Juha od špinata
Sastojci:
1 kg špinata
10 dag margarina
3 žlice brašna
1 dcl vrhnja za kuhanje
1 jaje
1 žličica soli
1 žlica vegete
Priprema:
Špinat prokuhamo u vreloj zasoljenoj vodi. Prelijemo ga hladnom vodom, ocijedimo, i sameljemo u stroju za meso. Napravimo svijetlu zapršku od margarina i brašna. Na to dodamo špinat i prelijemo s dvije litre hladne vode. Kuhamo 15 minuta, uz neprestano miješanje. Dodamo začine i jaje izmućeno s vrhnjem te pustimo da provre, a zatim skinemo s vatre. Ostavimo poklopljeno do posluživanja.
Uz ovu juhu mogu se poslužiti prepržene kockice kruha.
Musaka od patlidžana
Sastojci:
2 kg patlidžana
1 kg rajčice
20 dag svježe crvene paprike
15 dag tikvica
5 dag crvenog luka
1 dag češnjaka
10 dag peršinovog lista
15 dag margarina
1 dcl bijelog vina
3 dcl vrhnja za kuhanje
3 žlice brašna
1 žličica soli
1 žlica vegete
1 žličica papra
Priprema:
Patlidžane ogulimo, izrežemo na ploške, i potopimo u toplu slanu vodu neka odstoje 15 minuta. Tikvice izrežemo na ploške i posolimo. Paprike izrežemo na rezance. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice. Rajčicu izrežemo na ploške. Sve poredamo u lim za pečenje namazan margarinom: patlidžane, tikvice, i rajčicu pospemo isjeckanim lukom i češnjakom, peršinom, soli, vegetom i paprom. Potom sve zajedno poškropimo uljem. Postupak ponavljamo sve dok ima povrća. Na kraju prelijemo vinom, rastopljenim margarinom, i uljem, a potom razmutimo brašno u malo mlijeka i dodamo vrhnje za kuhanje te prelijemo po složenoj musaki . Stavimo peći u vruću pećnicu na 180°C. Pečemo 20 minuta. Poslužujemo vruće.
Salata od rotkvica
Sastojci:
1 kg očišćenih rotkvica
20 dag kiselih jabuka
1 limunov sok
1 žlica kopra
1 žlica peršina
1 žličica soli
1 žličica papra
Priprema:
Rotkvice izrežemo na tanke ploške. Jabuke ogulimo i naribamo na krupni ribež. Sve prelijemo limunovim sokom. Dobro izmiješamo sa začinima, koprom i peršinom. Poslužimo.
Kolač od jabuka
Sastojci:
25 dag margarina
40 dag brašna (tip 400)
15 dag šećera
2 jaja
1 limun (korica i sok)
1 dcl mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
30 dag svježeg kravljeg sira
6 jaja
3 dcl slatkog vrhnja
40 dag šećera
20 dag kokosovog brašna
4 kg jabuka
25 dag marmelade od marelica
20 dag džema od brusnice
Priprema:
Zamijesimo tijesto; umutimo margarin, jaja, šećer, limun, mlijeko i brašno s praškom za pecivo i svježim kravljim sirom. Dobro umiješano tijesto stavimo u lim za pečenje, premazan margarinom i posut brašnom. Umutimo žutanjke s 20 dag šećera, vrhnjem za kuhanje i 10 dag kokosa. Tom smjesom premažemo tijesto. Pripremimo jabuke: ogulimo ih i izdubimo sredinu, izrežemo na ploške i poslažemo po tijestu. Naslonimo plošku jednu na drugu da dobijemo slobodne izdubljene krugove. Stavimo peći 20 minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C. Zatim umutimo čvrst snijeg od bjelanjaka s 20 dag šećera i vanilin šećerom te umiješamo 10 dag kokosovog brašna. Smjesu stavimo u špricu. Zagrijemo marmeladu, izvadimo kolač iz pećnice, i premažemo ga. U svaki kolut stavimo džem, a pored svakog koluta špricom stavljamo ružice. Vratimo kolač u pećnicu još 5 minuta na 100°C. Kolač ohladimo i pažljivo izrežemo na kocke.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)