Višnjin kutak: Hildegardine gorke biljke potiskuju potrebu za slatkim i pomažu u reguliranju tjelesne težine, a mogu pomoći i u odvikavanju od kave

Jedan od znakova da su vašem tijelu potrebne gorke tvari je ovisnost o slatkom, jer tijelo to na taj način pogrešno signalizira. Osim toga, konzumiranje slatkog pojačava našu potrebu za slatkim, pa se nastavlja začarani krug ovisnosti, što se potom odražava i na prekomjernu tjelesnu težinu.

Autor: Višnja Bartolović
event 27.04.2025.
Photo: Igor Kralj/Pixsell

U današnje vrijeme jedva da se koristi gorki okus u prehrani. Stolovi su prepuni kolača i slatkih jela. No zašto bismo ipak u svoju prehranu trebali uvrstiti i gorko? Osim što obogaćuju drugačijim okusom, gorke tvari skrivaju brojne dobrobiti za naš organizam a prvenstveno su potrebne našoj žuči i jetri, jer im pomažu u izbacivanju toksina. U Hildegardinoj medicini gorke kapi i likeri imaju važnu ulogu u očuvanju dobrog zdravlja i imuniteta, jer na prirodan način održavaju ravnotežu sokova u organizmu.

Jedan od znakova da su vašem tijelu potrebne gorke tvari je ovisnost o slatkom, jer tijelo to na taj način pogrešno signalizira. Osim toga, konzumiranje slatkog pojačava našu potrebu za slatkim, pa se nastavlja začarani krug ovisnosti, što se potom odražava i na prekomjernu tjelesnu težinu. Stoga, ako želite smršaviti, gorki će Vam likeri odnosno tinkture olakšati postizanje željene težine, jer pomažu reguliranju gladi i potiskivanju jake potrebe za slatkim. Također mogu pomoći i kod odvikavanja od turske kave koja opterećuje srce i živčani sustav te škodi sluznici želuca. Odlična alternativa toj kavi je pirova kava koja je isto gorka, no nema nijednu nuspojavu nego blagotvorno djeluje na dobru probavu. Kod mršavljenja Vam može pomoći još i čaj od sjemenki komorača: jednu žlicu sjemenki kuhamo 3 min u litri vode i pijemo taj čaj tijekom dana, 1-2 litre. Komorač utječe i na dobro raspoloženje, dobar vid i probavu te ugodan miris tijela.

Još jedna bitna prednost gorkih tvari je da na prirodan način potiču izmjenu tvari, lučenje želučanih i probavnih sokova, osobito nakon teškog i obilnog jela te pomažu kod nadutosti, zatvora i drugih probavnih tegoba. Pretpostavlja se da se receptori za gorko ne nalaze samo na jeziku, već u stanicama probavnog trakta te na gorko reagiraju stvaranjem probavnih enzima ili hormona.

O tome koliko je gorki liker dobar za čovjeka Hildegarda piše sljedeće: „Ako si zdrav i jak, bit ćeš začuđujuće još zdraviji i snažniji te će se na taj način tvoje snage učvrstiti. A ako si bolestan, to će te na čudesan način podići i učiniti te snažnim, kao kad se sunce probije za tmurnog vremena.“

Hildegardin liker od gorkog bilja – točnije od zubovca, broske, mirisnog štrpca, muškatne kadulje, petolista srčenjaka i velecvjetne pelargonije, uz posebnu obradu – se uzima 3 puta dnevno 30 kapi prije jela kao aperitiv ili nakon jela kao digestiv, direktno na jezik ili eventualno razrijeđeno s malo vode. Koristi se kao univerzalno sredstvo za jačanje i održavanje zdravlja, jačanje imuniteta i krvotoka, kod slabosti, iscrpljenosti i umora.

Hildegardine super-namirnice

Prema sv. Hildegardi se neke namirnice ističu kao iznimno korisne za ljudski organizam. Među njima su pir, komorač, dunja i kesten, jer ne samo da održavaju dobro zdravlje, nego se koriste i kao lijek.

