Višnjin kutak: Prema svetoj Hildegardi, kadulja uklanja uzročnike bolesti i regulira cijeli metabolizam sokova

Kadulja se koristi u brojne svrhe: kod zadaha iz usta, sluzavosti, loše prehrane, infekcija, upale mjehura i bubrega, inkontinencije (npr. uslijed spuštene maternice), čireva na želucu, povraćanja krvi, prekomjernog znojenja i klimakteričnih tegoba. Djelatne tvari u kadulji djeluju antibakterijski, dezinficirajuće, protuupalno, adstringentno i spazmolitički.

Autor: Višnja Bartolović
event 01.06.2025.
Photo: Igor Kralj/Pixsell


Kadulja (lat. Salvia officinalis) pripada najvažnijim ljekovitim biljkama, kako u narodnoj medicini, tako i u Hildegardinoj. Njen latinski naziv salvia (od salvus – zdrav, spašen) ukazuje na njezinu snažnu ljekovitost. Po Hildegardi, kadulja uklanja uzročnike bolesti i regulira cijeli metabolizam sokova, jer stvara „boni humores“ (dobre sokove) u krvi, limfi i hormonalnim žlijezdama. Riječ „humores“ kod Hildegarde predstavlja hormonalne žlijezde u kojima se sokovi stvaraju. Kadulja uklanja sve tri vrste štetnih sokova:
mali humores: loši sokovi nastali zbog pogrešne ishrane (sirova hrana, previše hrane, „kuhinjski otrovi“);
noxii humores: štetni sokovi nastali zbog poremećaja u radu hormona (npr. izlijevanje histamina kod alergija, upale); infirmi humores: sokovi koji nastaju zbog infekcija, toksina i otpadnih tvari metabolizma.
Hildegarda navodi: „…kadulja raste od topline sunca više nego od zemljine vlage i korisna je kod štetnih (tjelesnih) sokova, jer je suha. Sirova i kuhana je dobra za onog kog iscrpljuju štetni sokovi, jer ih ona izbacuje“.
Hildegarda kaže da se kadulja može – i treba – konzumirati, za razliku od drugih koji npr. preporučuju samo grgljanje jakim čajem od kadulje. Pod štetnim sokovima Hildegarda misli na reumu i uloge (giht), kožna oboljenja, zadah i sluzavost. Hildegarda konkretno piše: „Ako bolesnik ima uloge da ga gotovo paraliziraju, neka skuha kadulju u vodi i popije taj čaj. To će u njemu smanjiti loše sokove i sluz, jer toplina kadulje, ublažena vodom, uklanja tu slabost u čovjeku. Kad bi skuhao kadulju u vinu, reumatski sokovi bi se još više razbuktali. Ako netko ima višak štetnih sokova u tijelu, ili zadah iz usta, neka skuha kadulju (lišće) u vinu, procijedi kroz krpu i često to pije, pa će se loši sokovi i sluz rastvoriti.“
Kadulja se zbog ovih Hildegardinih uputa koristi u brojne svrhe: kod zadaha iz usta, sluzavosti, loše prehrane, infekcija, upale mjehura i bubrega, inkontinencije (npr. uslijed spuštene maternice), čireva na želucu, povraćanja krvi, prekomjernog znojenja i klimakteričnih tegoba. Djelatne tvari u kadulji djeluju antibakterijski, dezinficirajuće, protuupalno, adstringentno i spazmolitički.
Kadulju za čaj treba kuhati, barem jednu minutu. Takav čaj se koristi i kod nadraženog i oslabljenog mjehura te noćnog mokrenja kod djece. Nekad je dovoljno popiti hladno piće da se pojavi taj problem. Hildegarda savjetuje: „Kada čovjek zbog hladnog želuca ne može zadržati mokrenje, neka skuha kadulju u vodi, procijedi čaj i često ga toplog pije pa će ozdraviti“.
Kod upale mokraćnih putova se 1 žličica kadulje kuha 1 minutu u vodi (ili se ostavi stajati 3 minute kad voda zakipi), procijedi i popije toplo uz dodatak 1 žlice vinskog octa, 1 puta dnevno tijekom četiri tjedna. Ako uslijed korištenja dođe do povišenog tlaka, onda se nakon 5 dana konzumiranja čaja uvodi pauza od 2 dana. Kod inkontinencije ovaj čaj treba popiti prije spavanja.
Kod zadaha se 1 žlica kadulje kuha 2 minute u 250 ml bijelog vina, procijedi i to popije raspoređeno tijekom dana gutljaj po gutljaj.
Ako ste pojeli voće ili povrće koje Hildegarda ne preporučuje – a to su jagode, šljive, breskve, nektarine, kaki jabuke, poriluk i krastavci, onda njihovo štetno djelovanje u tijelu možete spriječiti tako da popijete čaj od kadulje.
Kako bismo organizam oslobodili teških metala i otrova, kojima smo nažalost izloženi zbog zagađenosti okoline i tretiranja žitarica, voća i povrća pesticidima, kadulju koristimo na sljedeći način: biljku samljeti u prah u mlinčiću te jednom dnevno uzimati vršak noža te kadulje s malo vode pet dana za redom, zatim dva dana pauzirati. Praktično je početi u ponedjeljak, pa pauzirati za vikend. Idealna je kadulja koja raste u divljini, npr. u Dalmaciji. Treba ju ubrati za sunčana vremena, najbolje oko podneva. Na ovaj se način kadulja može koristiti cijeli život.
U redovitoj prehrani se sitno nasjeckani listovi kadulje mogu dodavati u juhe i umake te začinjavati riba, perad, janjetina i divljač. Pileća jetra pripremljena s kaduljom je delikatesa i ljekovito sredstvo protiv slabokrvnosti. Ljeti se kadulja može ubrati i svježi list pojesti, a zimi se osušeni listovi samljeveni u prah jedu na kruhu. Za detoksikaciju jetre se listići kadulje i lavande mogu nasjeckati, lagano osoliti i pomiješati s maslacem te koristiti kao vrlo ukusan i aromatičan namaz na kruhu.
Zbog svoje ljekovitosti, kadulja je važan sastojak eliksira od vodene leće, najvažnijeg sredstva u liječenju karcinoma u Hildegardinoj medicini, a koristi se i u kremama.
Tako krema s kaduljom sprječava starenje kože, potiče cirkulaciju i metabolizam masnoća te protok limfe kod celulitisa, koji nije samo estetski nego i zdravstveni problem, odnosno oboljenje donjeg sloja kože koje najviše pogađa žene. Ta krema se koristi i kod herpesa genitalis, kondiloma, gljivica na koži i stopalima te za njegu stopala i vena. Stanje kože se vidno poboljšava već nakon nekoliko tjedana intenzivne njege. Zbog zatezanja kože i vezivnog tkiva koža postaje elastična, povlače se bore a osobito celulit.
Sastojci kreme su voda, kadulja, suncokretovo ulje, kaolin, lješnjak, ulje pšeničnih klica, smola orijentalnog likvidambara, lecitin, hektorit, miris eteričnih ulja, aralija, preslica, lišće ginka, timijan, prirodna sorbinska kiselina, vitamin E (tokoferol), komorač, ekstrakt pira. Svi sastojci su iz ekološkog uzgoja.
Krema se utrljava 2 do 3 puta tjedno na prethodno očišćenu kožu te ostavi da djeluje.

