USKRSNI RUČAK: S. Anica Jozić u “Samostanskoj kuharici” otkriva tajnu kako ispeći sočno janjeće i teleće pečenje za blagdansku trpezu

Za uskrsni ručak obično se poslužuje janjeće ili teleće pečenje, koje toga dana treba biti savršeno. Iz „Samostanske kuharice“ s. Anice Jozić, koja nas je pratila cijelo vrijeme korizme s posnim receptima, izdvojili smo njezinu preporuku i recept za dobro pečenje. Kako za pečenu janjetinu, tako i za pečenu teletinu. Za pečenu janjetinu, s. Anica…

Autor: Vjerujem.hr
event 18.04.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Za uskrsni ručak obično se poslužuje janjeće ili teleće pečenje, koje toga dana treba biti savršeno. Iz „Samostanske kuharice“ s. Anice Jozić, koja nas je pratila cijelo vrijeme korizme s posnim receptima, izdvojili smo njezinu preporuku i recept za dobro pečenje. Kako za pečenu janjetinu, tako i za pečenu teletinu.

Za pečenu janjetinu, s. Anica veli kako meso prvo treba oprati i posušiti. Zatim izmiješati začine sol, papar, vegetu, mljevenu papriku te s tim natrljati meso.

„Stavimo u posudu za pečenje mesa, složimo crveni luk, češnjak i lovorov list. Prelijemo uljem, ulijemo 4 dcl vode. Pokrijemo folijom i stavimo u vruću pećnicu peći na 200C oko jedan sat. Pred kraj pečenja mesa, foliju skinemo, polijemo vinom i sokom od pečenja i pečemo deset minuta. Meso izvadimo, izrežemo na komade, složimo na tanjur, a sok od pečenja procijedimo i poslužimo posebno“, veli s. Anica.

Ovaj njezin recept odnosi se na 4 kg janjetine, 3 dcl ulja, 2 žlice vegete, 2 žlice soli, 1 žličica papra, 1 žlica mljevene crvene paprike, 10 dag crvenog luka, 10 dag češnjaka, 3 lovorova lista i 2 dcl bijelog vina.

Za pečenu teletinu također je potrebno prethodno oprati, posušiti i posoliti meso.

„Zatim stavimo meso u posudu s poklopcem. Mesu dodamo korjenasto povrće, luk i jabuke, a zatim ga polijemo rastopljenim maslacem, prelijemo s tri dcl hladne vode i stavimo u vruću pećnicu na 200C. Pri kraju pečenja meso okrenemo i prelijemo bijelim vinom te stavimo malo odstajati. Gotovo meso izrežemo na tanke šnite. Povrće protisnemo kroz cjedilo i prelijemo po mesu. Serviramo vruće“, navodi s. Anica Jozić.

Ovaj se recept odnosi na 3 kg teletine, 10 dag crvenog luka, 10 dag mrkve, 15 dag margarina, 10 dag celera, 20 dag jabuka, 2 dcl bijelog vina, 1 žličica soli i 1 žlica vegete.

Pročitaj više

Pravoslavna crkva ga štuje kao jednog od svetih Otaca (uz izvjesne ograde koje se odnose na pojedine Augustinove teološke stavove koji su se pokazali spornima sa stanovišta kršćanskog pravovjerja).

Međugorska duhovnost iznjedrila je tolike obraćenike koji sada imaju srce koje vidi, ruke koje se ne boje umoriti, vjeru koja se ne boji postati kruh. To je duhovnost koja dotiče ono najkonkretnije: gladna usta, znojna čela, ranjena koljena. Duhovnost rođena u molitvi i postu, kad tijelo šuti, a srce progovori: „Idi i čini tako!“

Prema sv. Hildegardi neusporedivo najbolja namirnica za čovjekov organizam žitarica je pir (lat. Triticum spelta), kako za zdrave da bi održali zdravlje, tako i za bolesne da bi ozdravili. To su potvrdila i znanstvena istraživanja, dokazujući Hildegardine tvrdnje da „pir stvara dobru krv, jača rast mišića i daje dobro raspoloženje…“, jer sadrži optimalni omjer vitamina,…