Sljedeća biljka u nizu od šest temeljnih sredstava iz Hildegardine ljekarne za održavanje dobrog zdravlja i ozdravljenje je galgant (lat. Alpina officinarum). Ostale su buhačica, mješavina bilja s pelargonijom, zubovac, komorač i majčina dušica.
Galgant je biljka iz porodice đumbira koja zbog svojih sastojaka – ljutih tvari, eteričnih ulja i bioflavonoida – djeluje na čitav niz tegoba i bolesti, a osobito je važna za srce. Djeluje antispazmički, protuupalno i antibakterijski a koristi se njen korijen.
Sv. Hildegarda piše: „Galgant je topao i ljekovit. Tko ima srčane bolove i komu zbog srca prijeti slabost (nemoć), neka odmah uzme dovoljno galganta i bit će mu bolje; čovjek koji ima vrućicu neka popije galgant u prahu s izvorskom vodom i vrućica će se povući.“
Dr. Herztka, koji je otkrio medicinu sv. Hildegarde, za galgant kaže da je „čudotvorni lijek“, a njegov prvi suradnik dr. Strehlow iz svog iskustva navodi: „Galgant je iznimno djelotvorno sredstvo protiv akutnih srčanih bolova tipa angine pektoris. Djeluje brzo i učinkovito poput nitroglicerina (bez njegovih neugodnih nuspojava) kod srčanih bolova, slabosti srca i nemoći. Dovoljno je otopiti 1-2 tablete galganta na jeziku i držati ih što duže u ustima, pa tek onda progutati. Pritisak odmah popušta.“
Galgant se nadalje primjenjuje kod stresa, strahova, depresije, glavobolje, gripe, grčeva u želucu i crijevima (Roemheldov sindrom), nadutosti, mučnine, plinova, tegoba sa žuči, zatvora, bolnih mjesečnica, loše cirkulacije, pseudoepileptičkih napada, iscrpljenosti, bolova u leđima, te za jačanje imuniteta i sprječavanje srčanog i moždanog udara. Važan je sastojak drugih pripravaka u Hildegardinoj medicini. Može se pomiješati s pročišćenim medom*, tako da se uzme 5 do 30 g galganta u prahu na 100 g meda i temeljito pomiješa tako da nastane krema. Što je veća koncentracija galganta, to je djelovanje jače. Na ovaj se način koristi kod srčanih bolova, pokvarenog želuca, želučanih i srčanih bolova, vrtoglavice, slabosti, umora, žučnih kolika, protiv kašlja, za dezinfekciju usne šupljine i jačanje srca; dovoljno je uzeti 2 vrška noža te kreme čim nastupe tegobe. Djeci se daje 5%-tni med s galgantom, 1-2 vrška noža nakon jela. Polako se rastvori u ustima.
Galgant se koristi i kao začin; 1-3 vrška noža galganta u prahu posipanih po jelu daje osobito mesnim jelima ugodan ljuto-peckajući okus te omogućuje dobru prokrvljenost i vitalizaciju. Dodan u sok od maline i limuna izvrsno osvježava i jača imunitet te sprječava virusne infekcije. Uzimati 1-3 vrška noža galganta u prahu (ili 1-2 tablete galganta) s 2 dcl soka od maline i svježe iscijeđenim sokom limuna. Koristiti jednom dnevno radi prevencije a tri puta dnevno kod nastale infekcije.
Za osobe koje su izložene velikim naporima pokazalo se vrlo djelotvornim uzeti galgant u prahu s peršinovim vinom (20 ml vina i 1-2 vrška noža galganta), 2-3 puta dnevno nakon obroka.
Kod bolne mjesečnice, neuralgije i išialgije se preporuča galgant u komadićima https://hildegarda.hr/proizvod/galgant-korijen-narezani-100g/ kuhan u vinu:
Galgant sprječava sintezu prostaglandina, uslijed čega djeluje protuupalno. Tako na elegantan način uklanja tegobe.
Recept: 1 žlicu galganta u komadićima kuhati 3 minute u 1,5 dcl vina. Piti toplo više puta dnevno, gutljaj po gutljaj.
Želim Vam blagoslovljenu korizmu i obilje duhovnog i tjelesnog zdravlja!
* Postupak: staklenu posudu s medom staviti u drugu posudu s vodom i ugrijati. Miješati med oko 20 min te s njega skinuti pjenu i vosak koji se uhvatio stjenke posude, pa tek onda koristiti
Za dušu – misli i molitve sv. Hildegarde
„Vjernik sva svoja nastojanja uvijek usmjerava prema Bogu, koga susreće sa strahopoštovanjem. Jer kao što čovjek tjelesnim očima posvuda vidi stvorenja, tako vjerom posvuda vidi Boga.“
„Slava presvetom Trojstvu,
ono je zvuk i život
tvorac svemira
izvor života za sve,
slava svih anđela
divan sjaj svega skrivenog – čovjeku nepoznatog,
a svemu je život.“
„Kako je uistinu divno znanje u srcu Božjem,
koje je od iskona proniklo svako stvorenje.
Bog je, zagledavši se u lice čovjeka, u njegovom obličju vidio sva svoja djela.
Kako je uistinu divan dah koji je čovjeka probudio na život!“
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)