Juha od graha
Sastojci:
1 kg graha
10 dag crvenog luka
10 dag mrkve
10 dag korijena celera
1 dag češnjaka
10 dag svježe paprike
10 dag brašna
2 dcl ulja
1 žličica soli
1 žlica vegete
1 žlica mljevene paprike
1 žličica papra
1 žlica peršina
Priprema:
Grah namočimo u vodu 1-2 sata, da odstoji. Prokuhamo ga, i prvu vodu bacimo. U loncu u kojem ćemo kuhati grah propržimo: sitno isjeckani crveni luk, mrkvu izrezanu na kocke, i celer. Prokuhani grah prelijemo s 3 litre tople vode i kuhamo dok ne omekša. Zasebno u tavi napravimo zapršku, prepržimo brašno na ulju da porumeni te dodamo usitnjen češnjak i mljevenu crvenu papriku. Odmah potom prelijemo toplom vodom, lagano izmiješamo, izlijemo u lonac, dodamo začine, promiješamo, i ostavimo kuhati na laganoj vatri dvadeset minuta. Prije serviranja, juhu pospemo peršinom.
Zapečeni makaroni sa sirom
Sastojci:
40 dag makarona
4 jaja
2 dcl slatkog mlijeka
2 dcl kiselog vrhnja
2 dcl vrhnja za kuhanje
20 dag svježeg kravljeg sira
20 dag tvrdog ribanog sira
20 dag margarina
2 dcl ulja
Priprema:
Makarone skuhamo u kipućoj slanoj vodi, ocijedimo, i prelijemo hladnom vodom; ponovno ocijedimo, i izmiješamo s uljem da se ne slijepe. Umutimo jaja, vrhnje, margarin, mlijeko, svježi kravlji sir i ribani sir. Sve izmiješamo s makaronima, začinimo soli, i smjesa je gotova. Vatrostalnu zdjelu premažemo margarinom i u nju stavimo pripremljenu smjesu. Pečemo u pećnici na 180 °C, dvadeset minuta. Poslužimo toplo.
Kiseli krastavci
1 kg kiselih krastavaca izrežemo na kolutiće i začinimo žlicom maslinova ulja.
Složimo na tanjur i ukrasimo crnim maslinama. Poslužimo.
Kolač od jagoda
Sastojci:
5 jaja
20 dag šećera
1 dcl ulja
1 dcl vode
10 dag kakaa
30 dag oštrog brašna
1 prašak za pecivo
1 limun (sok i korica)
½ l slatkog vrhnja
2 vrećice mljevene želatine
2 dcl vrhnja
1 dcl ruma
3 kg jagoda
Priprema:
Razdvojimo jaja (žutanjke od bjelanjaka ). U posudu ulijemo žutanjke, šećer, ulje, vodu, brašno s praškom za pecivo, limun sok i koricu te kakao. Sve ove sastojke izmiksamo i lagano dodamo snijeg od bjelanjaka. Smjesu razdijelimo u dva dijela i svaki zasebno pečemo u pećnici, na 180°C, oko 15 minuta. Kremu pripremamo tako da slatko vrhnje umutimo u čvrstu smjesu i dodamo rastopljenu želatinu u mlijeku. Biskvite poškropimo s rumom i stavimo jednu polovicu kreme, a na kremu složimo jagode izrezane na šnite. Na njih stavimo drugu polovicu kreme i poklopimo drugim biskvitom. Tako pripravljen kolač pospremimo u hladnjak. Dobro ohlađen kolač pospemo šećerom u prahu.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)