Višnjin kutak: komorač – još jedno čudo iz Hildegardine ljekarne za radost, prokrvljenost, tjelesni miris i dobru probavu

Komorač se koristi kod svih tegoba sa želucem i crijevima, uključujući zadah, nadutost, grčeve, žgaravicu, zatvor, povećanu želučanu kiselinu, crijevne plinove i kolike te slabu cirkulaciju.

Autor: Višnja Bartolović
event 16.03.2025.
Photo: Josip Regovic/Pixsell

Još jedno čudo od ljekovite biljke, a ujedno i namirnica iz Hildegardine ljekarne i kuhinje je komorač. Koristi se cijela biljka, od sjemenki (lat.  Fructus foeniculi), do listića, stabljike i lukovice. Jedna je od rijetkih namirnica koja se prema sv. Hildegardi može jesti sirova. Komorač je prastara kultivirana biljka koja se sijala još u starom Egiptu a kao začin je omiljen u juhama, umacima, varivima, mesnim i povrtnim jelima, kruhu i pecivima.

Lukovica komorača je izvor brojnih vitamina i minerala, osobito vitamina A i C, jer već 100 grama pokriva dnevnu potrebu za tim vitaminima.

Iznimno je koristan za žene, jer sadrži fitohormone i daje snagu ženama u klimakteriju. Potiče i stvaranje majčinog mlijeka, pa je važan za dojilje. Ako se koristi kao čaj, onda tijelu daje ugodan miris; u tu svrhu kuhati 1 žličicu sjemenki komorača u 1 l vode 3 minute i piti tijekom dana.

Mljevene sjemenke komorača ili tabletice komorača koriste se kod svih tegoba sa želucem i crijevima, uključujući zadah, nadutost, grčeve, žgaravicu, zatvor, povećanu želučanu kiselinu, crijevne plinove i kolike te slabu cirkulaciju. Uzima se 1-3 vrška noža mljevenog komorača uz svako jelo. Djelotvornost sjemenki komorača se može pojačati s galgantom. Tablete od komorača i galganta djeluju tako da se plinovi s lakoćom izbace iz tijela.

Hildegarda jasno opisuje ono što o komoraču potvrđuje i suvremena fitoterapija:

„Kako god čovjek jeo komorač, on ga čini radosnim, omogućuje dobru prokrvljenost, tjelesni miris i probavu…jer onaj tko svaki dan natašte jede komorač ili njegovo sjeme, smanjuje lošu sluz i trulež u svom tijelu i uklanja loš zadah…“

Ako se pojede malo (sjemenki) komorača ujutro prije doručka, onda će on odagnati brige. Komorač je koristan i za dobar vid, a važan je sastojak brojnih pripravaka i eliksira u Hildegardinoj medicini.

Za ljekovito djelovanje komorača zaslužna su njegova eterična ulja. S obzirom da ima ekspektorirajuće i protuupalno djelovanje, koristi se kod upala dišnih putova, osobito u kombinaciji s divizmom, maruljom i koprom https://hildegarda.hr/proizvod/mjesavina-bilja-marulja-kopar-komorac-divizma-100-g/

Kod stresa i burnout-a preporučuje se čaj od komorača u kombinaciji s kaloperom,

Sv. Hildegarda o ovom čaju piše: „Ako su se čovjeku uslijed brojnih i rastresenih misli ispraznili pamet i percepcija, neka uzme kaloper, triput toliko komorača i zajedno ih skuha u vodi. Bacivši bilje, neka tu vodu (čaj), rashlađenu često pije.“

Ovaj čaj se koristi kod stresa, iscrpljenosti, manadžerske bolesti, rastresenosti, nervoze, panike i bolesti živaca (neuroza, shizofrenija, psihoza). Spada u veliku kuru za živce koja traje 3-5 mjeseci. Priprema: 1 žlicu čaja prokuhati 3 min u 500 ml vode. Tu količinu piti ohlađenu 3-5 puta dnevno tijekom dana.

Za dušu

Prema sv. Hildegardi, zdravlje i ozdravljenje tijela je moguće samo ako postoji skladna suradnja između tijela i duše. Pritom je „duša gospodarica, a tijelo sluškinja, jer time što duša daje tijelu život, ona ga ima u svojoj vlasti, i tijelo se u primanju života predaje vladavini duše.“

Iz ovog je razloga najvažnije ukloniti uzrok tjelesne bolesti u duhovnom području. Kroz tjelesnu bol nam duša daje alarmni signal da nešto u duši trebamo popraviti. Nije dakle dovoljno liječiti tjelesne simptome, nego u proces ozdravljenja mora biti uključena i duša i duh.

Hildegarda kaže da se čovjek treba suočiti sa svojim negativnim osobinama, a ne od njih bježati. Evo i njena dva citata koja nam otvaraju vrata zdravlju:

„Vjernik neka se unutarnjim pogledom svoje duše zagleda u Boga i pouzda da će ga On – kojemu je sve moguće – izliječiti.“

„Kad se čovjeku vrati radosno raspoloženje, tada se u njegove žile vraća zdravlje.“

(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)

Pročitaj više

Uskrsni ponedjeljak dio je uskrsnog blagdana i otkriva detalje nakon Kristova uskrsnuća i njegova ponovnog susreta s njegovim učenicima. Koga je prvoga sreo, gdje im se sve ukazao, jesu li ga prepoznali… Provjerite sve u ovom posljednjem nastavku našeg maratonskog kviza o Uskrsu.

Kako organizam ne bi bio opterećen otpadnim tvarima te da bi uslijed toga optimalno funkcionirao, sv. Hildegarda preporučuje detoksikaciju organizma na više razina. Tako je primjerice preporučljivo izlučivanje toksina putem znojenja (sauna), zatim na razini limfe putem skarifikacije i masaže, na razini krvi putem puštanja krvi – kako bi se iz tijela izbacila crna žuč…

Po mišljenju fizičara trodimenzionalni odraz ljudskog lika na Torinskom platnu nastao je kao „rezultat tajanstvene eksplozije energije unutar ‘kukuljice’“ i upravo je ta energetska erupcija uzrokovala nešto nalik na „spaljivanje“ površine vlakana na način da je te tragove nemoguće ukloniti ili na bilo koji način oprati s platna. Na temelju analize mrlja krvi na platnu te poznavanju procesa zgrušavanja krvi hematolozi su došli do zaključka da je tijelo mrtvoga muškarca u platno bilo zavijeno dva sata nakon smrti, ali u njemu nije bilo dulje od 36 sati, jer iza sebe nije ostavilo nikakve tragove posmrtnog raspadanja.