Juha od cvjetače
Sastojci:
1 kg karfiola
10 dag mrkve
5 dag crvenog luka
1 dcl ulja
1 žlica brašna
1 žlica peršina
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 žličica soli
1 žlica vegete
Priprema:
Na zagrijanom ulju, propržimo sitno isjeckani luk i mrkvu, dodamo brašno, promiješamo, i prelijemo s dvije litre hladne vode. Dodamo karfiol i kuhamo deset minuta. Začinimo i ulijemo razmućeno vrhnje za kuhanje. Ostavimo da prokuha i skinemo s vatre. Prije posluživanja, dodamo peršin.
Pohani riblji fileti
Sastojci:
2 kg ribljih fileta
5 jaja
20 dag brašna
20 dag krušnih mrvica
1 žličica soli
1 l ulja
Priprema:
Filete operemo i dobro posušimo te začinimo. Zatim ih pripremimo: uvaljamo u brašno, jaja, i krušne mrvice. Pržimo na vrelom ulju. Vadimo ih na papir, da ne budu masni. Stavimo ih na toplo bez pokrivanja. Serviramo s kriškama limuna.
Zapečeni krumpir
Sastojci:
3 kg krumpira
5 dag crvenog luka
2 dag češnjaka
2 dcl vrhnja za kuhanje
2 dcl ulja
2 dcl mlijeka
15 dag ribanog sira
1 žličica soli
1 žlica vegete
1 žličica papra
Priprema:
Krumpir ogulimo i izrežemo na tanke listiće. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice. Sve stavimo u veliku zdjelu i izmiješamo s uljem, dodamo mlijeko, vrhnje za kuhanje i ribani sir, začinimo te stavimo peći u lim za pečenje. Pečemo na srednjoj temperaturi, 180°C, oko pedeset minuta.
Miješana salata
Sastojci:
20 dag zelene salate
30 dag rajčice
10 dag crvenih rotkvica
5 dag crvenog luka
10 dag rikole
15 dag krastavaca
5 žlica ulja
1 limunov sok
2 žlice jabučnog octa
1 žličica soli
1 žličica papra
Priprema:
Sve povrće očistimo i izrežemo na listiće, a zelenu salatu i rikolu na rezance. Na kraju dodamo začine: sol, papar, limunov sok, i jabučni ocat. Sve lagano izmiješamo i poslužimo.
Pečene štrukle
Sastojci za tijesto:
60 dag brašna (glatkog)
2 žlice ulja
2 dcl tople vode
1 žlica šećera
Sastojci za nadjev:
1 kg svježeg kravljeg sira
4 dcl kiselog vrhnja
3 jaja
1 žlica šećera
20 dag margarina
1 vanilin šećer
Sastojci za preljev:
4 dcl slatkog vrhnja
3 jaja
3 žlice šećera
10 dag šećera u prahu
Priprema:
Od brašna, jaja, ulja i tople vode zamijesimo glatko tijesto u obliku kugle i premažemo uljem. Ostavimo 30 minuta da odstoji. Na stol stavimo stolnjak na kojem razvlačimo tijesto. Pospemo brašnom, stavimo tijesto na sredinu i rastanjimo valjkom, a zatim ga razvučemo rukom, da bude što tanje i prekrije cijeli stolnjak. Tijesto poškropimo rastopljenim margarinom i pospemo pripremljenim nadjevom.
Nadjev: izmiješamo sir s vrhnjem, jajima, šećerom i vanilin šećerom te rasporedimo posvuda uz rub tijesta. Uz pomoć stolnjaka zarolamo nadjeveno tijesto. Rubom tanjura izrežemo štrukle jednake veličine. Složimo u lim za pečenje premazan margarinom i pečemo u pećnici na 200°C, 20 minuta. Pri samom kraju pečenja, dodamo preljev: izmiješamo slatko vrhnje, jaja i šećer. Ostavimo u pećnici još 5 minuta. Prije posluživanja, pospemo mljevenim šećerom.
Napomena za one koji vole kuhane štrukle: štrukle ne stavljamo u lim za pečenje, nego ih kuhamo u kipućoj slanoj vodi. U tavi na margarinu prepržimo krušne mrvice i pospemo ih po štruklama.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)