POSNI RECEPTI (5)

Korizmeni recepti s. Anice Jozić: petkom riba, nakon juhe od povrća… a fini kolač može i u nedjelju za one koji su se odrekli slatkoga

Evo još jednoga posnoga recepta iz “Samostanske kuharice” s. Anice Jozić, kako bi vam korizmeni meni bio što raznovrsniji i šarolikiji. Isprobavajte, kombinirajte i zdravo se hranite!

Autor: Vjerujem.hr
event 28.03.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od povrća

Sastojci:

5 dag crvenog luka

10 dag krumpira

10 dag mahuna

20 dag mladog kupusa

20 dag mrkve

10 dag svježe paprike

1 dag češnjaka

10 dag celera

3 žlice brašna

2 dcl vrhnje za kuhanje

2 dcl ulja

1 žlica soli

1 žlica vegete

1 žlica peršina

Priprema:

Sve povrće izrežemo na kocke i pržimo na vrelom ulju dok porumeni. Dodamo toplu  vodu i kuhamo 15 minuta. Vodu začinimo i dodamo brašno razmućeno s vrhnjem za  kuhanje. Pustimo da provre. Isključimo i poklopimo da malo odstoji. Prije posluživanja, pospemo peršinom.

Punjena pečena pastrva

Sastojci:

4 kg pastrve

20 dag margarina

20 dag krušnih mrvica

5 dag češnjaka

10 dag crvenog luka

30 dag špinata

2 dcl maslinovog ulja

2 dcl bijelog vina

1 l ulja

1 žličica soli

1 žlica vegete

Priprema:

Pastrve dobro očistimo, operemo, i posušimo. Začinimo ih i ostavimo neka malo odstoje.

Pripremimo nadjev: špinat skuhamo, prelijemo hladnom vodom, ocijedimo, i izrežemo na rezance. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice i popržimo na margarinu. Dodamo špinat i krušne mrvice te začinimo vegetom. Pastrvu prvo s obje strane ispržimo u ulju, a zatim napunimo prethodno opisanim pripremljenim nadjevom.  Punjene pastrve posložimo u lim za pečenje premazan  margarinom i polijemo marinadom. Ostavimo u toploj pećnici do serviranja.

Salata od krumpira s radičem

Sastojci:

1 kg krumpira

30 dag radiča

3 dag češnjaka

5 dag crvenog luka

2 dcl ulja

1 dcl limunovog soka

2 žlice octa

1 žličica soli

Priprema:

Krumpir skuhamo u ljusci, još dok je topao ogulimo i izrežemo na listiće. Radič operemo, izrežemo na rezance i izmiješamo zajedno s krumpirom. Dodamo sitno izrezani luk, češnjak, sok od limuna, ocat i sol te sve lagano izmiješamo. Pustimo da odstoji 5 minuta. Serviramo u zdjele za salatu.

Damski kapric

Sastojci:

25 dag margarina

35 dag šećera

35 dag brašna

6 jaja

2 dcl mlijeka

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

1 žlica ruma

1 limun (kora i sok)

15 dag kvasca

20 dag oraha, krupno sjeckanih

30 dag džema od jagoda ili marelica

Priprema:

Margarin izmiješamo tako da dobijemo pjenu. Dodamo žumanjke, deset žlica šećera, s brašnom izmiješan prašak za pecivo, naribanu koricu limuna i sok, vanilin šećer, rum,  mlijeko s rastopljenim kvascem. Sve izmiješamo, ujednačimo masu, i izlijemo u  namazan i brašnom posut lim za pečenje.

Pečemo u pećnici na 180°C da dobije zlatnu boju. Izvadimo iz pećnice i

premažemo džemom. Preko džema stavimo čvrsto izmućen snijeg od bjelanjaka, u koji smo dodali  preostali šećer. Pospemo orasima, vratimo u pećnicu, i pečemo na laganoj  vatri, na 100°C, još dvadeset minuta. Ohlađeno, izrežemo na kocke i poslužimo.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

Pod krinkom napretka i slobode često se nudi pogled na svijet u kojem savjest postaje osobni osjećaj, a ne mjesto susreta s Bogom, vjera se gura u privatnost, a javni prostor preuzimaju bučne ideologije koje ne trpe Svjetlo Evanđelja. Najopasnija tama našega vremena ne skriva se u agresivnim napadima na vjeru. Ona je u tihoj navici življenja kao da Bog ne postoji.

Nakon pet godina polnoćka je ponovno slavljena u Zagrebačkoj katedrali. Prvi put kao zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je misno slavlje u Zagrebačkoj prvostolnici, u zajedništvu s križevačkim vladikom mons. Milanom Stipićem, imenovanim pomoćnim biskupima mons. Markom Kovačem i mons. Vladom Razumom, kanonicima i prebendarima te ostalim svećenicima.