Juha od rajčice
Sastojci za juhu:
5 žlica ulja
2 žlice brašna
1 l domaćeg soka od rajčice
1 žlica šećera
1 žlica peršina
10 dag tarane
Sastojci za taranu: 30 dag brašna (oštrog), 4 jaja, 1 žličica soli
Priprema tarane: izraditi čvrsto glatko tijesto od umućenih jaja i brašna. Ostaviti da odstoji jedan sat. Čvrsto tijesto izribati na ribež. Prosušiti, miješajući ga s malo brašna. Kad je suho, prosijati ga da se odvoji od brašna.
Priprema juhe:
U lonac ulijemo ulje, dodamo brašno, i miješamo dok brašno ne požuti.
Ulijemo rajčicu i dodamo litru hladne vode. Miješamo pjenjačom dok ne proključa. Kuhamo deset minuta. Dodamo tjesteninu i začine, promiješamo, i kuhamo još dvije minute. Pospemo peršinom i ostavimo u poklopljenoj posudi do posluživanja.
Varivo od graška i mrkve
Sastojci:
1 kg očišćenog graška
10 dag crvenog luka
2 dag češnjaka
20 dag mrkve
10 dag svježe rajčice
2 žlice brašna
2 dcl ulja
2 žlice peršina
1 žličica soli
1 žlica vegete
Priprema:
Na zagrijanom ulju propržimo luk i mrkvu, sitno isjeckane; dodamo grašak te oguljenu i sitno isjeckanu rajčicu. Prelijemo s malo hladne vode. Pustimo da provre. U zdjelici izmiješamo brašno s malo hladne vode i ulijemo u grašak. Stavimo sve začine, promiješamo, i ostavimo da još kuha pet minuta na laganoj vatri. Prije služenja pospemo peršinom.
Krumpirova salata
Sastojci:
3 kg krumpira
20 dag crvenog luka
4 žlice peršinovog lista
10 žlica maslinovog ulja
10 žlica bijelog ulja
2 dcl tople vode
1 dcl jabučnog octa
1 žličica soli
1 žličica papra
Priprema:
Stavimo kuhati dobro oprani cijeli i neoguljeni krumpir. Kad je kuhan, ogulimo ga i izrežemo na ploške. Luk izrežemo na listiće i malo posolimo, da omekša. Pripremimo marinadu: Izmiješamo ocat, ulje, sol, vodu, papar i peršin te prelijemo krumpir. Dodamo crveni luk i sve ponovno lagano izmiješamo. Po potrebi, dodamo još vode. Tako pripremljena salata treba odstajati dvadesetak minuta.
Tulumbe
Sastojci za tijesto:
0,5 l vode
15 g šećera
1 vanilin šećer
50 dag oštrog brašna
5 jaja
1 l ulja za prženje
Priprema tijesta:
Vodu prokuhamo te dodamo ulje, šećer, vanilin šećer i brašno. Sve miješamo
pjenjačom i kuhamo lagano kao palentu. Smjesu ohladimo i dodamo
jaja. Promiješamo, tako da dobijemo glatko tijesto. Gotove, stavljamo u kalup
za tulumbe i pržimo u zagrijanom ulju, da dobiju zlatnu boju. Pečene, vadimo u
hladan sirup, a iz sirupa, u drugi lim za pečenje, pažljivo posloživši. Ohlađene,
serviramo na tanjur i poslužimo.
Sastojci za sirup:
1 kg šećera
8 dcl vode
1 vanilin šećer
1 limun
Priprema:
Šećer izmiješamo s vodom i vanilin šećerom. Prokuhamo i dodamo oguljen limun, izrezan na ploške. Kuhamo na laganoj vatri 30 minuta. Sirup prije upotrebe ohladimo.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)