Izop ili miloduh (lat. Hyssopus officinalis) u današnje vrijeme nije toliko poznat i raširen kao začin i ljekovita biljka kao što bi se očekivalo prema Hildegardinim spoznajama. Ona ga preporučuje ponajprije kod bolesti jetre i pluća. S obzirom da su jetra i pluća organi koji su po Hildegardi usko povezani – a to znači da onaj koji boluje od plućnih bolesti treba liječiti i jetru – izop će pomoći i kod jednog i kod drugog.
Konkretno Hildegarda o izopu piše sljedeće: „Izop je koristan u svakom jelu te je samljeven u prah i kuhan korisniji od sirovog. On oživljava jetru i donekle čisti pluća. Onomu tko kašlje, ima jetrene tegobe ili je sipljiv (astmatičan), neka jede izop u mesnim jelima ili kuhanom povrću, pa će bolesniku biti bolje. No kad bi zdrav čovjek popio sam izop u vinu ili vodi (dakle kao čaj), onda bi od toga imao više štete nego koristi.“
Dovoljno je po obroku za jednu osobu dodati 1-2 vrška noža izopa u prahu u jelo koje kuhamo, primjerice juhe, umake, varivo od povrća, perad, teleći ragu, svježi sir. Na ovaj se način izop može koristiti kao kura kroz neko vrijeme (npr. 3-4 tjedna) svakodnevno (1 x dnevno, 1-2 vrška noža), a kasnije povremeno (2-3 x tjedno). Izop je vrlo aromatičan, gorkast i daje jelima izvrstan pikantni okus. Mogu ga koristiti i zdrave osobe.
Nadalje se izop primjenjuje za čišćenje krvi i loših tjelesnih sokova te kod depresije i žalosti, jer žalost može uzrokovati bolesti jetre i tegobe sa crijevima i želucem, kako Hildegarda navodi: „Ako čovjekova jetra oboli zbog tuge, neka bolesnik skuha mlado pile s izopom i neka često jede i izop i to meso pa će žalost nestati“. Uz ovu juhu se takvim bolesnicima preporučuje konzumirati izop koji je neko vrijeme stajao u vinu te piti od tog vina. „Takav čovjek neka često jede i izop koji je stajao u vinu, jer mu je izop koristan kod te bolesti.“
Recept za juhu s piletinom i izopom
1 mlado pile za juhu, sol
1 luk, začini: malo zubovca, galgant
1 režanj češnjaka, 2 pune šalice pirove riže (ili zrna)
izop – svijetli umak s malo limunova soka (ili bijelog vina)
1 korijen peršina ili komadić celera
1 mrkva
4 l vode
Skinuti kožu s pileta pa ga očistiti i oprati te skuhati dok ne omekša u 4 l vode, zajedno s navedenim začinskim biljem, začinima i povrćem. Odliti dio temeljca i upotrijebiti za umak. U međuvremenu skuhati pirovu rižu (20-ak minuta). Kao tekućinu za kuhanje pirove riže možemo uzeti 4 šalice temeljca, jer je tada pirova riža još pikantnija. Kuhanu pirovu rižu utisnuti u nauljeni kalup te prebaciti na topli pladanj.
Narezano pile staviti u sredinu pirove riže i preliti umakom. Po želji se može upotrijebiti isjeckano začinsko bilje za ukrašavanje.
Ovo je temeljna hrana kod oboljenja jetre, žalosti i depresije.
Eliksir od izopa
Osim eliksira od jelenskog jezika, kod jetrenih i plućnih bolesti se može alternativno uzimati eliksir od izopa. On spada u veliku jetrenu kuru, a koristi se čak i kod opterećenja jetre zbog nesanice i zagađenja okoliša.
Recept za eliksir od izopa
10 g sladića u prahu, 50 g sjemenki komorača
10 g cejlonskog cimeta, 150 g meda
40 g izopa, 2 l vode ili vina
Mješavinu ovog bilja snažno kuhati 5 minuta, procijediti i puniti u boce. Piti kod teških jetrenih i plućnih bolesti 9 dana svaki dan iza doručka malo (1 likersku čašicu = 20 ml) i navečer prije spavanja više (2 likerske čašice). Kod blažih tegoba dovoljno je eliksir uzimati 3 dana.