Kesten pritom najviše utječe na vitalne organe – mozak, srce, jetru i želudac. Koristi se za bolju prokrvljenost mozga, jačanje srca, liječenje želuca te detoksikaciju jetre. On također jača imunitet i osobito se preporučuje onkološkim bolesnicima. Vrlo je praktično kestenovo brašno jer će vam uštedjeti kuhanje ili pečenje te čišćenje tog ploda. Dovoljno je konzumirati 1-2 žlice kestenova brašna dnevno, npr. u pirovoj kaši za doručak, u juhama, varivima, tjestenini, kolačima, tortama, palačinkama, kao krema koja se zamrznuta može poslužiti i kao sladoled (pomiješati kestenovo brašno s kokosovim mlijekom ili ekstradjevičanskim kokosovim uljem, dodati žličicu meda, eventualno i kakao, pjenasto izlupati).

Za detoksikaciju i regeneraciju jetre kesten koristiti na sljedeći način:

100 g pročišćenog meda (postupak: med ugrijati u parnoj kupki i baciti pjenu i vosak koji se uhvati stjenke staklenke)

3 žlice kestenova brašna

Med i kesten temeljito pomiješati i uzimati 1 žličicu tog namaza na kruhu, u čaju od komorača ili pirovoj kavi dopodne i popodne, tijekom više tjedana. Ovaj namaz vraća snagu i ozdravlja jetru.

ZA DUŠU

U krštenju duša postaje šator Duha Svetoga

Sin Božji postao je čovjek. On je vjernike vodom vratio natrag i oprostio grijehe. Svaka uvreda Boga, koja je nastala po grijehu u Adamu, vodom je očišćena. I kao što voda gasi vatru, tako su istočni grijeh i svi ostali grijesi krštenjem oprani, jer je s vodom došao Duh Sveti. Dušu, koja je varkom đavla bila zatrovana, Duh Sveti je posvetio, i stoga ona živi povezana s pravom vjerom kao njegov šator.

»O Bože i vladaru, ti si sve pravedno uredio. U pravednom sudu ti si ustanovio tamu kao kaznu za zle i tako ustanovio i noć.«

Kada su nevjernici u tami nevjere, hrle oni u tamu smrti. U toj noći uskraćeno im je svjetlo vjere. Oni su nečovječni u tiraniji i jalovi u nevjeri. Ako ne odbace nevjeru, i ako k tebi ne dođu milošću krštenja, o Bože, hrle i padaju u zaborav, kao da nikada nisu ni postojali.

No tko je vjernik, koji je odbacio tamu nevjere, izbjegao je noć vječnog prokletstva, za sobom ostavio jalova djela i obratio se životu.

(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)

Pročitaj više

PRENOSIMO

Što vjera čini od poteškoća? Pretvara ih u kušnje. Potom se nosi s kušnjama. Poteškoće preobražene u kušnje od životne težine i nepravde postaju prigodom za rast i približavanje Bogu. Preobrazba kušnji u prigode za dobrotu je aktivni rad vjernika na životnima poteškoćama. Vjernik tako bistri svoj pogled na svijet, Boga, druge i sebe samoga. Otkriva tko je i kakav je on sam. Otkriva Božju blizinu i njegovu snagu. Što je Isus učinio sa svojim križem kojega je, usput rečeno, stvorio ljudski um i koga su napravile ljudske ruke, a koji nije spušten s neba? Uzeo ga je na sebe i pretvorio u otkupiteljsko djelo. Vjernik iz toga uči kako i on može svoje poteškoće pretvoriti u prigodu za dobro.

Umjesto samih slika, nju zanima ono što slika obećava. Uzbuđuje ju atmosfera, ton glasa, pogled i napetost iščekivanja. I više od svega, osjećaj da je žena s kojom se poistovjećuje u toj priči stvarno željena. Njezin je put do uzbuđenja zbog toga u pravilu dulji, ali i dublji. Ona i u erotici prije svega traži odnos, a odnosa bilo koje vrste u stvarnosti je sve manje.

Svetac je doznao da su mu oca u Lisabonu optužili da je ubio jednoga čovjeka. Preselio se odmah čudesno u Lisabon i pozvao nazočne suce da dođu do groba ubijenoga. Nad grobom je Ante upitao da javno kaže tko ga je ubio. Grob se otvorio, mrtvac je izašao i kazao da ga nije ubio Antin otac već drugi, pa se vratio u grob i grob se zatvorio.