Vrlo rijetke namirnice, među kojima je pir, dunja, komorač i kesten, se prema sv. Hildegardi mogu jesti sirove. Razlog je što je njihov sastav toliko blag da nikako ne mogu štetiti čovjeku, čak ni bolesnom. One rastu u najpovoljnije vrijeme i tako iz zemlje i zraka stvaraju optimalne sokove za održavanje zdravlja i za ozdravljenje. Osim navedenih namirnica, sirove bi se mogle jesti i stare, smežurane jabuke, ili ljetne jabuke (petrovke) koje su skroz omekšale.
Kod preostalih je namirnica njihova suptilnost ili korist za organizam manje-više narušena. Zbog toga takve namirnice treba pripremiti za probavu, kako bi se organizmu olakšala prerada i asimilacija hranjivih sastojaka. Sv. Hildegarda konkretno navodi: „Ako je čovjek jeo sirove jabuke ili kruške ili sirovo povrće ili bilo koja druga nekuhana jela, koja nisu pripremljena ni na vatri niti začinjena ikakvim začinom, tada njegov želudac tu hranu ne može do kraja preraditi, jer ona nije prethodno pripremljena za probavu. U tom slučaju se loši sokovi iz hrane, koju je zapravo trebalo pripremiti na vatri ili neutralizirati nekim začinom poput soli ili octa, podižu prema slezeni i nju potencijalno pretvaraju u bolnu izraslinu.“
Iz ovog bi razloga meso, žitarice, mahunarke, voće, povrće i jaja trebalo toplinski obraditi kuhanjem, pirjanjem, pečenjem ili prženjem. Najzdravija je kuhana i pirjana hrana, dok pečena i pržena može škoditi, a bolesni bi ju trebali potpuno izbjegavati, osobito jetreni i želučani bolesnici.
Povrće se treba toplinski obraditi ili ga treba pripremiti na salatu, tako što ćemo ga začiniti solju, octom i hladno prešanim uljem, npr. suncokretovim, bučinim ili bademovim, ili vrhnjem.
Voće se može toplinski obraditi kuhanjem tako da napravimo kompot, ili pečenjem – za što su prikladne npr. kruške, jabuke, dunje i sl. Alternativa toplinskoj obradi je da napravimo voćnu salatu, tako da isjeckamo voće na kockice, začinimo ga (tučenim) slatkim vrhnjem ili ekstradjevičanskim kokosovim uljem. Ovo ulje zapravo pomaže da smršavimo, odnosno od njega se nećemo ugojiti jer se u tijelu odmah pretvara u energiju. U voćnu salatu možemo dodati sve ili neke od sljedećih začina: galgant u prahu, koji je ljutog okusa, ili mljeveni kardomom, cejlonski cimet, majčinu dušicu, klinčić, muškatni oraščić, đumbir i sl. te ostavimo da odstoji 20 do 30 minuta prije konzumiranja.
Voćne je sokove optimalno piti razrijeđene s ohlađenim čajem od komorača u omjeru pola-pola. Čaj pripremimo tako da 1 žličicu sjemenki komorača (ili žlicu za jače djelovanje) kuhamo 3 minute u 1 litri vode.
Orašaste plodove, od kojih Hildegarda preporučuje bademe, sjemenke bundeve i suncokreta, orahe, lješnjake (oni su samo za zdrave), sezam i mak, nije potrebno kuhati ni pržiti, jer sadrže veće količine masnoća.
Nije toliko važno hoće li se kuhanjem vitaminska vrijednost hrane smanjiti, već hoće li pojedina hrana u organizmu izazvati stvaranje loših sokova ili ne, što je osobito važno za bolesne osobe, napose onkološke pacijente.
Kod osoba koje dugoročno konzumiraju sirovu hranu (a kod osjetljivih i bolesnih osoba i kratkoročno) stvaraju se crijevni plinovi i nadutost uslijed truljenja hrane, kao i poremećaji prokrvljenosti – osobito pamćenja, jer sirova hrana smanjuje prokrvljenost mozga. Sirova hrana nadalje oštećuje i prirodnu crijevnu floru, jer uzročnici truljenja dovode do gljivičnih infekcija, uslijed čega osobito strada imunološki sustav. Lančano dolazi do zakiseljenosti organizma, oštećenja slezene i srca te potencijalno jetre i pluća.
Važno je još napomenuti da sirove cjelovite žitarice u mekinjama sadrže fitinsku kiselinu, koja se razgrađuje tek kuhanjem ili pečenjem. Fitinska kiselina sprječava resorpciju minerala, elemenata u tragovima i vitamina. Čak i proteini postaju neprobavljivi zbog fitinske kiseline. Ako neprobavljeni ostaci hrane biljnog porijekla dospiju u debelo crijevo, oni tamo pospješuju rast uzročnika truljenja koji isto tako izazivaju velike količine plinova.
Ako ne možemo ili ne želimo izbjeći sirovu hranu, uputno je nakon konzumiranja iste popiti čaj od kadulje. Pripremimo ga tako da jednu žličicu kadulje kuhamo 1-3 minute u 2 dcl vode, procijedimo i popijemo gutljaj po gutljaj.
