S obzirom na hladno i maglovito vrijeme naše je tijelo izloženo dodatnom riziku da se razboli od prehlade i gripe. No hladnoća nije jedini čimbenik koji utječe na to hoćemo li se razboljeti ili ne, nego je to i prehrana, tjelesna (ne)aktivnost, ravnoteža između rada i odmora te naš mentalni sklop odnosno duhovna snaga.
Što se tiče prehrane u prevenciji i liječenju bolesti, bitno je konzumirati hranu koja ne zakiseljuje organizam, jer se virusi, bakterije i gljivice puno lakše i brže umnažaju u zakiseljenom okruženju. Dakako, nije jednostavno u blagdansko vrijeme paziti na ishranu, jer se uglavnom jedu veće količine mesa, bijelog konzumnog šećera, masnoća i bijelog pšeničnog brašna koje upravo pridonose zakiseljenosti. Stoga je uputno uvesti i koji dan posta, birati zdravije sastojke za obroke – osobito kolače – te paziti na umjerenost. Sv. Hildegarda umjerenost naziva majkom svih kreposti i piše: „Duša u svemu ljubi pravu mjeru. Ako čovjek neumjereno jede ili pije, ili si dopušta druge neumjerenosti, on razara svoje duševne snage, jer sve treba raditi s mjerom, s obzirom da čovjek još ne živi u nebu.“
Nadalje bismo trebali provoditi dovoljno vremena na svježem zraku krećući se, barem pola sata dnevno – idealno sat vremena – i to u prirodi. To ne samo da će pokrenuti mišiće, krvotok, limfu i izmjenu tvari, nego će nas i psihički opustiti i tako spriječiti posljedice stresa, dugog sjedenja i smanjene fizičke aktivnosti. Dakako da je za održavanje zdravlja bitno paziti i na odmor – jer je i odmor „rad“ – te da dovoljno spavamo, kako bi se i tijelo i psiha oporavili od svakodnevnih poslova i životnih izazova.
Sredstva za jačanje imuniteta, prevenciju i liječenje bolesti dišnih putova
Za razliku od službene medicine, u Hildegardinoj medicini postoje i brojna sredstva s antivirusnim djelovanjem. To je primjerice zubovac, koji se pokazao vrlo djelotvornim i protiv malarije, AIDS-a i ebole. U slučaju bolesti se zubovac koristi 3 x dnevno 1-3 vrška noža, ovisno o težini problema. U svrhu prevencije respiratornih bolesti, iznimno je djelotvorno svakodnevno uzeti dva vrška noža zubovca u prahu, žvakati ga i zadržati minutu-dvije u ustima te progutati. Pojavit će se lagano i ugodno peckanje. Time smo dezinficirali usnu šupljinu, ojačali sluznicu te spriječili razvoj patogena koji se iz usne šupljine šire prema sinusima, grlu i plućima. O ostalim osobitostima i djelovanju zubovca možete saznati ovdje.
Jedno od najdjelotvornijih i najvažnijih sredstava protiv gripe, prehlade, rinitisa, kašlja i promuklosti u Hildegardinoj medicini je mješavina bilja s maruljom. Za marulju (lat. Marrubium vulgare) Hildegarda piše da je „topla, ima dovoljno sokova i djeluje kod različitih bolesti“, uključujući crijeva. Navedena mješavina se primjenjuje i kod kroničnih i akutnih upala sinusa i dišnih putova. Jedna mama mi je javila da je njezino dijete ozdravilo od kroničnog bronhitisa koristeći ovu mješavinu, nakon što mu dugo vremena nisu pomogli klasični lijekovi. Mješavina bilja s maruljom se primjenjuje na sljedeći način: 3 žlice bilja kuhati 3-4 minute u ½ l bijelog vina. Procijediti i eventualno zasladiti medom, uliti u termosicu i svaka 3 sata popiti pola šalice. Djeci se daju manje količine, ovisno o dobi. Ako netko ne podnosi alkohol, navedenu količinu bilja treba preliti s pola litre kipuće vode, ostaviti da odstoji oko 20 minuta, uliti u termosicu i piti kako je navedeno. Primjenjivati sve dok se simptomi ne povuku.
Kod povišene tjelesne temperature Hildegarda preporučuje brosku (lat. Peucedanum ostruthium) kao biljni antibiotik s antivirusnim i antibakterijskim djelovanjem, koja se primjenjuje još kod: upala dišnih putova, gripe, općeg stanja slabosti, za jačanje imuniteta, detoksikaciju jetre zbog infekcija i onečišćenja okoliša te u svrhu detoksikacije teških metala iz organizma. Ne smije se koristiti kod upale želuca i crijeva te žučnih kamenaca. Priprema se s vinom: 1 žličicu broske ostaviti preko noći u 60 ml bijelog vina, sljedeće jutro dodati još toliko vina, procijediti i piti natašte raspoređeno 3 x dnevno prije obroka, gutljaj po gutljaj. Koristiti 5 dana, a ako se temperatura povuče prije, onda samo tri dana. Uzimati uvijek svježe pripremljeno.
