USKRSNI RUČAK: S. Anica Jozić u “Samostanskoj kuharici” otkriva tajnu kako ispeći sočno janjeće i teleće pečenje za blagdansku trpezu

Za uskrsni ručak obično se poslužuje janjeće ili teleće pečenje, koje toga dana treba biti savršeno. Iz „Samostanske kuharice“ s. Anice Jozić, koja nas je pratila cijelo vrijeme korizme s posnim receptima, izdvojili smo njezinu preporuku i recept za dobro pečenje. Kako za pečenu janjetinu, tako i za pečenu teletinu. Za pečenu janjetinu, s. Anica…

Autor: Vjerujem.hr
event 18.04.2025.
Photo: Freepik

Za uskrsni ručak obično se poslužuje janjeće ili teleće pečenje, koje toga dana treba biti savršeno. Iz „Samostanske kuharice“ s. Anice Jozić, koja nas je pratila cijelo vrijeme korizme s posnim receptima, izdvojili smo njezinu preporuku i recept za dobro pečenje. Kako za pečenu janjetinu, tako i za pečenu teletinu.

Za pečenu janjetinu, s. Anica veli kako meso prvo treba oprati i posušiti. Zatim izmiješati začine sol, papar, vegetu, mljevenu papriku te s tim natrljati meso.

„Stavimo u posudu za pečenje mesa, složimo crveni luk, češnjak i lovorov list. Prelijemo uljem, ulijemo 4 dcl vode. Pokrijemo folijom i stavimo u vruću pećnicu peći na 200C oko jedan sat. Pred kraj pečenja mesa, foliju skinemo, polijemo vinom i sokom od pečenja i pečemo deset minuta. Meso izvadimo, izrežemo na komade, složimo na tanjur, a sok od pečenja procijedimo i poslužimo posebno“, veli s. Anica.

Ovaj njezin recept odnosi se na 4 kg janjetine, 3 dcl ulja, 2 žlice vegete, 2 žlice soli, 1 žličica papra, 1 žlica mljevene crvene paprike, 10 dag crvenog luka, 10 dag češnjaka, 3 lovorova lista i 2 dcl bijelog vina.

Za pečenu teletinu također je potrebno prethodno oprati, posušiti i posoliti meso.

„Zatim stavimo meso u posudu s poklopcem. Mesu dodamo korjenasto povrće, luk i jabuke, a zatim ga polijemo rastopljenim maslacem, prelijemo s tri dcl hladne vode i stavimo u vruću pećnicu na 200C. Pri kraju pečenja meso okrenemo i prelijemo bijelim vinom te stavimo malo odstajati. Gotovo meso izrežemo na tanke šnite. Povrće protisnemo kroz cjedilo i prelijemo po mesu. Serviramo vruće“, navodi s. Anica Jozić.

Ovaj se recept odnosi na 3 kg teletine, 10 dag crvenog luka, 10 dag mrkve, 15 dag margarina, 10 dag celera, 20 dag jabuka, 2 dcl bijelog vina, 1 žličica soli i 1 žlica vegete.

Pročitaj više

Činjenica je da je Isus umro na križu. Ima doduše i na tom području luđaka i spekulanata koji misle da je Isus doduše bio obješen na križ, ali on nije na križu umro. On je samo prividno umro ili je bio do smrti iscrpljen, ali je uskoro opet smogao snage i onda otputovao u Indiju….

U strogom središtu Zagreba, na mjestu gdje završava Kaptol i počinje ulica Nova Ves, nalazi se kapela „dobrom razbojniku“ sv. Dizmi tj. onome koji je bio s Kristove desne strane na križu. Najstarija je to kapela na svijetu posvećene svetom Dizmi iliti Dizmušu, kako su ga zvali stari Zagrepčani. Dizma je Isusu bio s desne…

Danas mi dovedi duše svećenika i redovnika i uroni ih u moje neizmjerno milosrđe. One su mi dale snagu podnijeti pregorku muku. Po njima se kao kroz rukavce izlijeva moje milosrđe na čitavo čovječanstvo. (Dn 1212) Moli se Krunica Božjega milosrđa… (na poveznici)Slijedi: Premilosrdni Isuse, od kojega dolazi svako dobro, umnoži u nama milosti da činimo hvale…