USKRSNI RUČAK: S. Anica Jozić u “Samostanskoj kuharici” otkriva tajnu kako ispeći sočno janjeće i teleće pečenje za blagdansku trpezu

Za uskrsni ručak obično se poslužuje janjeće ili teleće pečenje, koje toga dana treba biti savršeno. Iz „Samostanske kuharice“ s. Anice Jozić, koja nas je pratila cijelo vrijeme korizme s posnim receptima, izdvojili smo njezinu preporuku i recept za dobro pečenje. Kako za pečenu janjetinu, tako i za pečenu teletinu. Za pečenu janjetinu, s. Anica…

Autor: Vjerujem.hr
event 18.04.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Za uskrsni ručak obično se poslužuje janjeće ili teleće pečenje, koje toga dana treba biti savršeno. Iz „Samostanske kuharice“ s. Anice Jozić, koja nas je pratila cijelo vrijeme korizme s posnim receptima, izdvojili smo njezinu preporuku i recept za dobro pečenje. Kako za pečenu janjetinu, tako i za pečenu teletinu.

Za pečenu janjetinu, s. Anica veli kako meso prvo treba oprati i posušiti. Zatim izmiješati začine sol, papar, vegetu, mljevenu papriku te s tim natrljati meso.

„Stavimo u posudu za pečenje mesa, složimo crveni luk, češnjak i lovorov list. Prelijemo uljem, ulijemo 4 dcl vode. Pokrijemo folijom i stavimo u vruću pećnicu peći na 200C oko jedan sat. Pred kraj pečenja mesa, foliju skinemo, polijemo vinom i sokom od pečenja i pečemo deset minuta. Meso izvadimo, izrežemo na komade, složimo na tanjur, a sok od pečenja procijedimo i poslužimo posebno“, veli s. Anica.

Ovaj njezin recept odnosi se na 4 kg janjetine, 3 dcl ulja, 2 žlice vegete, 2 žlice soli, 1 žličica papra, 1 žlica mljevene crvene paprike, 10 dag crvenog luka, 10 dag češnjaka, 3 lovorova lista i 2 dcl bijelog vina.

Za pečenu teletinu također je potrebno prethodno oprati, posušiti i posoliti meso.

„Zatim stavimo meso u posudu s poklopcem. Mesu dodamo korjenasto povrće, luk i jabuke, a zatim ga polijemo rastopljenim maslacem, prelijemo s tri dcl hladne vode i stavimo u vruću pećnicu na 200C. Pri kraju pečenja meso okrenemo i prelijemo bijelim vinom te stavimo malo odstajati. Gotovo meso izrežemo na tanke šnite. Povrće protisnemo kroz cjedilo i prelijemo po mesu. Serviramo vruće“, navodi s. Anica Jozić.

Ovaj se recept odnosi na 3 kg teletine, 10 dag crvenog luka, 10 dag mrkve, 15 dag margarina, 10 dag celera, 20 dag jabuka, 2 dcl bijelog vina, 1 žličica soli i 1 žlica vegete.

Pročitaj više

Po mišljenju fizičara trodimenzionalni odraz ljudskog lika na Torinskom platnu nastao je kao „rezultat tajanstvene eksplozije energije unutar ‘kukuljice’“ i upravo je ta energetska erupcija uzrokovala nešto nalik na „spaljivanje“ površine vlakana na način da je te tragove nemoguće ukloniti ili na bilo koji način oprati s platna. Na temelju analize mrlja krvi na platnu te poznavanju procesa zgrušavanja krvi hematolozi su došli do zaključka da je tijelo mrtvoga muškarca u platno bilo zavijeno dva sata nakon smrti, ali u njemu nije bilo dulje od 36 sati, jer iza sebe nije ostavilo nikakve tragove posmrtnog raspadanja.

S hrvatskim misionarom u Mineru u Boliviji, fra Ivicom Vrbićem, uskrsni intervju napravili smo na Veliki ponedjeljak, u Velikom tjednu uoči ovogodišnjeg Uskrsa. Budući da se radi o poprilično velikoj vremenskoj, a i klimatskoj razlici, prvo smo ga pitali kakvo je vrijeme i u kakvom se ozračju u Boliviji priprema za uskrsno slavlje. „Meni je…

Danas mi dovedi sve pobožne i vjerne duše i uroni ih u more mojega milosrđa. Te su me duše tješile na križnome putu i bile kapi okrjepe usred mora gorčine. (Dn 1214) Moli se Krunica Božjega milosrđa… na povezniciSlijedi: Premilosrdni Isuse, koji svima bogato dijeliš milosti iz riznice svoga milosrđa, primi nas u stan svoga premilosrdnog Srca i…