Višnjin kutak: Zašto je kumin važan na popisu ljekovitih biljaka i začina medicini i prehrani svete Hildegarde

Kumin se primjenjuje kod stresa, sklonosti astmi, plućnog emfizema, bolesti pluća i dišnih putova, kao univerzalno sredstvo kod alergija na hranu i mliječne proizvode, tegoba sa želucem i crijevima te za održavanje zdravlja. Daje tijelu ugodnu toplinu.

Autor: Višnja Bartolović
event 08.06.2025.
Photo: Igor Kralj/Pixsell

Važno mjesto na popisu ljekovitih biljaka i začina u Hildegardinoj medicini i prehrani zauzima kumin (lat. Cuminum cyminum), koji nikako ne smijemo zamijeniti s kimom (lat. Carum carvi), iako su sličnog okusa i oblika. Oba su popularni začini u sredozemnoj kuhinji a jelima daju pikantan i bogat okus. No kim Hildegarda i ne spominje, dok kumin preporučuje kao ljekoviti sastojak u nekoliko pripravaka, jer regulira „tvrdokorne sokove“ i „pridonosi boljoj probavljivosti jela“.
Hildegarda navodi: „Zdravom je čovjeku dobro jesti kumin, jer to kod njega dovodi do dobre probave i do jasnog razmišljanja, daje mu uravnoteženost i u njemu gasi pregrijanost…zato što kaloričnost kumina nije ni prevelika ni premala, već odmjerena… Za astmatičare je kumin dobar, koristan i zdrav za jelo – kako ga god jeo…no kumin škodi svakom drugom bolesniku kad ga jede, jer u njemu pokreće sve bolesno (pestis) – samo ne kod plućnih bolesnika.“
S obzirom na navedeno, kumin se primjenjuje kod stresa, sklonosti astmi, plućnog emfizema, bolesti pluća i dišnih putova, kao univerzalno sredstvo kod alergija na hranu i mliječne proizvode, tegoba sa želucem i crijevima te za održavanje zdravlja. Daje tijelu ugodnu toplinu.
Kumin je izuzetno ukusan sa sirom, jer s njim okus sira osobito dolazi do izražaja. Ujedno će spriječiti alergijsku reakciju na sir i bolove: „Čovjek koji želi jesti kuhani ili tvrdi sir, neka uz njega jede kumin, da mu sir ne bi škodio; tako neka ga jede pa će usklađena kaloričnost kumina u njemu rastvoriti ono što je grušanje sira uzrokovalo lošega.“
Kumin se koristi samljeven u prah – i to sirov. Dovoljno ga je posipati po jelu, 1 do 3 puta dnevno 1 do 3 vrška noža (3 vrška noža je pola čajne žličice). Može se često dodavati u jela, konzumirati s poširanim jajetom, kruhom ili s već spomenutim sirom i mliječnim proizvodima. Ako u kefir ili jogurt dodate kumin i soli po ukusu dobit ćete vrlo ukusan i osvježavajući napitak. Zdrave osobe ga koriste protiv stresa i preopterećenosti mozga tako da 1 do 2 vrška noža kumina u prahu posipaju po kruhu/jelu. Nikako ga ne koristiti kod srčanih tegoba ili u akutnoj fazi bilo koje bolesti, jer može nadražiti srce.
Mješavina začina s piskavicom


