POSNI RECEPTI (2)

Korizmena kuharica: juha od špinata, musaka od patlidžana, salata od rotkvica i kolač od jabuka

I ovoga petka, u prvom tjednu korizme, kako bi nam korizmeni meni bio što raznolikiji, pomoći će nam posni recepti s. Anice Jozić iz njezine “Samostanske kuharice”, koje ćemo objavljivati na početku i na kraju tjedna.

Autor: Vjerujem.hr
event 14.03.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od špinata

Sastojci:

1 kg špinata

10 dag margarina

3 žlice brašna

1 dcl vrhnja za kuhanje

1 jaje

1 žličica soli

1 žlica vegete

Priprema:

Špinat prokuhamo u vreloj zasoljenoj vodi. Prelijemo ga hladnom vodom, ocijedimo, i sameljemo u stroju za meso. Napravimo svijetlu zapršku od margarina i brašna. Na to dodamo špinat i  prelijemo s dvije litre hladne vode. Kuhamo 15 minuta, uz neprestano miješanje. Dodamo začine i jaje izmućeno s vrhnjem te pustimo da provre, a zatim skinemo s vatre. Ostavimo poklopljeno do posluživanja.

Uz ovu juhu mogu se poslužiti prepržene kockice kruha.

Musaka od patlidžana

Sastojci:

2 kg patlidžana

1 kg rajčice

20 dag svježe crvene paprike

15 dag tikvica

5 dag crvenog luka

1 dag češnjaka

10 dag peršinovog lista

15 dag margarina

1 dcl bijelog vina

3 dcl vrhnja za kuhanje

3 žlice brašna

1 žličica soli

1 žlica vegete

1 žličica papra

Priprema:

Patlidžane ogulimo, izrežemo na ploške, i potopimo u toplu slanu vodu neka odstoje 15 minuta. Tikvice izrežemo na ploške i posolimo. Paprike izrežemo na rezance. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice. Rajčicu izrežemo na ploške. Sve poredamo u lim za pečenje namazan  margarinom: patlidžane, tikvice, i rajčicu pospemo isjeckanim lukom i češnjakom, peršinom,  soli, vegetom i paprom. Potom sve zajedno poškropimo uljem. Postupak ponavljamo sve dok ima povrća. Na kraju prelijemo vinom, rastopljenim margarinom, i uljem, a potom razmutimo brašno u malo mlijeka i dodamo vrhnje za kuhanje te prelijemo po složenoj musaki . Stavimo peći u  vruću  pećnicu na 180°C. Pečemo 20 minuta. Poslužujemo vruće.

Salata od rotkvica

Sastojci:

1 kg očišćenih rotkvica

20 dag kiselih jabuka

1 limunov sok

1 žlica kopra

1 žlica peršina

1 žličica soli

1 žličica papra

Priprema:

Rotkvice izrežemo na tanke ploške. Jabuke ogulimo i naribamo na krupni ribež. Sve prelijemo limunovim sokom. Dobro izmiješamo sa začinima, koprom i peršinom. Poslužimo.

Kolač od jabuka

Sastojci:

25 dag margarina

40 dag brašna (tip 400)

15 dag šećera

2 jaja

1 limun (korica i sok)

1 dcl mlijeka

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

30 dag svježeg kravljeg sira

6 jaja

3 dcl slatkog vrhnja

40 dag šećera

20 dag kokosovog brašna

4 kg jabuka

25 dag marmelade od marelica

20 dag džema od brusnice

Priprema:

Zamijesimo tijesto; umutimo margarin, jaja, šećer, limun, mlijeko i brašno s praškom za pecivo i svježim kravljim sirom. Dobro umiješano tijesto stavimo u lim za pečenje, premazan margarinom i posut brašnom. Umutimo žutanjke s 20 dag šećera, vrhnjem za kuhanje i 10 dag kokosa. Tom smjesom premažemo tijesto. Pripremimo jabuke: ogulimo ih i izdubimo sredinu, izrežemo na ploške i poslažemo po tijestu. Naslonimo plošku jednu na drugu da dobijemo slobodne izdubljene krugove. Stavimo peći 20 minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C. Zatim umutimo čvrst snijeg od bjelanjaka s 20 dag šećera i vanilin šećerom te umiješamo 10 dag kokosovog brašna. Smjesu stavimo u špricu. Zagrijemo marmeladu, izvadimo kolač iz pećnice, i premažemo ga. U svaki kolut stavimo džem, a pored svakog koluta špricom stavljamo ružice. Vratimo kolač u pećnicu još 5 minuta na 100°C. Kolač ohladimo i pažljivo izrežemo na kocke.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

Hagioterapija je usmjerena antropološki na čovjeka, na njegovu duhovnu dimenziju.

Čovjekovo je samopouzdanje narušeno samim tim što živimo u svijetu grijeha. Istraživanja pokazuju da svim ljudima nedostaje samopouzdanja, čak i onima za koje to ne bismo pretpostavili, kaže prof. Bartolović čiji poziv prenosimo u cijelosti.

Prva i najveća senzacija koju profesor Krasić iznosi odnosi se na papinsku odluku iz 16. i 17. stoljeća da hrvatski jezik postane službeni crkveni jezik za sve slavenske narode. Kako bi se smanjio problem nedostatka knjiga u cijelom kršćanskom svijetu, koje su bile rijetke i skupe, papa je odlučio izdavati crkvene knjige na jeziku koji će razumjeti svi Slaveni, katolici i pravoslavni.