Višnjin kutak: Još o kestenu kojega sv. Hildegarda koristi za jetrene, želučane i crijevne bolesti – danas recepti za krem juhu i tortu od kestena

Kesten igra ključnu ulogu u vraćanju čovjekove duševne i tjelesne snage. Na temelju svojih sastojaka i pohranjene sunčeve energije on može potpuno i skladno nadoknaditi i vratiti čovjeku snagu i otpornost.

Autor: Višnja Bartolović
event 12.10.2025.
Photo: Pexels

Sv. Hildegarda je umjerenost nazivala majkom svih kreposti. Pritom nije mislila samo na umjerenost u hrani i piću, već i u radu i spavanju. Posljedica neumjerenosti je umor i slabost koja dovodi do srčanih tegoba, žalosti i slabog imuniteta. S obzirom da su tijelo i duša jedna cjelina, i tijelo trpi od neumjerenosti, a osobito dolazi do oštećenja jetre i manjka životne energije. Ako želi ozdraviti, čovjek treba opet zavoljeti pravu mjeru i život u ravnoteži.
Kesten igra ključnu ulogu u vraćanju čovjekove duševne i tjelesne snage. Na temelju svojih sastojaka i pohranjene sunčeve energije on može potpuno i skladno nadoknaditi i vratiti čovjeku snagu i otpornost.

Jetrene bolesti
Med s kestenom
Ovaj se recept primjenjuje kod svih jetrenih bolesti. Treba temeljito pomiješati 3 jušne žlice kestenova brašna i 100 g meda dok ne nastane krema te svaki dan tijekom najmanje 2 mjeseca pojesti 1 čajnu žličicu (eventualno na kruhu) te kreme između doručka i ručka i 1 čajnu žličicu između ručka i večere. I nakon te kure bi češće trebalo pojesti po čajnu žličicu ove mješavine. Koristiti i kod kroničnih jetrenih tegoba.

Želučane i crijevne bolesti
Juha od kestena
Kod tegoba sa želucem i crijevima (gastritis, čir na želucu) te kod bolesti gušterače, jetre i žučnjaka, kesten se treba jesti kuhan. S kestenovom juhom se čak može obnoviti želučana sluznica ako je bila uništena čirevima. Potrebno je 1 jušnu žlicu kestenova brašna (ili 4-5 kuhanih kestena) pomiješati s pirovom kašom, i jednom žličicom mješavine od 40 g osladi i 60 g sladića u prahu te skuhati u vodi. Ovu juhu konzumirati svakodnevno za doručak tijekom 6-8 tjedana.
Hildegarda navodi: „Koga boli želudac, neka skuha plodove kestena u vodi i zgnječi ih u kašu, a zatim neka u posudi pomiješa pirove kaše sa sladićem u prahu i nešto manje obične osladi i neka od svega toga još jednom skuha kašu i neka ju pojede. To će očistiti njegov želudac i učiniti ga toplim i jakim.“ (Topao želudac kod Hildegarde znači dobro prokrvljen želudac).
Ova kura se uz druga ljekovita sredstva (eliksir od vodene leće, eliksir od muškatne kadulje i barsku metvicu) uspješno primjenjuje u liječenju infekcije bakterijom Helicobacter pylori.

Bolesti živčanog sustava
Kuhani kesten treba jesti i kod raznih bolesti mozga i živčanog sustava: psiho-vegetativnog sindroma, cerebralne skleroze, slabih živaca, loše koncentracije te radi prevencije Alzheimerove bolesti. Hildegarda naime piše:

„Čovjek kojemu je mozak uslijed suhoće prazan i zbog toga loše funkcionira, neka skuha plod kestena u vodi i tome ništa drugo ne dodaje. Kad izlije vodu, neka često jede takvo kestenje natašte i nakon jela pa će se njegov mozak oporaviti i popuniti a njegovi će živci ojačati, a time će nestati i bol u mozgu.“
Kesten je vrlo prikladan i za dijabetičare jer ne sadrži glukozu ni fruktozu.


Krem juha od kestena
Sastojci: 200 g kuhanog kestena, zubovac, galgant, 2 lovorova lista i 2 klinčića, 1 l vode, 150 ml crnog vina, 1 žlica pirovog bijelog brašna, 2 žlice kestenova brašna, 1 žlica maslaca, 1 glavica luka, sol.
Luk kratko prepržiti na maslacu. Dodati kestenovo i pirovo brašno i dalje pržiti uz miješanje. U to postupno uliti vino i vodu. Začiniti s navedenim začinima i dodati kuhani kesten te dalje kuhati dok potpuno ne omekša. Na kraju izvaditi lovorov list i klinčiće te smjesu izraditi štapnim mikserom da nastane krem juha. Obogatiti tučenim ili kiselim vrhnjem te poslužiti s pirovim kruhom.