Kumin je, uz bijeli papar i piskavicu, i jedan od sastojaka mješavine začina s piskavicom, koja se koristi za jačanje imuniteta i srca, poglavito kod srčane insuficijencije, staračkog srca, loše cirkulacije, klonulosti i slabosti, srčanih bolova uvjetovanih stresom te kao zaštita od arterioskleroze. Uzima se 3 puta dnevno 2 do 3 vrška noža na komadiću pirova kruha prije i poslije jela, ili samo poslije jela ako tegobe nisu tako jako izražene (oprezno kod osjetljivog želuca – uzimati manje i dobro sažvakati i pomiješati sa slinom). Ako se ipak pojave (nagli) srčani bolovi, pojesti još jedan takav komadić kruha čim se bolovi pojave. Preporučuje se napraviti kuru od 1 do 2 mjeseca s tom mješavinom. Nakon obilnog ili masnog jela te većih napora, u svrhu sprječavanja tegoba, navečer također uzeti 3 vrška noža ovog začina s komadićem pirova kruha.
Prema znanstvenim istraživanjima u fitoterapiji piskavica sadrži bioflavonoide koji uklanjaju slobodne radikale i štite srce od oštećenja i upala. Piskavica sadrži i steroidne hormone koji povoljno utječu na hormonalni status te djeluju protuupalno. Piskavica dokazano smanjuje povišeni kolesterol te zbog toga štiti od arterioskleroze.
Mješavinu začina s piskavicom mogu – i trebaju – koristiti i zdrave osobe u redovnoj ishrani. To je omiljen začin među poznavateljima Hildegardine kuhinje – i osobno i moj i mojih prijateljica. Svako jelo pretvori u čaroliju.
Kumin kod dijareje
Kumin se nadalje vrlo uspješno koristi kod dijareje (proljeva) te ozbiljnih crijevnih bolesti: ulceroznog kolitisa i Morbus Chronove bolesti. Uz kuru s mirisnim štrpcem i promjenu prehrane dr. Strehlow je postigao izvanredne uspjehe i kod bolesnika kojima alopatska medicina više nije mogla pomoći.
Za ozdravljenje od navedenih bolesti konzumira se juha u koju se doda mješavina kumina (8,5 g) i bijelog papra (1,5 g). Proizvod je moguće posebno naručiti putem info@hildegarda.hr (pri čemu treba navesti da se radi proizvodu tvrtke Jura, artikl 158).
Juha se priprema na sljedeći način: 2 žlice bijelog pirovog brašna (tip 550 do 630) prepržiti uz stalno miješanje, dodati 2 žličice mješavine kumina i papra te preliti s 3 dcl vode i kuhati oko 10 min. U to umutiti 1 žumanjak, osoliti i kuhati još 2 minute. Juhu jesti jednom dnevno.
Ova juha vrlo brzo pomogne kod obične dijareje. Kod ljetne dijareje simptomi nestaju nakon 3 do 4 dana a najduže se mora uzimati kod ulceroznog kolitisa, strpljivo 1 do 2 puta dnevno tjednima i mjesecima. Juha se primjenjuje kod lake i teške dijareje (dizenterije), putničke dijareje, EHEC-a, dijareje uzrokovane trovanjem hranom (norovirus) te drugim oblicima trovanja hranom. Kumin sadrži bioflavonoide koji djeluju protuupalno a eterična ulja bijelog papra imaju jako antimikrobno djelovanje, koje uklanja uzročnike dijareje poput salmonele i clostridium botulinum. Papar aktivira potencijal jetre da izbaci otrove iz tijela.
Nakon prvih simptoma dijareje idealno je 1 do 2 dana uopće ne jesti već samo piti blagi čaj od komorača ili zeleni čaj i dnevno konzumirati pola žličice ove mješavine više puta dnevno sa starim pirovim kruhom. Nakon toga pripremati navedenu juhu dok se ne povuku simptomi. Dopuštena prehrana je bijela pirova tjestenina i kruh te juha od bijelog pirovog brašna s povrćem, jer integralno pirovo brašno još više potiče probavu i koristi se kod zatvora. Ne konzumirati sirovo voće i povrće, osim dobro oprane zelene salate, začinjene solju, vinskim octom i/ili limunom i uljem (hladno prešano suncokretovo, bučino ili bademovo ulje) te malo šećera od šećerne trske. Salata treba odstajati 20 do 30 minuta. Maslinovo ulje se ne preporučuje.
S obzirom na učinkovitost, mješavina kumina i papra u prahu ne smije nedostajati niti u jednoj putnoj torbici radi prve pomoći kod navedenih zdravstvenih problema.