Kod jetrenih bolesti Hildegarda preporučuje da se čovjek jača u kreposti umjerenosti te piše: „Prije svega neka čovjek zavoli pravu mjeru kod jela i pića.“ To osim količine hrane i pića uključuje da se ne konzumira niti prevruće, niti prehladno, niti preslatko, niti prekiselo. Osobito se ne preporučuje jesti masnoće od pečenja, niti išta pečeno na masnoći, niti piti alkohol ni kavu, niti pušiti ni jesti čokoladu.
Jetrene su dakle bolesti često uzrokovane neumjerenim načinom života, poput prekomjernog konzumiranja hrane i pića, korištenja droge, prekomjerne tuge, srdžbe, ljutnje, frustracija i previše emocija. No to još nije sve – Hildegarda piše: „Ako sva jela jedemo bez odricanja i neumjereno, onda se zbog nekih od tih (otrovnih) sokova može oštetiti i povećati jetra. Na taj se način njezin ljekoviti sok, koji mora poput pomasti slati u sve organe, uništava te tako nastaju izrasline (tumori) bilo gdje u tijelu.“
Uz općenite Hildegardine preporuke o prehrani, vrlo vrijedne i važne namirnice za liječenje i održavanje zdravlja jetre su med, kesten, dud, badem (maksimalno 10 kom dnevno) te čaj od cvijeta lavande (ili lavanda kuhana u vinu).
Eliksir od kupinova lista
Izop je također sastojak eliksira od kupinova lista koji se koristi kod sluzavosti u dišnim putovima, nadražajnog kašlja i mukoviscidoze (cistične fibroze). Ostali sastojci ovog eliksira su, uz vino i med, zubovac i origano, vrlo poznati po svom ljekovitom djelovanju. Eliksir ima protuupalno, spazmolitičko i ekpektorirajuće djelovanje. Izrazito djelotvorno rastvara sluz tako da se ona lako iskašljava, čime se bitno olakšava disanje.
Za dušu – Iz Hildegardinog djela Scivias
U skrušenosti srca uspijevaju Božje snage
Ako je čovjek radi svojih grijeha tako žalostan da se ne usuđuje nadati spasu svoje duše, tada ga duša strpljivo prihvaća. Ona mu predočuje da je Bog za čovjeka radi njegovog spasenja primio lik čovjeka. I Bog mu pomaže da se oslobodi svojih sumnji u nadu, kako je zapisano: »Ako se na nebo popnem, ondje si, ako u podzemlje legnem, i ondje si.« (Ps 139,8)
O, Bože, svaki napredak svetaca kao i njihovih nebeskih djela, je tvoj uspjeh, jer ti si ih svojom vatrom zapalio. Ti si u svojoj ljubavi dao da rosa skrušenog srca kaplje na čovjeka.
Tom rosom niču i zelene se preostale Božje snage.
Ako moram sići u dubine ponora grijeha, jer sam tebe zaboravila, tada sam zaslužila kaznu pakla. Ako te međutim zazovem u dubini istinskog kajanja i grčevito zaplačem, pomazat ćeš me svojim kapljicama krvi i spasit ćeš me. Jer ti si moj Osloboditelj i moj Spasitelj.
O, prekrasna priliko, o slatki mirise dobara za kojima čeznem. U tvojoj krvi, Sine Božji, s tobom smo povezani. Uvijek uzdižemo pogled k tebi u zatočenju suza. Koliko god te često vidimo, želimo biti uz tebe. Mi živimo u svijetu, a ti živiš u našoj duši. Grlimo te u srcu, kao da te sada posjedujemo. Ti si najsnažniji lav. Otvorio si nebo, sišao u dvorac Djevice. Uništio si smrt i uzdigao život u nebeski grad.
Upoznajte dobrotu vašeg Oca. On sam vas je oslobodio iz đavolskih ralja. To se međutim događa pravim priznanjem vjere i istinitim oproštenjem. On vam je dao sva dobra s kojima možete djelovati da biste mogli posjedovati nebeski Jeruzalem, koji ste grešnom prijevarom izgubili.
Stoga raduj se kćeri Sionska, jer ti je Bog ponovno poklonio dobra koja ti je oduzela zmija. Ta dobra sada svijetle u još većem sjaju nego što su ikada ranije mogla.
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)