Prijedlog za zdravi uskrsni ručak po recepturi sv. Hildegarde: juha od pirova zrna, janjeći but sa začinskim biljem, pirova tjestenina na talijanski i uskrsna pletenica

Uskrsna trpeza u pravilu je obilna, no može obilovati i brojnim zdravim namirnicama. Poput onih koje, primjerice, preporučuje crkvena naučiteljica i mističarka sv. Hildegarda iz Bingena. Kako bi i naš svečani uskrsni menu obilovao i zdravim namirnicama, posegnuli smo u riznicu koju nam je ostavila sv. Hildegarda, odnosno recepte koje je u knjizi „Sv. Hildegarda…

Autor: Vjerujem.hr
event 17.04.2025.
Photo: ilustracija freepik

Uskrsna trpeza u pravilu je obilna, no može obilovati i brojnim zdravim namirnicama. Poput onih koje, primjerice, preporučuje crkvena naučiteljica i mističarka sv. Hildegarda iz Bingena. Kako bi i naš svečani uskrsni menu obilovao i zdravim namirnicama, posegnuli smo u riznicu koju nam je ostavila sv. Hildegarda, odnosno recepte koje je u knjizi „Sv. Hildegarda i hrana kao lijek“ splitskog Verbuma.

Poznato je da među namirnicama sv. Hildegarda preferira žitaricu pir i brašno od pira. Prema da u njezinim preporukama za ishranu nema mnogo mesa, za Uskrs se preporuča janjeće meso. A od posebnih „Hildegardinih začina“ tu su galgant, zubovac, izop, mješavina začina s piskavicom, majčina dušica, muškatni oraščić… 

PIROVA JUHA

1 usitnjena glavica luka

1 žlica maslaca

1 l vode

1 vršak noža ovih začina: zubovac, galgant, muškatni oraščić

1-2 žličice soli

Luk prepržiti na maslacu i zaliti vodom. Dodati sol i začine, zakuhati.

U juhu po želji dodati: okruglice od pira, pirovo tijesto za juhu, pirovu krupicu.

U juhu se prilikom prženja mogu dodati 2 žlice usitnjene proljetne koprive – ona će želudac očistiti od sluzi a krv od toksina.

JANJEĆI BUT SA ZAČINSKIM BILJEM

Sastojci:

¼ l bijelog vina

1 janjeći but (oko 2-2 ½ kg)

vezica svježeg peršina

1 grančica ljupčaca

1 grančica majčine dušice

1 žličica barske metvice u prahu

2 režnja češnjaka

sol

1 žličica galganta

1 vezica povrća za juhu

S buta skinuti suvišnu masnoću i kožicu. Češnjak usitniti i zgnječiti s malo soli te u njega pomiješati usitnjeno bilje. U to dodati malo ulja i napraviti marinadu. Polovicu marinade premazati po butu i ostaviti da odstoji 1-2 sata. Nakon toga but premazati preostalom marinadom. But dobro zapeći sa svih strana u posudi za pečenje, dodati povrće za juhu te zaliti s pola bijelog vina i malo vode. Peći 1- 1 ½ sat te pred kraj pečenja umiješati ostatak vina i 1 žlicu pirova brašna u tekućinu od pečenja.

PIROVA TJESTENINA NA TALIJANSKI

250 g pirove tjestenine

1 čaša tučenog vrhnja

400 g sezonskog povrća  (mrkva, pastrnjak, tikvice, mahune i sl.)

1 glavica luka

1 manji češnjak

malo maslaca

Začini: zubovac, galgant, majčina dušica, izop, peršin, mješavina začina s piskavicom

Pirovu tjesteninu skuhati u osoljenoj vodi i procijediti.

Luk prepržiti na maslacu, dodati povrće i zaliti s malo vode. Kad povrće omekša dodati začine po ukusu i usitnjeni češnjak. Osoliti i umiješati vrhnje. Na kraju umiješati i tjesteninu. Poslužiti sa zelenom salatom i parmezanom. Uz to vrlo dobro ide čaša crnog vina.

USKRSNA PLETENICA

Sastojci:

500 g bijelog pirovog brašna

200 g maslaca

3 žumanjka

1 paketić suhog kvasca

sol

3 žlice šećera od šećerne trske

3 žlice vrhnja

mlijeko

Priprema: Pomiješati sve sastojke i umijesiti glatko tijesto, koje treba više puta promijesiti i razvaljati  te na kraju staviti u toplu zdjelu. Tijesto ostavimo da stoji 30 min a zatim ga podijelimo na 3 dijela i oblikujemo pletenicu, koju prvo premažemo s bjelanjkom. Oblikovano tijesto položimo u kalup i premažemo žumanjkom, posipamo sa štapićima ili listićima badema i krupnim šećerom. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C dok ne porumeni.

Pročitaj više

Hod za život nije samo šetnja, nego duhovni čin. To je hod ljubavi, vjere i nade – hod u kojemu svjedočimo da je čovjek više od broja, više od troška, više od tereta.

Anamariju Carević, mladu zagrebačku gimnazijalku koja je preminula kao jedina izravna žrtva teškoga Zagrebačkog potresa već svi znaju. Njezina majka Nataša ovih dana je sa svetog mjesta, Brda ukazanja u Međugorju, poslala najljepši poziv na Večer slavljenja i sjećanja u nedjelju, 14. rujna u 19:30 na Jordanovcu 110 u Zagrebu. Podsjetila nas je da bi…

Duhovno-duhovite večeri održavaju se svakog četvrtka tijekom akademske godine i na misli, klanjanju i slavljenju okupljaju na stotine mladih, koji do posljednjeg mjesta ispune baziliku. Tako će biti ovoga puta puta u razdoblju od 2. listopada do 18. prosinca 2025.