POPCAST BY DARKO PAVIČIĆ

U “Popcastu” gostuje rabin Kotel Da Don – što se smije raditi na šabat te kako izgleda 24 sata bez mobitela, televizije i interneta?

Gost najnovijeg “Popcasta by Darko Pavičić” je rabin Kotel Da Don, koji govori o tome kako žive i u što vjeruju Židovi te zajedničkim točkama judaizma i kršćanstva. Posebni gosti povezani su s životom Anamarije Carević, djevojčice poginule u zagrebačkom potresu, za koju se i ove godine 24. ožujka u 20 sati u Lisinskom organizira dobrotvorni koncert.

Autor: Vjerujem.hr
event 20.03.2025.
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na početku najnovijeg „Popcasta by Darko Pavičić“ u kojemu je gostovao prof. dr. Kotel Da Don, rabin zajednice „Bet Israel“ iz Zagreba, morali smo raščistiti jednu važnu stvar, a to je da rabin nije svećenik.

„Rabin ne obavlja službu poput svećenika u Crkvi, nego to čini kantor”, objasnio nam je na rabin Da Don, tumačeći koja je, zapravo, uloga rabina u židovskoj zajednici i na koji on način pomaže i služi njezinim članovima te im tumači što je zabranjeno, a što nije prema židovskim propisima.

„Najlakše je reći da je nešto zabranjeno. U Talmudu piše da veliki rabini znaju objasniti zašto smiješ, a ne zašto ne smiješ“, govori s osmijehom rabin Da Don, dodajući kako rabin mora biti stručnjak židovskoga prava.

Rabin Da Don je Izraelac. Kako je onda došao u Zagreb iz Budimpešte? Uopće nije planirao biti rabin u Zagrebu. Kako je onda postao prvim rabinom od Drugog svjetskog rata i bio ispočetka „rabin na određeno radno vrijeme“? I kako se u nekoliko godina promijenio imidž Židovske zajednice iz sekularne u duhovnu zajednicu? Zašto je prvo osnovao židovsku osnovnu školu?

Detaljno je opisao kako već od petka poslije podne kreću pripreme za šabat (subotu), primjerice, poput kuhanja, jer se u subotu ne kuha. U petak zalaskom sunca počinje šabat do izlaska zvijezde u subotu uvečer. Isključuju se mobiteli, televizor, Internet… A hrana pripremljena u petak nalazi se na toplim platama. Šabat je u cijelosti posvećen odnosu s Bogom i obitelji.

Objasnio je i što je košer hrana? Zašto Židovi ne jedu svinjetinu i još neke druge životinje te kako se pridržavati toga načina prehrane s obzirom na suvremenu industriju i razne dodatne prehrani? Danas košer hrane ima u Hrvatskoj, ali prvih godina rabin Da Don morao je ići u Trst po košer hranu, pa su na carini mislili da šverca… I vino mora biti košer, pa doznajemo kako se radi košer vino.

“Osjećamo se kao dio društva i jako smo sretni u našoj zajednici”, rekao je rabin Da Don, a vi pogledajte i poslušajte u ovoj prvoj epizodi zašto je to tako.

Posebni gosti ovoga “Popcasta” su isusovac p. Niko Bilić, majka djevojčice Anamarije žrtve zagrebačkog potresa Nataša Carević i Anamarijina vjeroučiteljica Lana Špiljak Fruk, koji su se prisjetili Anamarije i govorili o dobrotvornom koncertu koji će biti ovoga ponedjeljka 24. ožujka u 20 sati u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Koncert će pomoći u prikupljanju donacija za obnovu bazilike Srca Isusova te za izgradnju pastoralnog centra “Anamarija Carević”.

Pročitaj više

Uskrsni ponedjeljak dio je uskrsnog blagdana i otkriva detalje nakon Kristova uskrsnuća i njegova ponovnog susreta s njegovim učenicima. Koga je prvoga sreo, gdje im se sve ukazao, jesu li ga prepoznali… Provjerite sve u ovom posljednjem nastavku našeg maratonskog kviza o Uskrsu.

Kako organizam ne bi bio opterećen otpadnim tvarima te da bi uslijed toga optimalno funkcionirao, sv. Hildegarda preporučuje detoksikaciju organizma na više razina. Tako je primjerice preporučljivo izlučivanje toksina putem znojenja (sauna), zatim na razini limfe putem skarifikacije i masaže, na razini krvi putem puštanja krvi – kako bi se iz tijela izbacila crna žuč…

Po mišljenju fizičara trodimenzionalni odraz ljudskog lika na Torinskom platnu nastao je kao „rezultat tajanstvene eksplozije energije unutar ‘kukuljice’“ i upravo je ta energetska erupcija uzrokovala nešto nalik na „spaljivanje“ površine vlakana na način da je te tragove nemoguće ukloniti ili na bilo koji način oprati s platna. Na temelju analize mrlja krvi na platnu te poznavanju procesa zgrušavanja krvi hematolozi su došli do zaključka da je tijelo mrtvoga muškarca u platno bilo zavijeno dva sata nakon smrti, ali u njemu nije bilo dulje od 36 sati, jer iza sebe nije ostavilo nikakve tragove posmrtnog raspadanja.