Prijedlog za zdravi uskrsni ručak po recepturi sv. Hildegarde: juha od pirova zrna, janjeći but sa začinskim biljem, pirova tjestenina na talijanski i uskrsna pletenica

Uskrsna trpeza u pravilu je obilna, no može obilovati i brojnim zdravim namirnicama. Poput onih koje, primjerice, preporučuje crkvena naučiteljica i mističarka sv. Hildegarda iz Bingena. Kako bi i naš svečani uskrsni menu obilovao i zdravim namirnicama, posegnuli smo u riznicu koju nam je ostavila sv. Hildegarda, odnosno recepte koje je u knjizi „Sv. Hildegarda…

Autor: Vjerujem.hr
event 17.04.2025.
Photo: ilustracija freepik

Uskrsna trpeza u pravilu je obilna, no može obilovati i brojnim zdravim namirnicama. Poput onih koje, primjerice, preporučuje crkvena naučiteljica i mističarka sv. Hildegarda iz Bingena. Kako bi i naš svečani uskrsni menu obilovao i zdravim namirnicama, posegnuli smo u riznicu koju nam je ostavila sv. Hildegarda, odnosno recepte koje je u knjizi „Sv. Hildegarda i hrana kao lijek“ splitskog Verbuma.

Poznato je da među namirnicama sv. Hildegarda preferira žitaricu pir i brašno od pira. Prema da u njezinim preporukama za ishranu nema mnogo mesa, za Uskrs se preporuča janjeće meso. A od posebnih „Hildegardinih začina“ tu su galgant, zubovac, izop, mješavina začina s piskavicom, majčina dušica, muškatni oraščić… 

PIROVA JUHA

1 usitnjena glavica luka

1 žlica maslaca

1 l vode

1 vršak noža ovih začina: zubovac, galgant, muškatni oraščić

1-2 žličice soli

Luk prepržiti na maslacu i zaliti vodom. Dodati sol i začine, zakuhati.

U juhu po želji dodati: okruglice od pira, pirovo tijesto za juhu, pirovu krupicu.

U juhu se prilikom prženja mogu dodati 2 žlice usitnjene proljetne koprive – ona će želudac očistiti od sluzi a krv od toksina.

JANJEĆI BUT SA ZAČINSKIM BILJEM

Sastojci:

¼ l bijelog vina

1 janjeći but (oko 2-2 ½ kg)

vezica svježeg peršina

1 grančica ljupčaca

1 grančica majčine dušice

1 žličica barske metvice u prahu

2 režnja češnjaka

sol

1 žličica galganta

1 vezica povrća za juhu

S buta skinuti suvišnu masnoću i kožicu. Češnjak usitniti i zgnječiti s malo soli te u njega pomiješati usitnjeno bilje. U to dodati malo ulja i napraviti marinadu. Polovicu marinade premazati po butu i ostaviti da odstoji 1-2 sata. Nakon toga but premazati preostalom marinadom. But dobro zapeći sa svih strana u posudi za pečenje, dodati povrće za juhu te zaliti s pola bijelog vina i malo vode. Peći 1- 1 ½ sat te pred kraj pečenja umiješati ostatak vina i 1 žlicu pirova brašna u tekućinu od pečenja.

PIROVA TJESTENINA NA TALIJANSKI

250 g pirove tjestenine

1 čaša tučenog vrhnja

400 g sezonskog povrća  (mrkva, pastrnjak, tikvice, mahune i sl.)

1 glavica luka

1 manji češnjak

malo maslaca

Začini: zubovac, galgant, majčina dušica, izop, peršin, mješavina začina s piskavicom

Pirovu tjesteninu skuhati u osoljenoj vodi i procijediti.

Luk prepržiti na maslacu, dodati povrće i zaliti s malo vode. Kad povrće omekša dodati začine po ukusu i usitnjeni češnjak. Osoliti i umiješati vrhnje. Na kraju umiješati i tjesteninu. Poslužiti sa zelenom salatom i parmezanom. Uz to vrlo dobro ide čaša crnog vina.

USKRSNA PLETENICA

Sastojci:

500 g bijelog pirovog brašna

200 g maslaca

3 žumanjka

1 paketić suhog kvasca

sol

3 žlice šećera od šećerne trske

3 žlice vrhnja

mlijeko

Priprema: Pomiješati sve sastojke i umijesiti glatko tijesto, koje treba više puta promijesiti i razvaljati  te na kraju staviti u toplu zdjelu. Tijesto ostavimo da stoji 30 min a zatim ga podijelimo na 3 dijela i oblikujemo pletenicu, koju prvo premažemo s bjelanjkom. Oblikovano tijesto položimo u kalup i premažemo žumanjkom, posipamo sa štapićima ili listićima badema i krupnim šećerom. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C dok ne porumeni.

Pročitaj više

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije na jednome je mjestu objedinio sve televizijske i radijske nastupe liturgičara vlč. mr. sc. Tomislava Hačka, koji odgovara na gotovo sva pitanja u vezi mise i sakramenata.

Sv. Brigita bila je dvorska dama, prijateljica i savjetnica trojice papa, mnogih svećenika, teologa, kraljeva i kraljica, bila je mirotvorka, hodočasnica, mističarka, vizionarka, autorica mističnih Objava, franjevačka trećorednica i cistercistkinja. Objave svete Brigite književno su i mistično remek-djelo, a pisane su latinskim jezikom te živim, slikovitim i dramatskim stilom. Suzaštitnica je Europe.

Devetnicu sv. Šarbelu završavamo jednom od njegovih propovijedi iz knjige “Ljubav je blistava svjetlost” u nakladi “Kyriosa”. Sutra je blagdan sv. Šarbela.