Iznimno djelotvorno sredstvo iz Hildegardine ljekarne protiv bilo koje vrste virusne gripe je mješavina bilja s pelargonijom, pri čemu je u svrhu prevencije dovoljno tu biljnu mješavinu mirisati nakon što smo ispuhali nos, kako bi se snažno stimulirao imunitet. Paziti da se ne udahne prah, nego samo miris bilja. Preventivno se prah može i konzumirati: 1-2 vrška noža 2-3 x dnevno, eventualno s malo čaja. Način pripreme kod raznih tegoba – kašalj, glavobolja, mučnina, bolovi u srcu, prehlada možete pronaći ovdje.
Kod bolova u grlu i kašlja se može uzeti sok sladića 3x dnevno 1/2 žličice. Prvo zadržati u ustima a zatim progutati. Sladić se u kontinuitetu ne uzima dulje od 4 tjedna. Kod tvrdokornog kašlja i otežanog disanja preporučuje se eliksir od jelenjka (jelenskog jezika). Uzimati 3 x dnevno likersku čašicu (20-30 ml) prvi tjedan poslije jela a nakon toga prije i poslije jela tijekom 6-8 tjedana.
Odlični stimulatori imuniteta su: mješavina galganta, đumbira i cejlonskog cimeta u jednakim omjerima. Začine pomiješati i uzimati 2-3 vrška noža 2-3 dnevno, npr. u čaju s limunom i medom. Mješavina se može dodati u vino (1-2 dcl) u koje smo dodali još i 1-2 žličice meda. Vino, začine i med kuhati 2-3 minute i piti toplo, gutljaj po gutljaj. Sličan učinak ima kuhano vino u koje smo dodali klinčić, muškatni oraščić i cejlonski cimet.
ZA DUŠU – Iz djela Ozdravljenje tijela i duše
Meditacija: Kuća
Ja sam kao kuća –
ja sam svoj vlastiti arhitekt,
ja je planiram, konstruiram i gradim sam.
Ja gradim sam sebi svoju kuću za život.
Kako ona izgleda?
»Kad čovjek gradi svoju kuću,
tada pravi vrata, prozore i dimnjak,«
Ima li moja kuća vrata?
Mogu li moje misli ulaziti i izlaziti
ili je ja zatvaram?
Ima li moja kuća prozore?
Ili je mračno u meni?
Sa svakog prozora imam drugačiji pogled,
mogu stvari gledati drugim očima,
prosuđivati stvari prije nego djelujem.
Ima li moja kuća dimnjak, odvod za dim?
Oluja osjećaja,
množina misli,
navala radosti,
bura gnjeva,
raznolikost želja;
u mom je srcu kao vatra,
razvija čađu i dim
koji me obavija,
moj mozak je kao dimnjak.
Svojim umom razlučujem
i ostavljam sve beskorisno, štetno
da otpadne kao čađa.
S jasnim mislima
o dobru i zlu
unosim red u svoju kuću.
Kakva sam ja to kuća?
Misli srca su građevinari.
Puštam da razne kuće prolaze preda mnom:
Uboge, male kolibe,
u kojima stanuje uskogrudnost, bezvoljnost i
škrtost.
Male, ukrašene kućice
u kojima stanuje radost, dobrohotnost, velikodušnost.
Divovski blokovi kuća
u kojima mnogi stanuju stisnuti,
gdje ima mnogo svađe, nesloge i zavisti.
Vila s ogradom,
doduše bogato opremljena, ali nedostatna,
koja služi samo vlastitom uživanju i dobru.
Krasna velika kuća
ugodna za stanovanje i prostrana,
koja za mnoge ljude ima dovoljno mjesta,
gostoljubiva i otvorena.
Jedna crkva
mjesto tišine i molitve,
točka mirovanja u užurbanosti,
mjesto susreta s Bogom
i iskustva Boga.
»Bog me zamislio
kao prekrasno zdanje,
svjetlije od sunca i od zvijezda,
u kojem svijetli divota anđela.
Temelj je topaz,
zidovi su od dragog kamenja,
stube su optočene kristalom,
tlo je popločeno zlatom,
koje je Bog odaslao u suhu glinu.
Stoga bih trebao Boga poznavati i njega osjećati.“
(SC 57,59)
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)



