Juha od kupusa
Sastojci:
1 kg kupusa
10 dag crvenog luka
2 dag češnjaka
10 dag mrkve
2 žlice pasirane rajčice
2 žlice brašna
2 žlice peršina
1 žličica soli
1 žlica vegete
2 dcl ulja
Priprema:
U loncu zagrijemo ulje, dodamo povrće izrezano na kockice, crveni luk, mrkvu, češnjak i kupus. Sve zajedno malo propržimo, prelijemo s tri litre tople vode, i pustimo da lagano kuha 20 minuta. Napravimo zapršku: zagrijemo ulje, dodamo brašno, propržimo, ulijemo rajčicu, promiješamo pjenjačom, dodamo malo hladne vode, pustimo da prokuha, i tako vruću ulijemo u juhu. Na laganoj vatri kuhamo još 10 minuta. Na kraju dodamo peršin i serviramo juhu.
Pečeni krumpir
Sastojci:
3 kg krumpira
2 dcl ulja
1 žlica soli
1 žlica vegete
1 žličica slatke crvene paprike
Priprema:
Krumpir ogulimo, izrežemo na tanke uzdužne ploške, dodamo začine i izmiješamo. Zagrijavši ulje u limu za pečenje, pažljivo u nj istresemo izrezani krumpir, promiješamo ga i poravnamo. Zatim stavimo u dobro zagrijanu pećnicu i pečemo 40 minuta na temperaturi od 200ºC, tako da dobije lijepu zlatno-žutu boju. Poslužujemo vruće.
Salata od rajčice s mozzarellom
Sastojci:
3 kg rajčice
60 dag mozzarelle
1 žlica peršina ( sitno sjeckanog)
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
1 žličica origana
Priprema:
Mozzarellu izrežemo na ploške . Rajčicu operemo i izrežemo na ploške. Složimo na tanjur: plošku rajčice i plošku mozzarelle, tako da se međusobno prekrivaju. Začinimo, pospemo peršinom i origanom te dodamo nekoliko kapi maslinova ulja. Poslužimo.
Kolač od rogača
Sastojci:
20 dag rogača
25 dag brašna (oštrog)
20 dag margarina
20 dag čokolade
20 dag šećera
10 jaja
1 naranča (korica i sok)
1 limun (korica i sok)
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
25 dag marmelade od marelice
Priprema:
Umutimo margarin, žutanjke i šećer. Dodamo mljeveni rogač, brašno s praškom za pecivo, korice i sok od naranče i limuna. Na kraju lagano umiješamo dobro umućeni snijeg od bjelanjaka. Pažljivo izlijemo u namašćen i brašnom posut lim za pečenje, poravnamo, i pečemo oko sat vremena na 180°C. Pečeni kolač ohladimo i prerežemo po dužini. Namažemo marmeladom od marelica i prelijemo čokoladom. (Čokoladu od 20 dag rastopimo, dodamo 3 žlice ulja i 3 žlice vruće vode, lagano izmiješamo, zagrijemo do kuhanja uz stalno miješanje, i prelijemo kolač.) Na kraju, kolač dobro ohladimo, i režemo po želji.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)