Torta od kestena
Sastojci: 4 jaja, 50 g šećera od šećerne trske (u prahu), 3 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja, 1 žlica ruma, 80 g šećera od šećerne trske, 50 g pirovog brašna, malo praška za pecivo, 50 g mljevenih badema, prstohvat cejlonskog cimeta, 40 g tamne čokolade
Nadjev: 250 g kesten pirea, 50 g šećera u prahu, 5 listova želatine, 5 žlica ruma, ½ l slatkog vrhnja, čokolada za glazuru.
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke, šećer u prahu i rum pjenasto izlupati i u to postupno dodavati ulje. Bjelanjke i šećer izraditi u snijeg. Brašno, prašak za pecivo, cimet, bademe i otopljenu čokoladu umutiti u snijeg od bjelanjaka i smjesu sa žumanjcima. Ovu smjesu peći u kalupu za torte promjera 24 cm na 175 °C oko 30 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati na pola.
Nadjev: Staviti želatinu u hladnu vodu da nabubri a zatim rastopiti u rumu. Kesten pire izraditi sa šećerom u prahu a zatim u to dodati želatinu. Izlupati vrhnje u šlag i dodati u smjesu s kestenom. Namazati donji dio biskvita s nadjevom (kremom) i na njega staviti gornji sloj biskvita. Ohladiti u hladnjaku a potom preliti čokoladnom glazurom.

ZA DUŠU
Iz Hildegardinog djela Scivias
Proroci minulih vremena naviještaju u blistavoj sjeni živo svjetlo
O vi sveti minulih vremena, vi proroci! Božja Riječ zablistala je u ljudskoj prilici, stoga vi blistate u njoj. Vi izgrađujete udove njegovog prekrasnog tijela. Božje snage su korijeni. Vi ste grane, plod živog oka i sjenke u Božjoj Rijeci.
Uz zvuke harfe hvalite Boga u dubokom poštovanju! Pjevajte mu uz svirku citre melodije koje teku kao med. Da, citra prati zvuke trube, harfe i pjesmu psalama. Na isti način izdržali su blaženi duhovi u ljubavi prema istini. Kada je čovjek bio stvoren, ustali su proroci čudesnim govorom. Nakon njih su slijedili apostoli s riječima punim radosti.
Duh Sveti dolazi s Ocem i Sinom u istini proroka. On je dao prorocima da prorokuju, a ipak je dubina proročanstva često ostajala skrivena, kada su pisali svoje tekstove. Istodobno oni su govorili u sjenci ili u noćnim viđenjima, često puta i po znacima.
Po svojim svetima i prorocima pokazivao je Bog svoja čudesa u svim razdobljima svjetske povijesti. Ljudska duša ne smije napustiti nebeske zahtjeve, nego se mora po vjeri sjetiti vječnog života.
I opet sam čula glas koji mi govori: »O zlatna snago, kako si divna! Pojavila si se s prvim zvukom, tako da su svi elementi primili svoj život.
I poslije si Abela, svetog, izabrala da prolije svoju nevinu krv.
I ti si po Noi u arci pokazala nova čudesa, kada je cijela zemlja bila lišena svih stvorova koje je nekada posjedovala.
O mudrosti, ti si iz zemlje proizvela novu snagu. I dala si Abrahamu da štuje ime presvetog Trojstva. Njemu si dala obrezanje, koje je trebalo nagovijestiti Gospodinovo utjelovljenje.
O sretno korijenje iz kojega je poniklo čudesno djelo. To nije djelo grijeha, nego slap, koji utire put blistavoj sjenci.
O vi štovanja vrijedni velikani! Vi krčite put kroz ono što je sakriveno. Vi gledate očima Duha i naviještate u blistavim sjenkama živo svjetlo.

(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)

Pročitaj više

“Krist” je grčki prijevod hebrejskog izraza “Mesija”, a znači “Pomazanik”. Taj naziv postaje Isusu vlastito ime samo zato što on savršeno ispunjava božansko poslanje koje taj naslov označuje.

Možda i ti danas stojiš na rubu. Možda nosiš rane koje se ne vide. Možda si izgubio zdravlje, posao, mjesto u nečijem srcu, sve ono što ti je davalo smisao u životu. Možda ti se čini da više nemaš što ponuditi, da si nevidljiv, da su te ljudi zaobišli, zaboravili, odbacili. Možda si povjerovao u ono što drugi kažu o tebi. Možda osjećaš da si i Boga razočarao, da je i On digao ruke od tebe.

Pedofili su sada poremećeni samo ako uzrokuju patnju drugima. Kako Hrvatska psihološka komora veli u obrani svoje kolegice Jurin: “Misli same po sebi nisu djela… Izjednačavanje misli i djela poznata je kognitivna pogreška koju psihološki tretmani ciljano smanjuju.” Naravno da misli i djela nisu isto, ali nisu ni potpuno odvojene pojave. Štoviše, misli su u pravilu okidači za djela.