POSNI RECEPTI (4)

Još recepata s. Anice Jozić za korizmeni meni: juha od mrkve, varivo od kelja i ružice

I ovoga petka donosimo recepte za posni meni iz “Samostanske kuharice” s. Anice Jozić koje možete kombinirati u nemrsnim obrocima tijekom korizme.

Autor: Vjerujem.hr
event 21.03.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od mrkve

Sastojci:

45 dag mrkve

10 dag griza

1 dcl ulja

2 dcl vrhnja za kuhanje

1 žličica soli

1 žličica vegete

Priprema:

Očišćenu mrkvu naribamo na krupno i prepržimo na ulju. Prelijemo s dvije litre tople vode.  Kad je mrkva kuhana, zakuhamo griz i začinimo. Kuhamo još 5 minuta. Pred kraj dodamo vrhnje za kuhanje. Pospemo peršinovim listom i poslužujemo toplo.

Varivo od kelja

Sastojci:

2 kg kelja

5 dag češnjaka

2 dcl ulja

10 dag margarina

1 žličica soli

1 žlica vegete

1 žlica mljevene paprike

Priprema:

Kelj izrežemo, operemo, i stavimo u prokuhanu slanu vodu. Kuhamo 10 minuta, a zatim ocijedimo, prelijemo hladnom vodom, i ponovo ocijedimo. Zagrijemo ulje, dodamo  češnjak, margarin i crvenu papriku te prelijemo kelj. Začinimo i ostavimo u poklopljenoj posudi do serviranja.

Salata od paprike

Sastojci:

4 kg zrele crvene paprike

1 dcl ulja

5 dag češnjaka

1 žlica peršina

1 žlica vinskog octa

1 žličica soli

Priprema:

Oprane cijele paprike složimo u lim za pečenje i pečemo u pećnici na 180°C. Pečene paprike ogulimo i očistimo od sjemena. Češnjak i peršin sitno isjeckamo te izmiješamo s octom, uljem i soli. Paprike prelijemo i ukrasimo kriškama limuna.

Ružice

Sastojci:

40 dag oštrog brašna

4 žutanjka

20 g kvasca

2 dcl mlijeka

5 žlica ulja

3 žlice šećera

1 vanilin šećer

Nadjev:            

30 dag margarina                                                

2 dcl ulja         

30 dag mljevenih oraha        

1 vanilin šećer            

Sirup:

1 kg šećera

1 l vode

1 limun

1 vanilin šećer

Priprema:

Izmiješamo šećer s vodom i vanilin šećerom te kuhamo 30 minuta. Dodamo oguljen limun, izrezan na kriške. Ohladimo sirup i prelijemo vruće ružice.

Kvasac izmrvimo u malo mlijeka i ostavimo da se digne. Izmiješamo: žutanjke, šećer, vanilin šećer, ulje, dignuti kvasac i s toplim mlijekom zamijesimo tijesto. Razdijelimo u  4 dijela i ostavimo da se digne. Pripremimo nadjev, izmiješamo margarin, dodamo ulje i  vanilin šećer. Svaki dio tijesta razvijemo i premažemo margarinom te pospemo mljevenim orasima. Pažljivo zamotamo u roladu. Izrežemo na 1 cm debljine i posložimo u lim za pečenje, tako da  ružice leže. Isti postupak ponovimo i s drugim tijestom. Pečemo u pećnici na 180°C. Vruće ružice prelijemo s hladnim sirupom.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

Pod krinkom napretka i slobode često se nudi pogled na svijet u kojem savjest postaje osobni osjećaj, a ne mjesto susreta s Bogom, vjera se gura u privatnost, a javni prostor preuzimaju bučne ideologije koje ne trpe Svjetlo Evanđelja. Najopasnija tama našega vremena ne skriva se u agresivnim napadima na vjeru. Ona je u tihoj navici življenja kao da Bog ne postoji.

Nakon pet godina polnoćka je ponovno slavljena u Zagrebačkoj katedrali. Prvi put kao zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je misno slavlje u Zagrebačkoj prvostolnici, u zajedništvu s križevačkim vladikom mons. Milanom Stipićem, imenovanim pomoćnim biskupima mons. Markom Kovačem i mons. Vladom Razumom, kanonicima i prebendarima te ostalim svećenicima.