POSNI RECEPTI (2)

Korizmena kuharica: juha od špinata, musaka od patlidžana, salata od rotkvica i kolač od jabuka

I ovoga petka, u prvom tjednu korizme, kako bi nam korizmeni meni bio što raznolikiji, pomoći će nam posni recepti s. Anice Jozić iz njezine “Samostanske kuharice”, koje ćemo objavljivati na početku i na kraju tjedna.

Autor: Vjerujem.hr
event 14.03.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od špinata

Sastojci:

1 kg špinata

10 dag margarina

3 žlice brašna

1 dcl vrhnja za kuhanje

1 jaje

1 žličica soli

1 žlica vegete

Priprema:

Špinat prokuhamo u vreloj zasoljenoj vodi. Prelijemo ga hladnom vodom, ocijedimo, i sameljemo u stroju za meso. Napravimo svijetlu zapršku od margarina i brašna. Na to dodamo špinat i  prelijemo s dvije litre hladne vode. Kuhamo 15 minuta, uz neprestano miješanje. Dodamo začine i jaje izmućeno s vrhnjem te pustimo da provre, a zatim skinemo s vatre. Ostavimo poklopljeno do posluživanja.

Uz ovu juhu mogu se poslužiti prepržene kockice kruha.

Musaka od patlidžana

Sastojci:

2 kg patlidžana

1 kg rajčice

20 dag svježe crvene paprike

15 dag tikvica

5 dag crvenog luka

1 dag češnjaka

10 dag peršinovog lista

15 dag margarina

1 dcl bijelog vina

3 dcl vrhnja za kuhanje

3 žlice brašna

1 žličica soli

1 žlica vegete

1 žličica papra

Priprema:

Patlidžane ogulimo, izrežemo na ploške, i potopimo u toplu slanu vodu neka odstoje 15 minuta. Tikvice izrežemo na ploške i posolimo. Paprike izrežemo na rezance. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice. Rajčicu izrežemo na ploške. Sve poredamo u lim za pečenje namazan  margarinom: patlidžane, tikvice, i rajčicu pospemo isjeckanim lukom i češnjakom, peršinom,  soli, vegetom i paprom. Potom sve zajedno poškropimo uljem. Postupak ponavljamo sve dok ima povrća. Na kraju prelijemo vinom, rastopljenim margarinom, i uljem, a potom razmutimo brašno u malo mlijeka i dodamo vrhnje za kuhanje te prelijemo po složenoj musaki . Stavimo peći u  vruću  pećnicu na 180°C. Pečemo 20 minuta. Poslužujemo vruće.

Salata od rotkvica

Sastojci:

1 kg očišćenih rotkvica

20 dag kiselih jabuka

1 limunov sok

1 žlica kopra

1 žlica peršina

1 žličica soli

1 žličica papra

Priprema:

Rotkvice izrežemo na tanke ploške. Jabuke ogulimo i naribamo na krupni ribež. Sve prelijemo limunovim sokom. Dobro izmiješamo sa začinima, koprom i peršinom. Poslužimo.

Kolač od jabuka

Sastojci:

25 dag margarina

40 dag brašna (tip 400)

15 dag šećera

2 jaja

1 limun (korica i sok)

1 dcl mlijeka

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

30 dag svježeg kravljeg sira

6 jaja

3 dcl slatkog vrhnja

40 dag šećera

20 dag kokosovog brašna

4 kg jabuka

25 dag marmelade od marelica

20 dag džema od brusnice

Priprema:

Zamijesimo tijesto; umutimo margarin, jaja, šećer, limun, mlijeko i brašno s praškom za pecivo i svježim kravljim sirom. Dobro umiješano tijesto stavimo u lim za pečenje, premazan margarinom i posut brašnom. Umutimo žutanjke s 20 dag šećera, vrhnjem za kuhanje i 10 dag kokosa. Tom smjesom premažemo tijesto. Pripremimo jabuke: ogulimo ih i izdubimo sredinu, izrežemo na ploške i poslažemo po tijestu. Naslonimo plošku jednu na drugu da dobijemo slobodne izdubljene krugove. Stavimo peći 20 minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C. Zatim umutimo čvrst snijeg od bjelanjaka s 20 dag šećera i vanilin šećerom te umiješamo 10 dag kokosovog brašna. Smjesu stavimo u špricu. Zagrijemo marmeladu, izvadimo kolač iz pećnice, i premažemo ga. U svaki kolut stavimo džem, a pored svakog koluta špricom stavljamo ružice. Vratimo kolač u pećnicu još 5 minuta na 100°C. Kolač ohladimo i pažljivo izrežemo na kocke.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

„Kao vjerski poglavari niste došli ovamo na međureligijsku konferenciju za mir“, kazao je u u Asizu 1986. papa Ivan Pavao II., dodavši kako se nisu niti okupili da traže međusobno religioznu suglasnost ili da pregovaraju o vjerskim uvjerenjima. „Činjenica da su se poglavari religija našli da zajedno mole, samo po sebi, danas je poziv svijetu da postane svjestan da postoji druga dimenzija mira i drugi način kako ga se promiče, a što nije rezultat pregovora niti političkih kompromisa niti ekonomske trgovine“, rekao.

Popularni isusovac p. Ike Mandurić oglasio se na svojem Facebook profilu o Jean-Michel Nicolieru. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Hrvatski biskupi na svojem posljednjem zasjedanju odlučili su da dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa fra Tomislava Glavnika zamjenjuje vlč. dr. Ilija Dogan, zamjenik generalnog tajnika HBK.