POSNI RECEPTI (1)

Korizmena kuharica: juha od kupusa, pečeni krumpir, salata od rajčice s mozzarellom i kolač od rogača

Kako bi nam nemrsni korizmeni obroci bili što maštovitiji, od ovoga prvoga tjedna korizme pomoći će nam posni recepti s. Anice Jozić iz njezine “Samostanske kuharice”, koje ćemo objavljivati dvaput tjedno.

Autor: Vjerujem.hr
event 10.03.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od kupusa

Sastojci:

1 kg kupusa

10 dag crvenog luka

2 dag češnjaka

10 dag mrkve

2 žlice pasirane rajčice

2 žlice brašna

2 žlice peršina

1 žličica soli

1 žlica vegete

2 dcl ulja

Priprema:

U loncu zagrijemo ulje, dodamo povrće izrezano na kockice, crveni luk, mrkvu, češnjak i kupus. Sve zajedno malo propržimo, prelijemo s tri litre tople vode, i pustimo da lagano kuha 20 minuta. Napravimo zapršku: zagrijemo ulje, dodamo brašno, propržimo, ulijemo rajčicu, promiješamo pjenjačom, dodamo malo hladne vode, pustimo da prokuha, i tako vruću ulijemo u juhu. Na laganoj vatri kuhamo još 10 minuta. Na kraju dodamo peršin i serviramo juhu.

Pečeni krumpir

Sastojci:

3 kg krumpira

2 dcl ulja

1 žlica soli

1 žlica vegete

1 žličica slatke crvene paprike

Priprema:

Krumpir ogulimo, izrežemo na tanke uzdužne ploške, dodamo začine i izmiješamo. Zagrijavši ulje u limu za pečenje, pažljivo u nj istresemo izrezani krumpir, promiješamo ga i poravnamo. Zatim stavimo u dobro zagrijanu pećnicu i pečemo 40 minuta na temperaturi od 200ºC, tako da dobije lijepu zlatno-žutu boju. Poslužujemo vruće.

Salata od rajčice s mozzarellom

Sastojci:

3 kg rajčice

60 dag mozzarelle

1 žlica peršina ( sitno sjeckanog)

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica soli

1 žličica origana

Priprema:

Mozzarellu izrežemo na ploške . Rajčicu operemo i izrežemo na ploške. Složimo na  tanjur:  plošku rajčice i plošku mozzarelle, tako da se međusobno prekrivaju. Začinimo, pospemo peršinom i origanom te dodamo nekoliko kapi maslinova ulja. Poslužimo.

Kolač od rogača

Sastojci:

20 dag rogača

25 dag brašna (oštrog)

20 dag margarina

20 dag čokolade

20 dag šećera

10 jaja

1 naranča (korica i sok)

1 limun (korica i sok)

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

25 dag marmelade od marelice

Priprema:

Umutimo margarin, žutanjke i šećer. Dodamo mljeveni rogač, brašno s praškom za pecivo, korice i sok od naranče i limuna. Na kraju lagano umiješamo dobro umućeni snijeg od bjelanjaka. Pažljivo izlijemo u namašćen i brašnom posut lim za pečenje, poravnamo, i pečemo oko sat vremena na 180°C. Pečeni kolač ohladimo i prerežemo po dužini. Namažemo marmeladom od marelica i prelijemo čokoladom. (Čokoladu od 20 dag rastopimo, dodamo 3 žlice ulja i 3 žlice vruće vode, lagano izmiješamo, zagrijemo do kuhanja uz stalno miješanje, i prelijemo kolač.) Na kraju, kolač dobro ohladimo, i režemo po želji.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

PRENOSIMO

U vremenu previranja i traženja smisla, Marko Perković Thompson svojim novim albumom „Hodočasnik“ nudi jasan odgovor. Kroz autentične stihove, prožete biblijskim motivima i povijesnim sjećanjima, Thompson nas vodi na put unutarnje borbe, nepokolebljive vjere i nade, pozivajući na preispitivanje vlastitog duhovnog hoda.

Zajedništvo na koje Thompson poziva nije samo horizontalno “mi Hrvati”, ono je i vertikalno: “mi pred Bogom”. Vjerski motivi u stihovima i na videozidovima podcrtavaju razmeđu dvaju svjetova i put svjetlosti kojim treba krenuti.
Za pola milijuna ljudi on nije samo izvođač, on je povratak domu, svojima i Onome gore. I melem za rane o kojima možda ne mogu govoriti, ali mogu pjevati zajedno.

Jedan od naših najboljih fotografa i fotoreportera Siniša Hančić, hodočastio je zajedno s pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom i ostalim hrvatskim hodočasnicima 2019. u Svetu zemlju. Ondje su nastale i ove jedinstvene fotografije Marka Perkovića kao hodočasnika, koje objavljujemo ekskluzivno uoči njegova koncerta i promocije albuma “Hodočasnik”.