Što je ruža među cvijećem, to je jabuka među voćem. Jabuke su doista nezamjenjive u zdravoj prehrani, što zbog niza hranjivih sastojaka, što zbog palete okusa, mirisa i boja. Zdravi ljudi mogu jabuke jesti i sirove, dok smežurane, odstajale i naknadno dozrele jabuke dobro podnose i bolesnici.
Sv. Hildegarda piše: „Jabuka raste od noćne rose, kad je ona u punoj snazi. Od prvog noćnog sna pa gotovo do zore rastu okrepljujuće jabuke. One su i sirove dobre za jelo, jer ih je snažna rosa prethodno skuhala.“
Kisele jabuke imaju blago laksativno djelovanje i reguliraju aktivnost crijeva. Pirjane jabuke sprječavaju rast nepoželjnih crijevnih bakterija koje mogu dovesti do proljeva i sličnih bolesti. Zbog toga se jabučna kaša uspješno primjenjuje u liječenju proljeva i groznice. Zbog sadržaja vitamina i minerala jabuke krijepe organizam kod slabosti i prehlade.
Pektin u jabukama vrlo lako nabubri i čisti crijeva od truleži i toksina koji izazivaju bolesti. Osim visokog udjela topivih biljnih vlakana, u pektinu je utvrđeno i svojstvo smanjivanja kolesterola. Koštice jabuke su vrlo bogate tvarima bubrenja i cijanogenim glikozidima koji stimuliraju imunitet, tako da i njih možemo pojesti.
Svi bolesnici dobro podnose kompot od jabuka, jer sprječava rast bakterija truljenja koje dovode do bolesti. Zato se kompot od jabuke posebno dobro podnosi kao jedina hrana u liječenju proljeva. Za kompot prvo u vodi skuhamo sok od limuna, vaniliju, klinčiće, muškatni oraščić, galgant u prahu i barsku metvicu (za koju Hildegarda kaže da vrijedi za 15 drugih biljaka), a potom u to dodamo unaprijed pripremljene oguljene komadiće jabuke i samo ih pustimo da odstoje, ne kuhamo. Kompot je posebno ukusan ako u vodu dodamo malo bijelog vina.
Kao i sve druge vrste voća, jabuke sadrže puno vode i uz pir su pogodne za kure mršavljenja s brzim rezultatima.
Tko želi smršaviti, to će moći brzo i jednostavno ako 25-75 posto obroka zamijeni jabukama. Pri mršavljenju će pomoći i redovita probava, i to korištenjem jabuka na sljedeći način: uzeti 2-3 jabuke, koliko stane u dvije spojene šake, iz ekološkog uzgoja (njih ne treba oguliti, a prskane treba). Jabuke narezati na kockice i kuhati u vodi 10 min na laganoj vatri, a da se pritom ne raskuhaju. Procijediti i pojesti pola te količine prije doručka a drugu polovicu iza večere, 7 dana za redom. Vodu u kojoj su se kuhale jabuke popiti tijekom dana. To će na vrlo blagi način regulirati probavu, i kod zatvora i kod dijareje.
ZA DUŠU
Iz Hildegardinog djela Scivias – „Upoznaj putove“
Euharistija i božanska snaga čežnje i predanja
Svi koji primaju tijelo mog Prvorođenca bit će oživljeni slašću. Neće više trpjeti nikakav prezir i sramotu. Kao što je zapisano u Pjesmi nad pjesmama: »O da si mi brat, da si sisao prsa majke moje, našla bih te vani, poljubila bih te, i nitko me zato ne bi prezirao.« (Pj 8.1)
(Čovjek odgovara:) Ove riječi izgovara u čvrstoj vjeri božanska snaga čežnje i predanja, i to od početka Crkve. Tko će dati meni, nesretnom čovjeku, zarobljenom u bijedi, u nadasve dobrostivoj žrtvi tebe, zaručnika Crkve? Ako te na temelju tvog utjelovljenja smijem nazivati svojim bratom, ako smijem piti smilovanje i istinu, tada je to hrana kojom Bog hrani ljude. Sam Bog mi je po mom stvaranju postao majka, koja mi takoreći s razvitkom stvorenja daje život.
Hrana je Crkve ispunjena tvojom milošću, kada joj u sakramentu svog tijela i krvi daješ obilje bogatstva. Ti si živi kruh i izvor vode života.
I to činiš zato da te napolju mogu jasno i sigurno naći. Jer te znam kao Sina Božjega u nebu, tada te želim vidjeti i kao čovjeka na zemlji. Tako činiš da te nađem u kruhu i vinu božanskog otajstva. Ovaj sakrament je neopterećen od varke i straha od prevare. I stoga te ljubim na ovaj način. Jer si radi mog spasa postao čovjekom, i daješ mi udjela u svom tijelu i krvi. Da, jer si meni za ljubav došao na svijet i samoga sebe za mene predao, stoga me odsada niti jedno stvorenje neće više prezirati.