Od orašastih plodova Hildegarda je posebno cijenila bademe. Oni kod Hildegarde simboliziraju zelenu životnu snagu (viriditas) i izuzetno su zdravi ne samo za živce, nego koriste i koži lica, plućima i jetri, jer im daju novu životnu snagu. Hildegarda konkretno piše: „Tko ima prazan mozak i lošu boju lica te uslijed toga glavobolju, neka često jede bademe. To će ispuniti njegov mozak i dati mu pravu boju lica. I onaj koji ima bolesna pluća i oštećenu jetru, neka često jede sirove ili kuhane bademe, i oni će plućima dati snagu, jer čovjeka ni na koji način ne opterećuju niti isušuju, već ga osnažuju.“
Bademi sadrže vrijedne bjelančevine i masnoće i samo malo šećera, tako da su osobito dobri i za dijabetičare.
Bademi su sastojak dnevne pirove kaše za doručak (habermus). S obzirom na sastav osobito su djelotvorni kod slabosti živaca, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i osteoporoze. Od oguljenih i sitno mljevenih badema (120 g) možemo, uz dodatak vode (1 l), pripremiti bademovo mlijeko koje pomaže kod infekcije bubrega i mokraćnih putova. Piti 1 dcl dnevno.
Hildegarda preporučuje konzumirati maksimalno 10 badema dnevno, jer sadrže i cijanid koji je u većim količinama otrovan. Gorki bademi sadrže 40-50 puta više cijanida od slatkih i opasno ih je konzumirati.
U usporedbi s drugim orašastim plodovima, bademi sadrže najviše proteina, 231 % više kalcija (230 mg), samo 1 g zasićenih masnoća i 13 g dobrih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, 174% više vitamina E (alfa tokoferola), koji je važan antioksidant; od svih orašastih plodova sadrže najveću količinu vlakana (3,5 g), 268 mg magnezija, vitamine B1, B2, B3 i vitamin C, ne sadrže kolesterol i imaju 575 kalorija.
I poznati Hildegardini keksi za energiju i živce sadrže bademe. Ti su keksi iznimno ukusni; jedini im je nedostatak da se preporučuje konzumirati samo 3-5 komada dnevno (djeca smiju najviše 3 komada), jer sadrže muškatni oraščić koji se smije koristiti samo u malim količinama: tada u čovjeku potiče genijalnost, oštroumnost i koncentraciju, a u većim količinama može dovesti do lakih promjena svijesti sve do halucinacija.
Evo nekoliko recepata s bademima:
Prutići od badema
100 g maslaca
100 g šećera od šećerne trske u prahu
1 jaje
200 g pirovog bijelog brašna
100 g mljevenih badema
1 paketić vanilin šećera i 1 žličica sitno naribane korice naranče
Sve sastojke temeljito pomiješati tako da nastane prhko tijesto. Izvaljati, narezati na prutiće i peći 15 minuta na 180 °C. Preliti otopljenom čokoladom te posipati mljevenim bademima.
Kolač s dunjama i bademom
Sastojci za 4 osobe
140 g maslaca
250 g kuhanih dunja (ili jabuka)
3 jaja (odvojiti žumanjke)
240 g šećera od šećerne trske
200 g mljevenih badema
100 g posnog sira
150 g integralnog pirova brašna
1 prstohvat soli
½ žličice bourbon-vanilije
1 žličica naribane limunove korice
Priprema:
Maslac pjenasto izraditi s pola količine šećera. Postupno dodati vaniliju, limunovu koricu i žumanjke. Nakon toga pažljivo i postupno dodati dunje i sir. Bjelanjke pjenasto izraditi s preostalim šećerom i prstohvatom soli. Brašno pomiješati s bademima i naizmjence s bjelanjcima umutiti u smjesu s dunjama.
Temeljito nauljiti kalup za kolače (kuglof) i posipati dno mrvicama i nasjeckanim bademima. Peći oko sat vremena na 160 °C.
Keksi s bademima
10 g svježe naribanog muškatnog oraščića
2 vrhom pune žličice cejlonskog cimeta u prahu
½ žličice galganta u prahu
½ žličice đumbira u prahu
200 g integralnog pirova brašna
200 g bijelog pirova brašna
200 g tekućeg meda
250 g maslaca
2 žlice pirovih mrvica
2 žlice narezanih badema
2 žlice kestenova brašna
1 žlica hladno prešanog suncokretovog ulja
Pomiješati med i začine te dodati ulje. Izraditi brašno i maslac te dodati u smjesu sa začinima.
