Što se tiče južnog voća, sv. Hildegarda je pisala o limunu (lat. Citrus limon) i naranči (lat. Citrus sinensis) kao onima „koji uklanjaju vrućicu“. Sve vrste južnog voća – banane, ananas, mango, papaja i ostali citrusi rashlađuju organizam pa bi ih zimi trebalo jesti umjereno, a najbolje termički obrađeno.
Danas se zna da je djelatna tvar protiv vrućice u citrusima vitamin C, odnosno askorbinska kiselina. Ovaj vitamin sudjeluje u sintezi hormona nadbubrežne žlijezde te stoga pomaže u svim stresnim stanjima poput infekcija, ozljeda, opeklina, hladnoće, gubitka krvi te jakih psihičkih i fizičkih napora. Količina vitamina C u voću je 10 puta djelotvornija od iste količine sintetski dobivenog vitamina C. Sok naranče i limuna pomaže kod svih stanja slabosti i iscrpljenosti, bez obzira je li prisutna groznica ili ne: “Konzumiranje citrusa čovjeka oslobađa vrućice“.
Sok naranče i limuna potiče lučenje sline i želučane kiseline te pomaže kod nadutosti, nagona na povraćanje, grčeva i mučnine. Uputno je sve voćne sokove razblažiti mlakim čajem od komorača, kako voćne kiseline ne bi nagrizle sluznicu želuca i crijeva. To osobito vrijedi za osobe čije zdravlje je već narušeno ili su osjetljive.
Sok od limuna i/ili naranče u čaju od komorača možemo koristiti zimi za podizanje imuniteta. U takav čaj dodamo pola žličice mješavine galganta, đumbira i cejlonskog cimeta u prahu (u jednakom omjeru). Tom napitku možemo dodati i žličicu meda. Navedeni začini su vrlo djelotvorni imunostimulatori te se kao mješavina mogu uzimati 2-3 vrška noža 2-3 dnevno. Ista mješavina se može dodati i u kuhano vino: pola žličice mješavine začina kuhati u 1-2 dcl vina u koje smo dodali još i 1-2 žličice meda. Kuhati 2-3 minute i piti toplo, gutljaj po gutljaj.
U narodnoj je medicini naranča poznata po svom antivirusnom i antibakterijskom djelovanju; ona jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje kolesterol, jača zglobove i potiče cirkulaciju. Osim velike količine vitamina C sadrži magnezij i kalcij.
S obzirom na sve hladnije dane pred nama, donosim recept za kuhano vino po Hildegardi, koje će vas ugrijati, razveseliti, obogatiti predivnim mirisom i opustiti, pa se preporučuje popiti ga navečer.
Kuhano vino po Hildegardi
Sastojci za 4 osobe
1 l suhog crnog vina
50 ml ruma, po želji
2 naranče
1 štapić cejlonskog cimeta
1 čajna žličica mješavine muškatnog oraščića, cejlonskog cimeta i klinčića u prahu (klinčića staviti upola manje od druga dva sastojka)
50 g šećera od šećerne trske
Priprema (oko 15 minuta)
Izrezati jednu naranču na kriške a drugu iscijediti.
Uliti vino u lonac.
Vinu dodati začine, narezanu naranču i svježe iscijeđeni narančin sok.
Sve zajedno ugrijati na laganoj vatri da pritom ne zakuha, kako bi se očuvala aroma.
Dodati rum i šećer; miješati sve dok se šećer potpuno ne rastopi.
Procijediti vino, maknuti kriške naranče te poslužiti toplo.
Napitak s limunom i začinima
Ovaj je napitak idealno popiti uz doručak za više snage.
2 vrška noža galganta u prahu, 1 vršak noža đumbira u prahu i 1 vršak noža sekvara u prahu
1 dcl vode
sok polovice limuna
1 žličica meda
Zakuhati vodu i ostaviti da se malo ohladi. U šalicu staviti začine i preliti ih tom vodom. Dobro promiješati, dodati sok od limuna i med te još jednom temeljito promiješati. Piti toplo gutljaj po gutljaj.
SOČNA TORTA S NARANČAMA I BADEMIMA
Sastojci
200 g otopljenog maslaca
275 g šećera od šećerne trske
360 g mljevenih badema
150 g pirovog brašna
5 jaja
2 žlice naribane korice naranče
grčki tip jogurta (s 10% mliječne masti)
Sastojci za preljev od naranče
375 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
100 g šećera
srž (sredina) jednog štapića vanilije
Pećnicu zagrijati na 180°. Pjenasto izraditi maslac i šećer te postupno dodavati jaja uz stalno miješanje. Dodati mljevene bademe, koricu naranče i brašno. Sve izraditi u glatku smjesu i staviti ju kalup za torte koji smo namazali maslacem. Peći sat vremena. Čim je tijesto pečeno treba ga izbosti vilicom ili štapićem.
Sok od naranče, vaniliju i šećer staviti u lonac i ugrijati na laganoj vatri da se šećer otopi. Kuhati oko 10 minuta, sve dok se tekućina ne pretvori u sirup.
Polovicu sirupa preliti po toplom kolaču. Preostali sirup sačuvati u čaši.
Ostaviti da se kolač ohladi u kalupu a zatim ga izvaditi iz kalupa, premazati jogurtom i preliti preostalim sirupom. Ukrasiti bademima. Uz tortu se može poslužiti i sladoled od naranče.
ZA DUŠU – Hildegardina meditacija: Kolo svemira
„Usred grudiju Božjih
počiva golemo kolo svemira.
Golemo kolo čudesnih razmjera.
Zemlja s čovjekom čini njegovu sredinu
jer čovjek je veliko čudesno djelo Božje.
Ja puštam da me zahvati kolo
koje počiva u ljubavi Božjoj.
U tome nalazim zaštitu i mir.
Jer oblik svijeta
postoji neprolazno
u znanju istinske ljubavi
koja je Bog:
neprekidno kružeći,
čudesno za ljudsku narav.
Samo Božanstvo
u svom je znanju i djelovanju
poput kola,
cjelina,
koja se ni na koji način ne može dijeliti
jer nema početka ni kraja
i ni od koga ne može biti pojmljena,
jer ona je bez vremena.
Sveto Božanstvo uključuje poput kruga
sve što je u njemu skriveno,
neograničeno,
u sebi samom
nenadmašivo i nerazdjeljivo.“
Hildegarda je živjela u živoj prisutnosti Boga, koga je doživljavala kao svjetlo, kao vatrenu ljubav, kao iskonski život iz koga izvire sva „zelena životna snaga“ koja čovjeka sve do u starost uvijek nanovo stvara.
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)



