Posljednji recept s. Anice Jozić za ovogodišnji korizmeni meni: juha od cvjetače, pohani riblji fileti, zapečeni krumpir, miješana salata i štrukle sa sirom

Korizma se približava kraju i došli smo do posljednjeg posnog recepta iz “Samostanske kuharice” s. Anice Jozić. Nadamo se da ste tijekom korizme uspjeli kombinirati njezine prijedloge jednostavnih recepata i tako pridonijeti vlastitoj korizmenoj trpezi, koja istodobno može biti i skromna i maštovita.

Autor: Vjerujem.hr
event 15.04.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od cvjetače

Sastojci:

1 kg karfiola

10 dag mrkve

5 dag crvenog luka

1 dcl ulja

1 žlica brašna

1 žlica peršina

2 dcl vrhnja za kuhanje

1 žličica soli

1 žlica vegete

Priprema:

Na zagrijanom ulju, propržimo sitno isjeckani luk i mrkvu, dodamo brašno, promiješamo, i prelijemo s dvije litre hladne vode. Dodamo karfiol i kuhamo deset minuta. Začinimo i ulijemo razmućeno vrhnje za kuhanje. Ostavimo da prokuha i skinemo s vatre. Prije posluživanja, dodamo peršin.

Pohani riblji fileti

Sastojci:

2 kg ribljih fileta

5 jaja

20 dag brašna

20 dag krušnih mrvica

1 žličica soli

1 l ulja

Priprema:

Filete operemo i dobro posušimo te začinimo. Zatim ih pripremimo: uvaljamo u brašno, jaja, i krušne mrvice. Pržimo na vrelom ulju. Vadimo ih na papir, da ne budu masni. Stavimo ih na toplo bez pokrivanja. Serviramo s kriškama limuna.

Zapečeni krumpir

Sastojci:

3 kg krumpira

5 dag crvenog luka

2 dag češnjaka

2 dcl vrhnja za kuhanje

2 dcl ulja

2 dcl mlijeka

15 dag ribanog sira

1 žličica soli

1 žlica vegete

1 žličica papra

Priprema:

Krumpir ogulimo i izrežemo na tanke listiće. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice. Sve stavimo u veliku zdjelu i izmiješamo s uljem, dodamo mlijeko, vrhnje za kuhanje i ribani  sir, začinimo te stavimo peći u lim za pečenje. Pečemo na srednjoj temperaturi, 180°C, oko pedeset minuta.

Miješana salata

Sastojci:

20 dag zelene salate

30 dag rajčice

10 dag crvenih rotkvica

5 dag crvenog luka

10 dag rikole

15 dag krastavaca

5 žlica ulja

1 limunov sok

2 žlice jabučnog octa

1 žličica soli

1 žličica papra

Priprema:

Sve povrće očistimo i izrežemo na listiće, a zelenu salatu i rikolu na rezance. Na kraju dodamo začine: sol, papar, limunov sok, i jabučni ocat. Sve lagano izmiješamo i poslužimo.

Pečene štrukle

Sastojci za tijesto:

60 dag brašna (glatkog)

2 žlice ulja

2 dcl tople vode

1 žlica šećera

Sastojci za nadjev:

1 kg svježeg kravljeg sira

4 dcl kiselog vrhnja

3 jaja

1 žlica šećera

20 dag margarina

1 vanilin šećer

Sastojci za preljev:

4 dcl slatkog vrhnja

3 jaja

3 žlice šećera

10 dag šećera u prahu

Priprema:

Od brašna, jaja, ulja i tople vode zamijesimo glatko tijesto u obliku kugle i premažemo uljem. Ostavimo 30 minuta da odstoji. Na stol stavimo stolnjak na kojem razvlačimo tijesto. Pospemo brašnom, stavimo tijesto na sredinu i rastanjimo valjkom, a zatim ga razvučemo rukom, da bude što tanje i prekrije cijeli stolnjak. Tijesto poškropimo rastopljenim margarinom i pospemo pripremljenim nadjevom.

Nadjev: izmiješamo sir s vrhnjem, jajima, šećerom i vanilin šećerom te rasporedimo posvuda uz rub tijesta. Uz pomoć stolnjaka zarolamo nadjeveno tijesto. Rubom tanjura izrežemo štrukle jednake veličine. Složimo u lim za pečenje premazan margarinom i pečemo u pećnici na 200°C, 20 minuta. Pri samom kraju pečenja, dodamo preljev: izmiješamo slatko vrhnje, jaja i šećer. Ostavimo u pećnici još 5 minuta. Prije posluživanja, pospemo mljevenim šećerom.

Napomena za one koji vole kuhane štrukle: štrukle ne stavljamo u lim za pečenje, nego ih kuhamo u kipućoj slanoj vodi. U tavi na margarinu prepržimo krušne mrvice i pospemo ih po štruklama.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

Mnogi površni vjernici znaju reći kako se oni izravno Bogu ispovijedaju, tj. kako oni u nekom molitveno-misaonom odnosu prema Bogu (što misle da je molitva) iskazuju svoje kajanje i volju za boljim životom. Tako nešto čini i svaki svjesni vjernik koji redovito u svojoj večernjoj molitvi provjerava svoj dan i pred Bogom se iskreno kaje za dnevne propuste. Ipak to nije ispovijed u punom smislu riječi.

Gotovo da nema zagrebačke crkve u kojoj ovih dana u dugim redovim ispred ispovjedaonica stoje brojni vjernici. Odnosno, redovi se nerijetko protežu i izvan crkava, pa je na neki način dirljivo gledati kako mnoštvo ljudi u tišini i sabranosti strpljivo satima čeka kako bi došli na red za sakrament pomirenja. Premda su to silne obveze…

Pozvani smo biti aktivni sudionici, a ne pasivni promatrači promjena. Pozvani smo svjedočiti evanđelje života u svojim obiteljima, na radnim mjestima i u društvu. Pozvani smo biti zagovornici kulture života i civilizacije ljubavi. Pozvani smo biti graditelji boljega i pravednijega društva, utemeljena na kršćanskim vrijednostima.