Prema Hildegardi je dakle kuhanje svih namirnica – u što se ubraja i priprema salate s octom, solju i uljem – nužan preduvjet za dobru probavu a time i za dobro zdravlje. Nećemo doduše odmah pasti mrtvi ako jedemo sirovu hranu, no činimo sebi dobro ako ju izbjegavamo. Postupit ćemo ispravno ako u Hildegardinoj kuhinji sve kuhamo, pirjamo odnosno začinimo ili upotrijebimo preljev, kako bismo hranu oslobodili toksina.
Recept
Popečci od tikvica i mrkve
Hrskavi, pikantni i puni povrća – popečci od tikvica i mrkve s umakom od izopa dovode osvježavajuće okuse povrća i Hildegardine spoznaje o ljekovitim začinima u skladnu cjelinu. Ovo jelo se brzo priprema i vrlo je ukusno.
Sastojci za 4 osobe
Popečci:
2 tikvice srednje veličine
4 mrkve
2 jaja
2-3 žlice pirova brašna
½ žličice soli
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
½ žličice zubovca
1-2 vrška noža galganta u prahu
1 žlica nasjeckanog peršina
hladno prešano suncokretovo ulje
Umak
200 g svježeg kravljeg sira
1-2 žličice mljevenog izopa
sok pola limuna
po potrebi: 1-2 žlice vode da bi smjesa postala glatka
Upute za pripremu (oko 40 minuta)
Grubo naribati tikvice i mrkvu. Osoliti i ostaviti da odstoji 10-tak minuta, zatim dobro iscijediti.
Povrće temeljito pomiješati i razraditi s jajima, brašnom, solju i začinima u smjesu koja se može lako oblikovati.
U tavi ugrijati ulje, smjesu oblikovati u popečke i s obje strane peći dok ne poprime zlatno-žutu boju.
Za umak: sir izraditi u kremu nakon što smo dodali izop, limunov sok i po potrebi malo vode ili vrhnja.
Popečke poslužiti tople ili mlake s umakom od izopa.
Za dušu
Iz Hildegardinog djela Scivias – Upoznaj putove Božje
Krist moli Oca za udove svoga tijela
Ovim riječima govorio je Sin Ocu:
»O Oče, uvijek sam bio kod tebe. Ti si me poslao da primim odjeću tijela. I tako sam boravio na zemlji i ispunio sve što si mi naložio. Jer sam ja tvoja istina, sve si stavio pred moje noge. Ovo djelo ostvarujem s tobom, kao što si mi od iskona unaprijed predodredio.
Pruži mi svoju pomoć i spasi me od mojih neprijatelja. Jer sam tvoj Sin, koračam preko legla guja i zmija. Obrati svoju pažnju na moju skrb za moje udove. Da, cijelo djelo spasenja, koje si htio i meni predao, doveo sam do kraja. I tako sam ja u tebi i ti u meni, i mi smo jedno.
I ponovno progovara Sin Ocu:
»Spomeni se sada da sve obilje, koje je u početku bilo stvoreno, ne smije propasti. Jer na početku svijeta ti si predviđao njegov kraj. Ti ga nisi prepustio zaboravu, kao što si zaboravio one koji su se strmoglavili u nesreću.
Nemoj dopustiti da mnogobrojnost ljudskog roda, koju si u početku predvidio u prvom čovjeku, iščezne u uništenju. Jer to nije bila tvoja volja da se prije određenog roka ljudski rod potpuno izbriše.
Kada si stvorio čovjeka, odlučio si u svojoj prvobitnoj odluci da tvoje oko, tvoje znanje, sve predviđa, sve ispravno uređuje, i nikada ne odstupa od onoga što si poduzeo. To znači: da niti čovjek neće potpuno nestati zbog svoje pretjeranosti. Zato što si vjernike kao moje udove uključio, tako je moje tijelo savršeno u svima onima koji su ti po meni povjereni i tebe časte. Oni su kao drago kamenje, u kojima blistaju božanske snage.
S obzirom da sam se prema tvom planu odjenuo odjećom čovjeka, brinem da moji udovi, a to su oni koji su sakramentom krštenja sa mnom povezani, od mene ne otpadnu.
Ako oni sina propasti (antikrista) slušaju i časte ga, postat će ruglo đavolskom prevarom.
Vratit ću onoga koji je otpao. Tvrdokorne međutim, koji žele ustrajati u zlu, odbacit ću. Oče, jer sam tvoj Sin, sjeti se one ljubavi s kojom si me u svijet poslao.
Promatraj moje rane po kojima si po svojoj zapovjedi otkupio čovjeka.
Pokazujem ti svoje rane kako bi se smilovao onima koje sam otkupio.
Nemoj dopustiti da budu izbrisani iz knjige života. Jer krvlju svojih rana dovodim ti ih natrag snagom pokajanja, da ih onaj koji se ruga mojem utjelovljenju ne odvuče u propast.
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)