Višnjin kutak: komorač – još jedno čudo iz Hildegardine ljekarne za radost, prokrvljenost, tjelesni miris i dobru probavu

Komorač se koristi kod svih tegoba sa želucem i crijevima, uključujući zadah, nadutost, grčeve, žgaravicu, zatvor, povećanu želučanu kiselinu, crijevne plinove i kolike te slabu cirkulaciju.

Autor: Višnja Bartolović
event 16.03.2025.
Photo: Josip Regovic/Pixsell

Još jedno čudo od ljekovite biljke, a ujedno i namirnica iz Hildegardine ljekarne i kuhinje je komorač. Koristi se cijela biljka, od sjemenki (lat.  Fructus foeniculi), do listića, stabljike i lukovice. Jedna je od rijetkih namirnica koja se prema sv. Hildegardi može jesti sirova. Komorač je prastara kultivirana biljka koja se sijala još u starom Egiptu a kao začin je omiljen u juhama, umacima, varivima, mesnim i povrtnim jelima, kruhu i pecivima.

Lukovica komorača je izvor brojnih vitamina i minerala, osobito vitamina A i C, jer već 100 grama pokriva dnevnu potrebu za tim vitaminima.

Iznimno je koristan za žene, jer sadrži fitohormone i daje snagu ženama u klimakteriju. Potiče i stvaranje majčinog mlijeka, pa je važan za dojilje. Ako se koristi kao čaj, onda tijelu daje ugodan miris; u tu svrhu kuhati 1 žličicu sjemenki komorača u 1 l vode 3 minute i piti tijekom dana.

Mljevene sjemenke komorača ili tabletice komorača koriste se kod svih tegoba sa želucem i crijevima, uključujući zadah, nadutost, grčeve, žgaravicu, zatvor, povećanu želučanu kiselinu, crijevne plinove i kolike te slabu cirkulaciju. Uzima se 1-3 vrška noža mljevenog komorača uz svako jelo. Djelotvornost sjemenki komorača se može pojačati s galgantom. Tablete od komorača i galganta djeluju tako da se plinovi s lakoćom izbace iz tijela.

Hildegarda jasno opisuje ono što o komoraču potvrđuje i suvremena fitoterapija:

„Kako god čovjek jeo komorač, on ga čini radosnim, omogućuje dobru prokrvljenost, tjelesni miris i probavu…jer onaj tko svaki dan natašte jede komorač ili njegovo sjeme, smanjuje lošu sluz i trulež u svom tijelu i uklanja loš zadah…“

Ako se pojede malo (sjemenki) komorača ujutro prije doručka, onda će on odagnati brige. Komorač je koristan i za dobar vid, a važan je sastojak brojnih pripravaka i eliksira u Hildegardinoj medicini.

Za ljekovito djelovanje komorača zaslužna su njegova eterična ulja. S obzirom da ima ekspektorirajuće i protuupalno djelovanje, koristi se kod upala dišnih putova, osobito u kombinaciji s divizmom, maruljom i koprom https://hildegarda.hr/proizvod/mjesavina-bilja-marulja-kopar-komorac-divizma-100-g/

Kod stresa i burnout-a preporučuje se čaj od komorača u kombinaciji s kaloperom,

Sv. Hildegarda o ovom čaju piše: „Ako su se čovjeku uslijed brojnih i rastresenih misli ispraznili pamet i percepcija, neka uzme kaloper, triput toliko komorača i zajedno ih skuha u vodi. Bacivši bilje, neka tu vodu (čaj), rashlađenu često pije.“

Ovaj čaj se koristi kod stresa, iscrpljenosti, manadžerske bolesti, rastresenosti, nervoze, panike i bolesti živaca (neuroza, shizofrenija, psihoza). Spada u veliku kuru za živce koja traje 3-5 mjeseci. Priprema: 1 žlicu čaja prokuhati 3 min u 500 ml vode. Tu količinu piti ohlađenu 3-5 puta dnevno tijekom dana.

Za dušu

Prema sv. Hildegardi, zdravlje i ozdravljenje tijela je moguće samo ako postoji skladna suradnja između tijela i duše. Pritom je „duša gospodarica, a tijelo sluškinja, jer time što duša daje tijelu život, ona ga ima u svojoj vlasti, i tijelo se u primanju života predaje vladavini duše.“

Iz ovog je razloga najvažnije ukloniti uzrok tjelesne bolesti u duhovnom području. Kroz tjelesnu bol nam duša daje alarmni signal da nešto u duši trebamo popraviti. Nije dakle dovoljno liječiti tjelesne simptome, nego u proces ozdravljenja mora biti uključena i duša i duh.

Hildegarda kaže da se čovjek treba suočiti sa svojim negativnim osobinama, a ne od njih bježati. Evo i njena dva citata koja nam otvaraju vrata zdravlju:

„Vjernik neka se unutarnjim pogledom svoje duše zagleda u Boga i pouzda da će ga On – kojemu je sve moguće – izliječiti.“

„Kad se čovjeku vrati radosno raspoloženje, tada se u njegove žile vraća zdravlje.“

(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)

Pročitaj više

Po mišljenju fizičara trodimenzionalni odraz ljudskog lika na Torinskom platnu nastao je kao „rezultat tajanstvene eksplozije energije unutar ‘kukuljice’“ i upravo je ta energetska erupcija uzrokovala nešto nalik na „spaljivanje“ površine vlakana na način da je te tragove nemoguće ukloniti ili na bilo koji način oprati s platna. Na temelju analize mrlja krvi na platnu te poznavanju procesa zgrušavanja krvi hematolozi su došli do zaključka da je tijelo mrtvoga muškarca u platno bilo zavijeno dva sata nakon smrti, ali u njemu nije bilo dulje od 36 sati, jer iza sebe nije ostavilo nikakve tragove posmrtnog raspadanja.

S hrvatskim misionarom u Mineru u Boliviji, fra Ivicom Vrbićem, uskrsni intervju napravili smo na Veliki ponedjeljak, u Velikom tjednu uoči ovogodišnjeg Uskrsa. Budući da se radi o poprilično velikoj vremenskoj, a i klimatskoj razlici, prvo smo ga pitali kakvo je vrijeme i u kakvom se ozračju u Boliviji priprema za uskrsno slavlje. „Meni je…

Danas mi dovedi sve pobožne i vjerne duše i uroni ih u more mojega milosrđa. Te su me duše tješile na križnome putu i bile kapi okrjepe usred mora gorčine. (Dn 1214) Moli se Krunica Božjega milosrđa… na povezniciSlijedi: Premilosrdni Isuse, koji svima bogato dijeliš milosti iz riznice svoga milosrđa, primi nas u stan svoga premilosrdnog Srca i…