Juha od mrkve
Sastojci:
45 dag mrkve
10 dag griza
1 dcl ulja
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 žličica soli
1 žličica vegete
Priprema:
Očišćenu mrkvu naribamo na krupno i prepržimo na ulju. Prelijemo s dvije litre tople vode. Kad je mrkva kuhana, zakuhamo griz i začinimo. Kuhamo još 5 minuta. Pred kraj dodamo vrhnje za kuhanje. Pospemo peršinovim listom i poslužujemo toplo.
Varivo od kelja
Sastojci:
2 kg kelja
5 dag češnjaka
2 dcl ulja
10 dag margarina
1 žličica soli
1 žlica vegete
1 žlica mljevene paprike
Priprema:
Kelj izrežemo, operemo, i stavimo u prokuhanu slanu vodu. Kuhamo 10 minuta, a zatim ocijedimo, prelijemo hladnom vodom, i ponovo ocijedimo. Zagrijemo ulje, dodamo češnjak, margarin i crvenu papriku te prelijemo kelj. Začinimo i ostavimo u poklopljenoj posudi do serviranja.
Salata od paprike
Sastojci:
4 kg zrele crvene paprike
1 dcl ulja
5 dag češnjaka
1 žlica peršina
1 žlica vinskog octa
1 žličica soli
Priprema:
Oprane cijele paprike složimo u lim za pečenje i pečemo u pećnici na 180°C. Pečene paprike ogulimo i očistimo od sjemena. Češnjak i peršin sitno isjeckamo te izmiješamo s octom, uljem i soli. Paprike prelijemo i ukrasimo kriškama limuna.
Ružice
Sastojci:
40 dag oštrog brašna
4 žutanjka
20 g kvasca
2 dcl mlijeka
5 žlica ulja
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
Nadjev:
30 dag margarina
2 dcl ulja
30 dag mljevenih oraha
1 vanilin šećer
Sirup:
1 kg šećera
1 l vode
1 limun
1 vanilin šećer
Priprema:
Izmiješamo šećer s vodom i vanilin šećerom te kuhamo 30 minuta. Dodamo oguljen limun, izrezan na kriške. Ohladimo sirup i prelijemo vruće ružice.
Kvasac izmrvimo u malo mlijeka i ostavimo da se digne. Izmiješamo: žutanjke, šećer, vanilin šećer, ulje, dignuti kvasac i s toplim mlijekom zamijesimo tijesto. Razdijelimo u 4 dijela i ostavimo da se digne. Pripremimo nadjev, izmiješamo margarin, dodamo ulje i vanilin šećer. Svaki dio tijesta razvijemo i premažemo margarinom te pospemo mljevenim orasima. Pažljivo zamotamo u roladu. Izrežemo na 1 cm debljine i posložimo u lim za pečenje, tako da ružice leže. Isti postupak ponovimo i s drugim tijestom. Pečemo u pećnici na 180°C. Vruće ružice prelijemo s hladnim sirupom.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)