POSNI RECEPTI (1)

Korizmena kuharica: juha od kupusa, pečeni krumpir, salata od rajčice s mozzarellom i kolač od rogača

Kako bi nam nemrsni korizmeni obroci bili što maštovitiji, od ovoga prvoga tjedna korizme pomoći će nam posni recepti s. Anice Jozić iz njezine “Samostanske kuharice”, koje ćemo objavljivati dvaput tjedno.

Autor: Vjerujem.hr
event 10.03.2025.
S. Anica Jozić iz Družbe školskih sestrara franjevki Krista Kralja (Snimio: Boris Scitar/Pixsell)

Juha od kupusa

Sastojci:

1 kg kupusa

10 dag crvenog luka

2 dag češnjaka

10 dag mrkve

2 žlice pasirane rajčice

2 žlice brašna

2 žlice peršina

1 žličica soli

1 žlica vegete

2 dcl ulja

Priprema:

U loncu zagrijemo ulje, dodamo povrće izrezano na kockice, crveni luk, mrkvu, češnjak i kupus. Sve zajedno malo propržimo, prelijemo s tri litre tople vode, i pustimo da lagano kuha 20 minuta. Napravimo zapršku: zagrijemo ulje, dodamo brašno, propržimo, ulijemo rajčicu, promiješamo pjenjačom, dodamo malo hladne vode, pustimo da prokuha, i tako vruću ulijemo u juhu. Na laganoj vatri kuhamo još 10 minuta. Na kraju dodamo peršin i serviramo juhu.

Pečeni krumpir

Sastojci:

3 kg krumpira

2 dcl ulja

1 žlica soli

1 žlica vegete

1 žličica slatke crvene paprike

Priprema:

Krumpir ogulimo, izrežemo na tanke uzdužne ploške, dodamo začine i izmiješamo. Zagrijavši ulje u limu za pečenje, pažljivo u nj istresemo izrezani krumpir, promiješamo ga i poravnamo. Zatim stavimo u dobro zagrijanu pećnicu i pečemo 40 minuta na temperaturi od 200ºC, tako da dobije lijepu zlatno-žutu boju. Poslužujemo vruće.

Salata od rajčice s mozzarellom

Sastojci:

3 kg rajčice

60 dag mozzarelle

1 žlica peršina ( sitno sjeckanog)

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica soli

1 žličica origana

Priprema:

Mozzarellu izrežemo na ploške . Rajčicu operemo i izrežemo na ploške. Složimo na  tanjur:  plošku rajčice i plošku mozzarelle, tako da se međusobno prekrivaju. Začinimo, pospemo peršinom i origanom te dodamo nekoliko kapi maslinova ulja. Poslužimo.

Kolač od rogača

Sastojci:

20 dag rogača

25 dag brašna (oštrog)

20 dag margarina

20 dag čokolade

20 dag šećera

10 jaja

1 naranča (korica i sok)

1 limun (korica i sok)

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

25 dag marmelade od marelice

Priprema:

Umutimo margarin, žutanjke i šećer. Dodamo mljeveni rogač, brašno s praškom za pecivo, korice i sok od naranče i limuna. Na kraju lagano umiješamo dobro umućeni snijeg od bjelanjaka. Pažljivo izlijemo u namašćen i brašnom posut lim za pečenje, poravnamo, i pečemo oko sat vremena na 180°C. Pečeni kolač ohladimo i prerežemo po dužini. Namažemo marmeladom od marelica i prelijemo čokoladom. (Čokoladu od 20 dag rastopimo, dodamo 3 žlice ulja i 3 žlice vruće vode, lagano izmiješamo, zagrijemo do kuhanja uz stalno miješanje, i prelijemo kolač.) Na kraju, kolač dobro ohladimo, i režemo po želji.

“Samostanska kuharica” s. Anice Jozić (“Veritas”, Zagreb)

Pročitaj više

UOČI 23. OBLJETNICE SMRTI KARDINALA KUHARIĆA

Stjepan (Štef) Kranjčec vozio je trojicu posljednjih hrvatskih kardinala: Stepinca, Šepera i Kuharića. Našem novinaru u knjizi “Tajna kardinalova vozača” ispričao je mnogo zanimljivosti iz vožnji s kardinalima. Donosimo one s kardinalom Kuharićem.

„SAVRŠEN je Zakon Jahvin – dušu krijepi; pouzdano je Svjedočanstvo Jahvino – neuka učiˮ (Ps 19,8). Radost za naše srce i svjetlo za naše oči: to su darovi koje nam Bog priprema ako otvorimo srce tijekom ove Korizme i težimo za obraćenjem koje On od nas želi. Bog želi da budemo sretni, kako nas podsjeća prva…

OBLJETNICA SMRTI KARDINALA FRANJE KUHARIĆA

Tražili su me najprije u kući mog stana, onda kod Težakovih, onda kod Garašićevih. Kod Garašićevih su pucali u psa. Dobio je tri metka, ali je preživio. Vratili su se natrag u kuću. Neko su vrijeme čekali, a onda su provalili u moju sobu. Razbili su raspelo, teško oštetili kalež, strgali pokaznicu, odnijeli svu moju odjeću (reverendu, odijela, kaput).