Posljednji recept s. Anice Jozić za ovogodišnji korizmeni meni: juha od cvjetače, pohani riblji fileti, zapečeni krumpir, miješana salata i štrukle sa sirom

Korizma se približava kraju i došli smo do posljednjeg posnog recepta iz “Samostanske kuharice” s. Anice Jozić. Nadamo se da ste tijekom korizme uspjeli kombinirati njezine prijedloge jednostavnih recepata i tako pridonijeti vlastitoj korizmenoj trpezi, koja istodobno može biti i skromna i maštovita.

Autor: Vjerujem.hr
event 15.04.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od cvjetače

Sastojci:

1 kg karfiola

10 dag mrkve

5 dag crvenog luka

1 dcl ulja

1 žlica brašna

1 žlica peršina

2 dcl vrhnja za kuhanje

1 žličica soli

1 žlica vegete

Priprema:

Na zagrijanom ulju, propržimo sitno isjeckani luk i mrkvu, dodamo brašno, promiješamo, i prelijemo s dvije litre hladne vode. Dodamo karfiol i kuhamo deset minuta. Začinimo i ulijemo razmućeno vrhnje za kuhanje. Ostavimo da prokuha i skinemo s vatre. Prije posluživanja, dodamo peršin.

Pohani riblji fileti

Sastojci:

2 kg ribljih fileta

5 jaja

20 dag brašna

20 dag krušnih mrvica

1 žličica soli

1 l ulja

Priprema:

Filete operemo i dobro posušimo te začinimo. Zatim ih pripremimo: uvaljamo u brašno, jaja, i krušne mrvice. Pržimo na vrelom ulju. Vadimo ih na papir, da ne budu masni. Stavimo ih na toplo bez pokrivanja. Serviramo s kriškama limuna.

Zapečeni krumpir

Sastojci:

3 kg krumpira

5 dag crvenog luka

2 dag češnjaka

2 dcl vrhnja za kuhanje

2 dcl ulja

2 dcl mlijeka

15 dag ribanog sira

1 žličica soli

1 žlica vegete

1 žličica papra

Priprema:

Krumpir ogulimo i izrežemo na tanke listiće. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice. Sve stavimo u veliku zdjelu i izmiješamo s uljem, dodamo mlijeko, vrhnje za kuhanje i ribani  sir, začinimo te stavimo peći u lim za pečenje. Pečemo na srednjoj temperaturi, 180°C, oko pedeset minuta.

Miješana salata

Sastojci:

20 dag zelene salate

30 dag rajčice

10 dag crvenih rotkvica

5 dag crvenog luka

10 dag rikole

15 dag krastavaca

5 žlica ulja

1 limunov sok

2 žlice jabučnog octa

1 žličica soli

1 žličica papra

Priprema:

Sve povrće očistimo i izrežemo na listiće, a zelenu salatu i rikolu na rezance. Na kraju dodamo začine: sol, papar, limunov sok, i jabučni ocat. Sve lagano izmiješamo i poslužimo.

Pečene štrukle

Sastojci za tijesto:

60 dag brašna (glatkog)

2 žlice ulja

2 dcl tople vode

1 žlica šećera

Sastojci za nadjev:

1 kg svježeg kravljeg sira

4 dcl kiselog vrhnja

3 jaja

1 žlica šećera

20 dag margarina

1 vanilin šećer

Sastojci za preljev:

4 dcl slatkog vrhnja

3 jaja

3 žlice šećera

10 dag šećera u prahu

Priprema:

Od brašna, jaja, ulja i tople vode zamijesimo glatko tijesto u obliku kugle i premažemo uljem. Ostavimo 30 minuta da odstoji. Na stol stavimo stolnjak na kojem razvlačimo tijesto. Pospemo brašnom, stavimo tijesto na sredinu i rastanjimo valjkom, a zatim ga razvučemo rukom, da bude što tanje i prekrije cijeli stolnjak. Tijesto poškropimo rastopljenim margarinom i pospemo pripremljenim nadjevom.

Nadjev: izmiješamo sir s vrhnjem, jajima, šećerom i vanilin šećerom te rasporedimo posvuda uz rub tijesta. Uz pomoć stolnjaka zarolamo nadjeveno tijesto. Rubom tanjura izrežemo štrukle jednake veličine. Složimo u lim za pečenje premazan margarinom i pečemo u pećnici na 200°C, 20 minuta. Pri samom kraju pečenja, dodamo preljev: izmiješamo slatko vrhnje, jaja i šećer. Ostavimo u pećnici još 5 minuta. Prije posluživanja, pospemo mljevenim šećerom.

Napomena za one koji vole kuhane štrukle: štrukle ne stavljamo u lim za pečenje, nego ih kuhamo u kipućoj slanoj vodi. U tavi na margarinu prepržimo krušne mrvice i pospemo ih po štruklama.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

MOGUĆE JE da Veliku subotu „najčešće zanemarimo u Vazmenom trodnevlju, nestrpljivi da prijeđemo od križa Velikoga petka do uskrsnog ‘Aleluja’.”[1] Kako se to ne bi dogodilo i nama, možemo se usredotočiti na žene koje su u svim trenucima bile uz našu Gospu. „Za njih je, kao i za nas, to bio najmračniji čas. Ali se…

Velika subota dan je tišine. Krist je u petak preminuo na Golgoti i njegovo tijelo položeno je u grob. Vrijeme je iščekivanja i nade. Evanđelja opisuju taj dramatičan trenutak u ljudskoj povijesti, a mi želimo provjeriti svoja znanja o tim zbivanjima. Iskušajte svoje znanje i u ovomo trećem nastavku kviza našeg portala uoči ovogodišnjeg Uskrsa!

Za uskrsni ručak obično se poslužuje janjeće ili teleće pečenje, koje toga dana treba biti savršeno. Iz „Samostanske kuharice“ s. Anice Jozić, koja nas je pratila cijelo vrijeme korizme s posnim receptima, izdvojili smo njezinu preporuku i recept za dobro pečenje. Kako za pečenu janjetinu, tako i za pečenu teletinu. Za pečenu janjetinu, s. Anica…