Za dušuIz Hildegardinog djela Scivias
Ti si utemeljio granice ljudskog života
Bog govori: O, vi ljudi! Zašto ispitujete stvorove o trajanju vašeg života? Nitko ne može predvidjeti dužinu svog života, zaobići je ili preskočiti. Jer samo ja sam utemeljio život. Da, o čovječe, kada vremenski i duhovno postigneš cilj svog spasenja, tada ćeš blagoslivljati prolazno i prijeći u ono što ne poznaje nikakve granice.
Ja znam sve. Želim ljudima zajamčiti, s mnogo pravednosti, da – kada ih opominjem i bodrim ispune pravednost – tako da se nitko ne može izgovarati.
Katkada, kada izričem sud o času smrti, tada su često ljudi kao mrtvi, iako izgleda da su još živi. Jer nitko ne može posjedovati vrijeme ili njime raspolagati, ako mu ja po svojoj volji ne dozvolim da živi. To potvrđuje i Job, koji kaže: »Pa kada su njegovi dani odbrojeni….., kada mu granicu stavljaš neprijelaznu.« (Job 14,5)
(Čovjek odgovara:) Ti si iznad svega i sve si predvidio, prije nego je postalo. U tajni svoje uzvišenosti utvrdio si granice ljudskog života, tako da ne mogu biti niti pomjerene niti prekoračene nikakvom mudrošću, pameću ili lukavošću bilo kojeg stvora, jer su u tvojim tajnama predviđene. Čak niti tada, ako je u korist djetinjstva, mladosti ili starosti čovjeka, granice ne mogu biti pomaknute. Jer ti si naložio čovjeku da živi u čast tvog imena.
Ja međutim, o, čovječe, upoznao sam te od utemeljenja svijeta. Ali ipak želim tvoja djela primjereno tvojim danima procijeniti, njihovu korisnost prosuditi i cijelo tvoje djelovanje savjesno i strogo ispitati. Kada god nekoga iznenada pozovem iz ovog zemaljskog života, zadatak života je ispunjen do te mjere da produženi život čovjeka ne bi više donio nikakve dobre plodove obnovljenom snagom. Tada čovjek donosi mnogo više ravnodušnosti i tjelesnog duha vjere, tako da samo uskovitlava prašinu praznim odjekom riječi, traži ugled za sebe, umjesto da me dirne pokretima iz najveće dubine srca.
Stoga tom životu ne mogu više dati nikakvu odgodu. Mnogo više moram tog čovjeka izvesti iz vremenitog, prije nego što propadne u beskorisnoj tupoglavosti.
Tebi pak, o, čovječe, kažem: »Nisam li ti poslao svoje proroke? I za tvoj spas poslao svog Sina na križ? Radi tebe sam odabrao svoje apostole, da bi ti po Evanđelju pokazali put istine. Stoga se ne možeš ispričavati, jer sve dobro duguješ meni. I zašto me zapostavljaš?«
Ako se povrijediš, tada potraži liječnika da ne bi umro. Nije li Bog ljudima poklonio tako mnogo vremena da bi ga tim snažnije zazvali u pomoć? Ako te je dotakla božanska milost, tada zazovi brzo, moli, priznaj i plači da ti Bog pomogne da ti, odvraćajući zlo od tebe, da snage za dobro.
Sve ti je poznato, jer si upoznao Boga po darovima Duha Svetoga. Bog neće dopustiti da padneš. Kada te napadnu tirani, tada se brzo obrati Bogu. On će svojom pomoći biti uz tebe. Nemaš li razum i znanje? Kraljevstvo Božje možeš naći, ali tu ne smiješ postupiti kao u igri.
Čujte, vi ljudi, i nemojte previdjeti ulazak u nebeski Jeruzalem.

(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)

Pročitaj više

Duhovni egolifting možemo primijetiti kod osoba koje ispunjavaju sve „vjerske kriterije“, oni koje drugi nazivaju „veliki vjernici“ zbog izvanjskog načina njihova života. Takvi će pohađati sve pobožnosti, biti u svim molitvenim zajednicama, ići na hodočašća i seminare, citirati Sveto pismo i svece, a pasti na prvom testu autentičnog kršćanstva. U govoru o Bogu bit će im važnije da se čuje njihov glas od toga da se proslavi Onaj o kome govore.

Svjedočimo teškom razdoblju u kojem su domovi za nezbrinutu djecu puniji no ikada. Nakana ove pjesme je podsjetiti nas na one koji su najpotrebitiji roditeljske ljubavi jer Bog poziva da se upravo takvoj djeci donese toplina doma, da ih se pouči da nisu sami već da su miljenici neba, ta poruka Božje ljubavi može im otvoriti vrata vječnosti.
Ne primate samo dijete, već Krista koji dolazi po njemu! (Mt 18,5 “I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima!”), poručuju iz molitvene zajednice Ruah Adonai

Ovo novo Verbumovo izdanje donosi dojmljiv prikaz životnoga puta Roberta Francisa Prevosta – od djetinjstva u Chicagu, preko misionarskih dana u Peruu pa sve do službe kardinala i prefekta Kongregacije za biskupe te, naposljetku, i izbora za poglavara Katoličke Crkve.