POSNI RECEPTI (5)

Što kažete na juhu od rajčice s taranom, varivo od graška i mrkve te krumpirovu salatu za korizmeni meni? S. Anica Jozić dodaje mu i poseban desert

Nastavljamo s posnim receptima s. Anice Jozić iz njezine “Samostanske kuharice”, koje možete kombinirati tijekom ove korizme.

Autor: Vjerujem.hr
event 25.03.2025.
Photo: Boris Scitar/Pixsell

Juha od rajčice

Sastojci za juhu:

5 žlica ulja      

2 žlice brašna

1 l domaćeg soka od rajčice           

1 žlica šećera

1 žlica peršina

10 dag tarane

Sastojci za taranu: 30 dag brašna (oštrog), 4 jaja, 1 žličica soli

Priprema tarane: izraditi čvrsto glatko tijesto od umućenih jaja i brašna. Ostaviti da odstoji jedan sat. Čvrsto tijesto izribati na ribež. Prosušiti, miješajući ga s malo brašna. Kad je suho, prosijati ga da se odvoji od brašna.

Priprema juhe:

U lonac ulijemo ulje, dodamo brašno, i miješamo dok brašno ne požuti.

Ulijemo rajčicu i dodamo litru hladne vode. Miješamo pjenjačom dok ne proključa. Kuhamo deset minuta. Dodamo tjesteninu i začine, promiješamo, i kuhamo još dvije minute. Pospemo peršinom i ostavimo u poklopljenoj posudi do posluživanja.

Varivo od graška i mrkve

Sastojci:

1 kg očišćenog graška

10 dag crvenog luka

2 dag češnjaka

20 dag mrkve

10 dag svježe rajčice

2 žlice brašna

2 dcl ulja

2 žlice peršina

1 žličica soli

1 žlica vegete

Priprema:

Na zagrijanom ulju propržimo luk i mrkvu, sitno isjeckane; dodamo grašak te oguljenu i sitno isjeckanu rajčicu. Prelijemo s malo hladne vode. Pustimo da provre. U zdjelici izmiješamo brašno s malo hladne vode i ulijemo u grašak. Stavimo sve začine, promiješamo, i ostavimo da još kuha pet minuta na laganoj vatri. Prije služenja pospemo peršinom.

Krumpirova salata

Sastojci:

3 kg krumpira

20 dag crvenog luka

4 žlice peršinovog lista

10 žlica maslinovog ulja

10 žlica bijelog ulja

2 dcl tople vode

1 dcl jabučnog octa

1 žličica soli

1 žličica papra

Priprema:

Stavimo kuhati dobro oprani cijeli i neoguljeni krumpir. Kad je kuhan, ogulimo ga i izrežemo na ploške. Luk izrežemo na listiće i malo posolimo, da omekša. Pripremimo marinadu: Izmiješamo ocat, ulje, sol, vodu, papar i peršin te prelijemo krumpir. Dodamo crveni luk i sve ponovno lagano izmiješamo. Po potrebi,  dodamo još vode. Tako pripremljena salata treba odstajati dvadesetak minuta.

Tulumbe

Sastojci za tijesto:    

0,5 l vode        

15 g šećera    

1 vanilin šećer            

50 dag oštrog brašna             

5 jaja  

1 l ulja za prženje       

Priprema tijesta:

Vodu prokuhamo te dodamo ulje, šećer, vanilin šećer i brašno. Sve miješamo

pjenjačom i kuhamo lagano kao palentu. Smjesu ohladimo i dodamo

jaja. Promiješamo, tako da dobijemo glatko tijesto. Gotove, stavljamo u kalup

za tulumbe i pržimo u zagrijanom ulju, da dobiju zlatnu boju. Pečene, vadimo u

hladan sirup, a iz sirupa, u drugi lim za pečenje, pažljivo posloživši. Ohlađene,

serviramo na tanjur i poslužimo.

Sastojci za sirup:

1 kg šećera    

8 dcl vode       

1 vanilin šećer            

1 limun             

Priprema:

Šećer izmiješamo s vodom i vanilin šećerom. Prokuhamo i dodamo oguljen limun, izrezan na ploške. Kuhamo na laganoj vatri 30 minuta. Sirup prije upotrebe ohladimo.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

PRENOSIMO

Domoljublje i nacionalni ponos doživljavaju se u dijelu društva kao prijetnja “najvećim dijelom zato što su se ljudi na koncertu okupili oko ideja koje ti mediji svom snagom nastoje prikazati u nepoželjnom svjetlu”. “Dubok je otpor prema Hrvatskoj državi i domoljublju.  On je povezan sa našim podjelama na različite pripadnosti u prošlosti, našim borbama za bolju povijest i velikim dijelom kameleonskoj politici HDZ-a”, rekao je fra Ante Vučković za portal Matice Hrvatske Misao.hr, koji prenosimo u cijelosti.

Ne dopustite da vas tuđa mišljenja obeshrabre ako u srcu znate da ste donijeli čistu i ispravnu odluku. Da imate čistu savjest i da svakoga možete pogledati u oči znajući da mu niste učinili zlo. Te oči ljudi koje gledate danas, jednog će dana biti lice Božje koje će vas ponovno pitati za te iste odluke – vaše postupke i vaše namjere. Bog neće slušati što je govorilo selo, što su govorili drugi, pa ni ono što govorite vi – nego će gledati namjere vašeg srca.

O svetoj Ani i Joakimu ne znamo mnogo iz nekih autentičnih izvora starine. U evanđeljima se oni ne spominju. Nalazimo stanovite podatke u tzv. apokrifnim evanđeljima i drugim spisima kršćanske starine. Oni su na stanovit način prihvaćeni kao sveci najviše zbog svoje jedinstvene povezanosti s Marijom, odnosno s Isusom i time s djelom spasenja. Ipak, kako govori i evanđelje, po plodovima se može prepoznati i tajna njihove osobe.