ZA DUŠU
„O istinski Bože, kakve li si neizmjerne tajne
utkao u svoja stvorenja
i podredio ih čovjeku, svojoj slici.
U tebi i po tebi žive sva bića,
tvojom je ljubavlju sve stvoreno;
jer si ti, vječni Bože, istinska ljubav.“
(Molitva sv. Hildegarde iz “Liber vitae meritorum – Knjiga o životnim zaslugama”)
ZA TIJELO
Mješavina bilja s pelargonijom
Jedan od jedinstvenih pripravaka iz Hildegardine ljekarne koji djeluje poput antibiotika širokog spektra je i mješavina bilja s pelargonijom
Radi se upravo o cvijetu koji raste po vašim balkonima i vrtovima! Kod Hildegarde je i cvijeće ljekovito, među kojim se posebno ističu perunika (iris), ljubičica, ljiljan i ruža.
Navedena mješavina s pelargonijom, zubovcem i muškatnim oraščićem jedan je od šest najvažnijih pripravaka u Hildegardinoj medicini i korisno ga je uvijek imati uza se. Evo i zašto: primjenjuje se kod različitih viroza i infekcija dišnih putova, uključujući hunjavicu, kašalj, gripu, grlobolju, glavobolju, želučanu i crijevnu virozu, mučninu, nadutost te srčane bolesti. Sv. Hildegarda piše da je to „najbolje sredstvo za uklanjanje srčanih bolova“. Pelargoniju je idealno primijeniti odmah čim se pojave simptomi, a može se uzimati i preventivno jer jača imunitet, osobito zimi kad smo izloženiji mikrobima. U tom slučaju je dovoljno uzeti dva vrška noža mješavine, jednom ili dvaput dnevno.
Za navedene tegobe i bolesti pelargonija se koristi na sljedeći način:
1. kod hunjavice – u svrhu sprječavanja i ozdravljenja od hunjavice treba već kod prvih simptoma – dakle kihanja i curenja sluzi iz nosa – odmah mirisati prah, čime se snažno stimulira imunitet. Postupak ponoviti više puta dnevno, ali ne udahnuti prah! Preventivno mješavinu mirisati ujutro, nakon što smo ispuhali nos. Ovo sredstvo ne pomaže kod rijetkog oblika bakterijske hunjavice s jakim žutim sekretom.
Ako želite da Vas hunjavice uopće ne hvataju, onda posegnite za crnom buhačicom https://hildegarda.hr/proizvod/crna-buhacica-sjemenke-500-g/ iz prethodne objave.
2. kod glavobolje – potrebno je staviti malo praha i soli na komadić kruha i pojesti. Koristi se prije svega kod glavobolje uzrokovane meteoropatijom ili gripom.
3. kod prehlade, grlobolje, bolova u prsima, promuklosti i gripe – žličicu praha kuhati 3 minute u 2 dcl vina u koje smo dodali žličicu meda te popiti toplo, gutljaj po gutljaj, jednom ili dvaput dnevno. Uz to dobro ugrijte stopala u toploj vodi kojoj postupno dodajete još vruće vode, da je voda sve toplija. Postupak traje 20 minuta, nakon čega treba odmoriti ili odspavati da se cijelo tijelo utopli.
4. kod kašlja i bolova u prsima – pomiješati 1 žličicu praha pelargonije s bijelim pirovim brašnom (oko 100 g) i vodom te napraviti tijesto kao za palačinke, dodati narezane jabuke, šećer od šećerne trske i maslac. Ispeći palačinke, te ih jesti često prije i poslije jela.
5. kod želučanih i probavnih tegoba, kod prekomjernog konzumiranje hrane, pokvarenog želuca i crijevne viroze pojesti 1-3 vrška noža mješavine nakon jela. Tri vrška noža je pola čajne žličice.
6. kod srčanih bolova – osobito ako je srce oslabilo ili je oštećeno uslijed gripe, ali i inače, 1-3 vrška noža uzeti s kruhom, ili navlažiti prst i staviti na jezik i progutati.
Toliko za ovaj put.
Sljedeći put ćete naučiti o zubovcu, ljekovitom korijenu koji raste na kamenitom tlu, a najviše se uzgaja u Maroku.
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)