POSNI RECEPTI (7)

Nastavljamo korizmu s posnim receptima s. Anice Jozić: juha od graha, zapečeni makaroni sa sirom, kiseli krastavci i za desert nešto fino od jagoda

Korima je odmaknula i sljedeći tjedan je Veliki tjedan, no nama uz s. Anicu Jozić i njezinu “Samostansku kuharicu” ne manjka inspiracije za posne recepte, koje smo po njezinoj recepturi iskušavali i kombinirali ove korizme.

Autor: Vjerujem.hr
event 08.04.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od graha

Sastojci:

1 kg graha

10 dag crvenog luka

10 dag mrkve

10 dag korijena celera

1 dag češnjaka

10 dag svježe paprike

10 dag brašna

2 dcl ulja

1 žličica soli

1 žlica vegete

1 žlica mljevene paprike

1 žličica papra

1 žlica peršina

Priprema:

Grah namočimo u vodu 1-2 sata, da odstoji. Prokuhamo ga, i prvu vodu bacimo. U loncu u kojem ćemo kuhati grah propržimo: sitno isjeckani crveni luk, mrkvu izrezanu na kocke, i celer. Prokuhani grah prelijemo s 3 litre tople vode i kuhamo dok ne omekša.  Zasebno u tavi napravimo zapršku, prepržimo brašno na ulju da porumeni te dodamo usitnjen  češnjak i mljevenu crvenu papriku. Odmah potom prelijemo toplom vodom, lagano izmiješamo, izlijemo u lonac, dodamo začine, promiješamo, i ostavimo kuhati na laganoj vatri dvadeset minuta. Prije serviranja, juhu pospemo peršinom.

Zapečeni makaroni sa sirom

Sastojci:

40 dag makarona

4 jaja

2 dcl slatkog mlijeka

2 dcl kiselog vrhnja

2 dcl vrhnja za kuhanje

20 dag svježeg kravljeg sira

20 dag tvrdog ribanog sira

20 dag margarina

2 dcl ulja

Priprema:

Makarone skuhamo u kipućoj slanoj vodi, ocijedimo, i prelijemo hladnom  vodom; ponovno ocijedimo, i izmiješamo s uljem da se ne slijepe. Umutimo jaja, vrhnje, margarin, mlijeko, svježi kravlji sir i ribani sir. Sve izmiješamo s makaronima,  začinimo soli, i smjesa je gotova. Vatrostalnu zdjelu premažemo margarinom i u nju stavimo pripremljenu smjesu. Pečemo u pećnici na 180 °C, dvadeset minuta. Poslužimo toplo.

Kiseli krastavci

1 kg kiselih krastavaca izrežemo na kolutiće i začinimo žlicom maslinova ulja.

Složimo na tanjur i ukrasimo crnim maslinama. Poslužimo.

Kolač od jagoda

Sastojci:

5 jaja

20 dag šećera

1 dcl ulja

1 dcl vode

10 dag kakaa

30 dag oštrog brašna

1 prašak za pecivo

1 limun (sok i korica)

½ l slatkog vrhnja

2 vrećice mljevene želatine

2 dcl vrhnja

1 dcl ruma

3 kg jagoda

Priprema:

Razdvojimo jaja (žutanjke od bjelanjaka ). U posudu ulijemo žutanjke, šećer, ulje, vodu, brašno s praškom za pecivo, limun sok i koricu te kakao. Sve ove sastojke izmiksamo i lagano dodamo snijeg od  bjelanjaka. Smjesu razdijelimo u dva dijela i svaki zasebno pečemo u pećnici, na 180°C, oko 15 minuta. Kremu pripremamo tako da slatko vrhnje umutimo u čvrstu smjesu i dodamo rastopljenu želatinu u mlijeku. Biskvite poškropimo s rumom i stavimo jednu  polovicu kreme, a na kremu složimo jagode izrezane na šnite. Na njih stavimo drugu polovicu kreme i poklopimo drugim biskvitom. Tako pripravljen kolač pospremimo u hladnjak. Dobro ohlađen kolač pospemo šećerom u prahu.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

Zatvaraju se vrata pontifikata pape Franje. Vatikan je jučer objavio posljednje detalje oko sprovodnih obreda za subotu. Sve će biti jednostavno i dostojanstveno, pa papa Franjo odlazi upravo u onakvoj jednostavnosti, spontanosti i normalnosti u kakvoj je došao na čelo Katoličke crkve prije dvanaest godina. S time da ga je u trenutku dolaska i prije…

Papa zna da je Hrvatska lijepa, rekao je to i meni na prvom susretu. Kada sam rekao da sam iz Hrvatske i iz Splita, Sveti Otac je rekao: ‘Hrvatska e bella, Spalato e bello…’, rekao je nadbiskup Barišić.

Danas mi dovedi tihe i ponizne duše i duše male djece i uroni ih u more mojega milosrđa. Te su duše najsličnije mojemu srcu. One su me krijepile u mojoj gorkoj smrtnoj muci; vidio sam ih kao zemaljske anđele što bdiju uz moje oltare. Na njih izlijevam rijeke svojih milosti. Samo ponizna duša sposobna je…