Za dušu

Iz Hildegardinog djela Scivias – Upoznaj putove

U mom tijelu čezne moja duša za tvojim spasenjem
Duša u sebi može ostvariti sve kreposti.
Pet osjetila upotpunjuju savršenstvo ljudskog tijela. Vidom upoznaje čovjek stvorove. Sluhom mu Duh govori kako ono što čuje treba shvatiti. Po mirisu razlikuje što mu je za upotrebu korisno ili nekorisno. Po okusu prosuđuje što i kako ga hrani. Čulo opipa mu pomaže da razlikuje dobro i zlo. Sva svoja djela čovjek ostvaruje preko svojih pet čula. I tih pet čula su u čovjeku tako povezani u jedinstvo da jedno ne ometa drugo.
Po svojim velikim djelima, koja čovjek brzo izvodi preko svojih pet čula, spoznaje on Boga, koga ne može vidjeti osim po vjeri.
Kad moje tijelo ima tjelesne prohtjeve, tada ću izdržati i najžešće borbe ako se podsjetim toga da me je Bog stvorio.
I spoznajem Božju dobrotu, jer uvijek kad sam bila u stisci, osjetila sam Božju dobrotu. Kada me ispuni mržnja, osvrćem se pogledom na milosrđe i mučeništvo Sina Božjega. I sretna sam u vjeri što se slatki miris ruža rađa među trnjem. I tako spoznajem svog Spasitelja.
Kada duša svojom poniznom naravi tako pokreće čovjeka da joj on u svemu odgovara, hita ona pobjedonosno prema nebu i kaže: O, Gospodine, čeznem za tvojim spasenjem i pouči me svom Zakonu.
»Jahve, moj Gospod, moja je snaga, on mi daje noge poput košutinih i vodi me na visine.« (Hab 3,19)
Bog me je stvorio. I kao što je Gospodin moja snaga, tako je njegova snaga nada mnom, jer bez njega ne mogu učiniti ništa dobro. Po njemu imam živi Duh, po njemu živim i krećem se. U njemu spoznajem sve svoje putove. Stoga upravlja Bog i Gospodin, kada ga u istini zazovem, moje korake brzo prema svojim zakonima, kao što jelen hita kad čezne za izvorom. Kao što mi pokazuje ove visine, tako je sa mnom povezan u svojim propisima. On me izvodi iz zemaljskih požuda, kao moćni pobjednik uništava ih radi mene. Tako da ću mu, kada dođem do nebeskih visina, neprekidno prinositi hvalu.

(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)

Pročitaj više

Drugog dana devetnice Kraljici Mira uoči 44. obljetnice međugorskog fenomena moli se za svećenike na službi u međugorskoj župi i svetištu. Svetište i župu vode franjevci Hercegovačke franjevačke provincije, a od 2018. njome upravlja apostolski vizitator Svete Stolice s posebnom ulogom za župu Međugorje. Sad je to nadbiskup mons. Aldo Cavalli.

Danas započinje devetnica Kraljici Mira uoči 44. obljetnice međugorskog fenomena. Svakoga dana devetnice objavljivat ćemo molitvene nakane na našem portalu i Facebook stranici – molimo zajedno!

Uoči 44. obljetnice međugorskog fenomena pozivamo vas na zajedničku molitvu devetnice Kraljici Mira – molimo je zajedno svaki dan