Ove nedjelje želim vam ukazati na vrijednost crne buhačice za cjelokupno zdravlje. Crna buhačice jedna je od šest osnovnih sredstava u medicini i prehrani sv. Hildegarde.
Koristi se kao univerzalno sredstvo protiv zatvora i kod svih vrsta želučanih i crijevnih upala. S obzirom da jača i obnavlja sluznicu probavnog trakta, koji je temelj za imunitet, te je hrana dobrim bakterijama u crijevima, ona posredno utječe da je ukupni imunitet jak i funkcionalan.
Buhačica utječe i na dobro raspoloženje, jer veže toksine u probavnom traktu. Za održavanje zdravlja želučane sluznice i sluznice crijeva, možete tri žličice buhačice namočiti u vodi, ostaviti da odstoji 20 minuta i koristiti raspoređeno na tri obroka (npr. dodati u juhu, kefir, variva). Važno ju je uzeti s dosta tekućine (250 ml). Maksimalna dnevna doza je 15 g.
Prirodan je čistač crijeva od toksina (skatol, indol, fenol) koji dovode do karcinoma zbog prekomjernog konzumiranja mesa. Služi za smanjenje kolesterola i povišenog šećera u krvi, sprječava nastanak žučnog kamenca, koristi se u liječenju hemoroida, poroznih crijeva i upala crijeva – Morbus Chron, Colitis ulcerosa i iritabilni kolon. Kontraindicirana je samo kod suženja ždrijela i probavnog trakta, prijetećeg ili postojećeg prekida crijevne peristaltike (zapletaj crijeva).
Nadalje, sv. Hildegarda o buhačici piše:
„Tko skuha buhačicu u vinu i to vino pije toplo, ono će ga osloboditi od jakih alergijskih groznica a potišteno raspoloženje će preokrenuti u radosno; zbog svoje slatke izmiješanosti pomaže mozgu do zdravlja a ujedno ga jača, uslijed svog rashladnog djelovanja i uravnoteženosti.“
Recept za vino s buhačicom
– 3 žlice crne buhačice – https://hildegarda.hr/proizvod/crna-buhacica-sjemenke-500-g/
– 750 ml vina iz biološkog uzgoja
Sastojke 3 minute snažno prokuhati, procijediti i uliti u sterilnu bocu. Piti tri puta dnevno jednu likersku čašicu prije jela, blago ugrijano. Koristiti kod dišnih i kožnih alergija i osipa, neurodermitisa, upala sluznice, gastritisa, kolitisa, kao kuru od više tjedana.
Buhačica se preporučuje zdravima i bolesnima na trajno korištenje.
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)