Dodati kestenovo brašno i ostale sastojke. Smjesa ne smije biti pretvrda, pa se može dodati malo vode ili mlijeka.
Nakon toga ostaviti smjesu u hladnjaku 3-6 sati (ili preko noći). Tijesto oblikovati u kekse i staviti u nauljenu tepsiju (ili na masni papir). Kekse peći na 180°C na srednjoj rešetki 10 do 15 minuta. Oprez jer lako zagore! Dnevno pojesti maksimalno 3 keksa. Keksi nisu namijenjeni djeci zbog veće količine muškatnog oraščića.
Evo i recepta za jedan od najpopularnijih i najukusnijih kolača s bademima u Njemačkoj
Bienenstich (hrv. pčelinji ubod)
Sastojci za tijesto:
150 ml mlijeka
60 g maslaca
325 g bijelog pirova brašna (umjesto pšeničnog)
50 g šećera od šećerne trske
1 vanilin šećer
prstohvat soli
½ kockice svježeg kvasca (oko 21 g)
malo maslaca ili ulja za kalup
malo pirova brašna za obradu tijesta
Sastojci za nadjev
400 ml mlijeka
1 prašak za puding od vanilije (oko 37 g)
60 g šećera od šećerne trske
250 ml tučenog slatkog vrhnja
Sastojci za preljev
60 g maslaca
50 g slatkog vrhnja
3 žlice šećera od šećerne trske
1 žlica meda
1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
sok polovice limuna
100 g badema u listićima
Priprema tijesta:
U loncu zagrijati mlijeko i maslac narezan na kockice. Pomiješati brašno, šećer i sol u zdjeli te po tome izmrviti kvasac i preliti mlakim mlijekom i maslacem. Smjesu izraditi mikserom najmanje 5 minuta u glatko tijesto a zatim ga ostaviti poklopljenog oko 45 minuta. U međuvremenu pripremiti nadjev.
Priprema nadjeva
Zakuhati mlijeko u loncu, a prije toga pomiješati prašak za puding sa šećerom i 3-4 žlice hladnog mlijeka; ukuhati smjesu u kipuće mlijeko i miješajući još jednom prokuhati. Puding prebaciti u zdjelu i prekriti plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi.
Namazati kalup za torte (promjera 26 cm) te zagrijati pećnicu na 180 °C. Tijesto lagano promijesiti na radnoj površini koju smo posipali brašnom i oblikovati za kalup. Prebaciti tijesto u kalup, poklopiti ga i ostaviti da odstoji još 15 minuta.
Priprema preljeva
Maslac, vrhnje, šećer, med i ostale sastojke zakuhati u loncu. Kuhati oko 2 minute na laganoj vatri da se smjesa zgusne. Maknuti s vatre i umiješati listiće badema. Ovu smjesu ravnomjerno rasporediti po tijestu te zagladiti nožem ili lopaticom za torte. Tijesto i preljev peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Ukloniti rub kalupa odmah nakon pečenja i ostaviti da se torta ohladi.
Tortu prerezati vodoravno po sredini. Donji dio staviti na podlogu za torte i vratiti prsten kalupa. Tučeno vrhnje pomiješati s pudingom u glatku smjesu. Ovom kremom premazati donji dio tijesta i ostaviti da stoji u hladnjaku najmanje sat vremena. Gornji dio (poklopac) pažljivo narezati na 10-12 komada i položiti ih na tortu neposredno prije posluživanja.
ZA DUŠU Meditacija: Živa Božja prisutnost
Ja osjećam da sam živ.
Zatvaram oči i osluškujem u sebi.
Duh me pokreće,
krv me grije,
osjećam životnu snagu kako pulsira u meni.
Zahvalan sam da smijem živjeti.
Ulazim u prisutnost Božju,
koji je u svojoj ljubavi iskon mog života.
Molim mu se riječima sv. Hildegarde:
„Vatro Duha Tješitelja,
živote života sviju stvorenja!
Svet si ti – ti oživljavaš sve stvoreno.
Svet si ti – ti čistiš otvorene rane.
Ti moćni pute, koji prelaziš sve u visinama
-na zemlji – u svim dubinama
ti zaokružuješ sve u jedno.
Kroz tebe valjaju se oblaci
i lete zrake,
vlaži se kamenje,
i potoci istječu iz izvora.
Daj da iz zemlje nikne zelenilo.
Ti stvaraš i ljude
pune spoznaje
usrećene dahom mudrosti.
I zato slava tebi,
ti glasu hvale,
ti radosti života,
ti nado i moćna slavo,
jer daješ darove svjetla.
Iz djela „Ozdravljenje tijela i duše“
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)



