Misli sv. Ivana Pavla II. za svaki dan – 5. studenoga

Dijalog uklanja predrasude i umjetno stvorene granice

Autor: Darko Pavičić
event 20.12.2024.

Konstitucija Dei Verbum Drugoga vatikanskog koncila dalje je produžila stoljetnim putem razmijevanja vjere, razmišljajući o objavi u svjetlu biblijskog naučavanja i svekolike patrističke nauke. Sudionici Prvoga vatikanskog koncila iznijeli su nadnaravni značaj Božje objave. Racionalistička kritika, koja se baš u to vrijeme po krivim i naširoko rasprostranjenim mnijenjima pokretala protiv vjere, nijekala je svaku spoznaju kojka nije posljedica naravnih moći razuma. To je navelo Koncil da snažno ustvrdi kako onkraj svake spoznaje ljudskog razuma, koja po svojoj naravi može doprijeti sve do spoznavanja Stvoritelja, postoji također i spoznaja koja je vlastita vjeri. Ta spoznaja izražava istinu koja temelj nalazi u Bogu koji se objavljuje i ta istina je najsigurnija, jer nas Bog niti vara niti želi prevariti. (FR 8)

+ Kriste, podaj da se na preminulima ostvari evanđelje blaženstava: neka se nađu među onima za koje se veli: „njihovo je kraljevstvo nebesko“; među onima, koji su zauvijek baštinili zemlju u Božjemu prebivalištu.

Iz knjige „Misli sv. pape Ivana Pavla II. za svaki dan u godini“

Pročitaj više

MOGUĆE JE da Veliku subotu „najčešće zanemarimo u Vazmenom trodnevlju, nestrpljivi da prijeđemo od križa Velikoga petka do uskrsnog ‘Aleluja’.”[1] Kako se to ne bi dogodilo i nama, možemo se usredotočiti na žene koje su u svim trenucima bile uz našu Gospu. „Za njih je, kao i za nas, to bio najmračniji čas. Ali se…

Velika subota dan je tišine. Krist je u petak preminuo na Golgoti i njegovo tijelo položeno je u grob. Vrijeme je iščekivanja i nade. Evanđelja opisuju taj dramatičan trenutak u ljudskoj povijesti, a mi želimo provjeriti svoja znanja o tim zbivanjima. Iskušajte svoje znanje i u ovomo trećem nastavku kviza našeg portala uoči ovogodišnjeg Uskrsa!

Za uskrsni ručak obično se poslužuje janjeće ili teleće pečenje, koje toga dana treba biti savršeno. Iz „Samostanske kuharice“ s. Anice Jozić, koja nas je pratila cijelo vrijeme korizme s posnim receptima, izdvojili smo njezinu preporuku i recept za dobro pečenje. Kako za pečenu janjetinu, tako i za pečenu teletinu. Za pečenu janjetinu, s. Anica…