POSNI RECEPTI (7)

Nastavljamo korizmu s posnim receptima s. Anice Jozić: juha od graha, zapečeni makaroni sa sirom, kiseli krastavci i za desert nešto fino od jagoda

Korima je odmaknula i sljedeći tjedan je Veliki tjedan, no nama uz s. Anicu Jozić i njezinu “Samostansku kuharicu” ne manjka inspiracije za posne recepte, koje smo po njezinoj recepturi iskušavali i kombinirali ove korizme.

Autor: Vjerujem.hr
event 08.04.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od graha

Sastojci:

1 kg graha

10 dag crvenog luka

10 dag mrkve

10 dag korijena celera

1 dag češnjaka

10 dag svježe paprike

10 dag brašna

2 dcl ulja

1 žličica soli

1 žlica vegete

1 žlica mljevene paprike

1 žličica papra

1 žlica peršina

Priprema:

Grah namočimo u vodu 1-2 sata, da odstoji. Prokuhamo ga, i prvu vodu bacimo. U loncu u kojem ćemo kuhati grah propržimo: sitno isjeckani crveni luk, mrkvu izrezanu na kocke, i celer. Prokuhani grah prelijemo s 3 litre tople vode i kuhamo dok ne omekša.  Zasebno u tavi napravimo zapršku, prepržimo brašno na ulju da porumeni te dodamo usitnjen  češnjak i mljevenu crvenu papriku. Odmah potom prelijemo toplom vodom, lagano izmiješamo, izlijemo u lonac, dodamo začine, promiješamo, i ostavimo kuhati na laganoj vatri dvadeset minuta. Prije serviranja, juhu pospemo peršinom.

Zapečeni makaroni sa sirom

Sastojci:

40 dag makarona

4 jaja

2 dcl slatkog mlijeka

2 dcl kiselog vrhnja

2 dcl vrhnja za kuhanje

20 dag svježeg kravljeg sira

20 dag tvrdog ribanog sira

20 dag margarina

2 dcl ulja

Priprema:

Makarone skuhamo u kipućoj slanoj vodi, ocijedimo, i prelijemo hladnom  vodom; ponovno ocijedimo, i izmiješamo s uljem da se ne slijepe. Umutimo jaja, vrhnje, margarin, mlijeko, svježi kravlji sir i ribani sir. Sve izmiješamo s makaronima,  začinimo soli, i smjesa je gotova. Vatrostalnu zdjelu premažemo margarinom i u nju stavimo pripremljenu smjesu. Pečemo u pećnici na 180 °C, dvadeset minuta. Poslužimo toplo.

Kiseli krastavci

1 kg kiselih krastavaca izrežemo na kolutiće i začinimo žlicom maslinova ulja.

Složimo na tanjur i ukrasimo crnim maslinama. Poslužimo.

Kolač od jagoda

Sastojci:

5 jaja

20 dag šećera

1 dcl ulja

1 dcl vode

10 dag kakaa

30 dag oštrog brašna

1 prašak za pecivo

1 limun (sok i korica)

½ l slatkog vrhnja

2 vrećice mljevene želatine

2 dcl vrhnja

1 dcl ruma

3 kg jagoda

Priprema:

Razdvojimo jaja (žutanjke od bjelanjaka ). U posudu ulijemo žutanjke, šećer, ulje, vodu, brašno s praškom za pecivo, limun sok i koricu te kakao. Sve ove sastojke izmiksamo i lagano dodamo snijeg od  bjelanjaka. Smjesu razdijelimo u dva dijela i svaki zasebno pečemo u pećnici, na 180°C, oko 15 minuta. Kremu pripremamo tako da slatko vrhnje umutimo u čvrstu smjesu i dodamo rastopljenu želatinu u mlijeku. Biskvite poškropimo s rumom i stavimo jednu  polovicu kreme, a na kremu složimo jagode izrezane na šnite. Na njih stavimo drugu polovicu kreme i poklopimo drugim biskvitom. Tako pripravljen kolač pospremimo u hladnjak. Dobro ohlađen kolač pospemo šećerom u prahu.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

“Kad to radi Thompson, to je ‘disneyfikacija vjere’. Kad to radi Vatikan, to je ‘nova evangelizacija putem suvremenih medija’.
Budimo iskreni: dronovi nisu problem. Pravi problem je alergija koju neki imaju na vjeru izraženu s narodnim žarom”, piše Stojić na svome Facebooku, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Hildegardu su već njeni suvremenici poštivali kao Božju glasnicu. Imala je karizmu vizionarskog gledanja, te je kao na ekranu vidjela slike i čula objašnjenja na latinskom jeziku. Nebeski glas joj je zapovjedio da bilježi te vizije, te su tako nastale sve Hildegardine knjige.

NJEZINA PROMENADA

Kirk je navodio razne argumente za teze da postoje dva spola, da je pobačaj ubojstvo, da je dobro i vrijedno sklopiti brak i imati djecu, te da treba očuvati pravo na posjedovanje oružja u SAD-u. Ono što je također stršalo na Krku bio je njegov maskulinitet; uspravan, govorio je sigurno i čvrsto, ponekad brzo, ozbiljnim baritonom, ne nastojeći pobuditi simpatiju sugovornika pod svaku cijenu.