POSNI RECEPTI (7)

Nastavljamo korizmu s posnim receptima s. Anice Jozić: juha od graha, zapečeni makaroni sa sirom, kiseli krastavci i za desert nešto fino od jagoda

Korima je odmaknula i sljedeći tjedan je Veliki tjedan, no nama uz s. Anicu Jozić i njezinu “Samostansku kuharicu” ne manjka inspiracije za posne recepte, koje smo po njezinoj recepturi iskušavali i kombinirali ove korizme.

Autor: Vjerujem.hr
event 08.04.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od graha

Sastojci:

1 kg graha

10 dag crvenog luka

10 dag mrkve

10 dag korijena celera

1 dag češnjaka

10 dag svježe paprike

10 dag brašna

2 dcl ulja

1 žličica soli

1 žlica vegete

1 žlica mljevene paprike

1 žličica papra

1 žlica peršina

Priprema:

Grah namočimo u vodu 1-2 sata, da odstoji. Prokuhamo ga, i prvu vodu bacimo. U loncu u kojem ćemo kuhati grah propržimo: sitno isjeckani crveni luk, mrkvu izrezanu na kocke, i celer. Prokuhani grah prelijemo s 3 litre tople vode i kuhamo dok ne omekša.  Zasebno u tavi napravimo zapršku, prepržimo brašno na ulju da porumeni te dodamo usitnjen  češnjak i mljevenu crvenu papriku. Odmah potom prelijemo toplom vodom, lagano izmiješamo, izlijemo u lonac, dodamo začine, promiješamo, i ostavimo kuhati na laganoj vatri dvadeset minuta. Prije serviranja, juhu pospemo peršinom.

Zapečeni makaroni sa sirom

Sastojci:

40 dag makarona

4 jaja

2 dcl slatkog mlijeka

2 dcl kiselog vrhnja

2 dcl vrhnja za kuhanje

20 dag svježeg kravljeg sira

20 dag tvrdog ribanog sira

20 dag margarina

2 dcl ulja

Priprema:

Makarone skuhamo u kipućoj slanoj vodi, ocijedimo, i prelijemo hladnom  vodom; ponovno ocijedimo, i izmiješamo s uljem da se ne slijepe. Umutimo jaja, vrhnje, margarin, mlijeko, svježi kravlji sir i ribani sir. Sve izmiješamo s makaronima,  začinimo soli, i smjesa je gotova. Vatrostalnu zdjelu premažemo margarinom i u nju stavimo pripremljenu smjesu. Pečemo u pećnici na 180 °C, dvadeset minuta. Poslužimo toplo.

Kiseli krastavci

1 kg kiselih krastavaca izrežemo na kolutiće i začinimo žlicom maslinova ulja.

Složimo na tanjur i ukrasimo crnim maslinama. Poslužimo.

Kolač od jagoda

Sastojci:

5 jaja

20 dag šećera

1 dcl ulja

1 dcl vode

10 dag kakaa

30 dag oštrog brašna

1 prašak za pecivo

1 limun (sok i korica)

½ l slatkog vrhnja

2 vrećice mljevene želatine

2 dcl vrhnja

1 dcl ruma

3 kg jagoda

Priprema:

Razdvojimo jaja (žutanjke od bjelanjaka ). U posudu ulijemo žutanjke, šećer, ulje, vodu, brašno s praškom za pecivo, limun sok i koricu te kakao. Sve ove sastojke izmiksamo i lagano dodamo snijeg od  bjelanjaka. Smjesu razdijelimo u dva dijela i svaki zasebno pečemo u pećnici, na 180°C, oko 15 minuta. Kremu pripremamo tako da slatko vrhnje umutimo u čvrstu smjesu i dodamo rastopljenu želatinu u mlijeku. Biskvite poškropimo s rumom i stavimo jednu  polovicu kreme, a na kremu složimo jagode izrezane na šnite. Na njih stavimo drugu polovicu kreme i poklopimo drugim biskvitom. Tako pripravljen kolač pospremimo u hladnjak. Dobro ohlađen kolač pospemo šećerom u prahu.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

Hod za život nije samo šetnja, nego duhovni čin. To je hod ljubavi, vjere i nade – hod u kojemu svjedočimo da je čovjek više od broja, više od troška, više od tereta.

Anamariju Carević, mladu zagrebačku gimnazijalku koja je preminula kao jedina izravna žrtva teškoga Zagrebačkog potresa već svi znaju. Njezina majka Nataša ovih dana je sa svetog mjesta, Brda ukazanja u Međugorju, poslala najljepši poziv na Večer slavljenja i sjećanja u nedjelju, 14. rujna u 19:30 na Jordanovcu 110 u Zagrebu. Podsjetila nas je da bi…

Duhovno-duhovite večeri održavaju se svakog četvrtka tijekom akademske godine i na misli, klanjanju i slavljenju okupljaju na stotine mladih, koji do posljednjeg mjesta ispune baziliku. Tako će biti ovoga puta puta u razdoblju od 2. listopada do 18. prosinca 2025.