Za jak imunitet općenito, a osobito kad se razbolimo, vrlo je korisno uvesti u prehranu sljedeće namirnice i napitke: pir u bilo kojem obliku, češnjak u malim količinama, hren, kesten, naranču i bobičasto voće. Preporučuje se još ukiseljeno (fermentirano) povrće, npr. čičoka, kisela repa, tikvice i bundeve, mrkva, luk i drugo povrće koje preporučuje sv. Hildegarda, jer ukiseljeno povrće potiče rast dobrih bakterija u crijevima, koja su temelj jakog imuniteta. Za jačanje organizma i oporavak nakon bolesti treba jesti teleću jetru. Od napitaka koristiti limunov sok u čaju, čaj od kadulje (1 žlicu kadulje kuhati 1 minutu u 2,5 dcl vode, procijediti i piti toplo), stolisnika, komorača i šipka, svaki za sebe.
Kod infekcija dišnih putova, kao i kod drugih oboljenja, preporučuje se pretežno jesti kuhanu hranu, i to povrće, voće, pir i malo mesa (konkretne namirnice možete pronaći ovdje). Za doručak pojesti nešto toplo. Svježe voćne sokove, npr. od jabuke, grožđa, brusnice ili naranče, i to bez dodatka šećera, treba razrijediti s čajem od komorača. Šećer od šećerne trske je ljekovit, osobito blago prepržen i rastvoren u čaju od komorača, i to za iskašljavanje.
Kod problema s dišnim putovima trebalo bi izbjegavati sljedeće namirnice: masno meso, kobasice, slaninu, svinjetinu, dimljeno meso, meso iz salamure, mesne konzerve, krvavice, dimljenu ribu, sardine u ulju, jegulje, haringu, riblje konzerve, rafinirani (bijeli) šećer, čokoladu, sladoled, slatka jela s puno šećera i masnoća, pekmez – osim pekmeza od dunja, mušmule, drijenka, maline i kupine, margarin, potpuno rafinirane i tvrde masnoće, masnoće od pečenja i masnoće za kuhanje/pečenje, maslinovo ulje, orahovo ulje, toplinski obrađen sir, nabujak od sira, pizzu, raclette, fondue, kravlje mlijeko, osobito industrijsko.
Kozje mlijeko je dobro kod plućnih bolesti proizvode od bijelog brašna, masne pekarske/slastičarske proizvode (torte) kavu, alkohol, nikotin, zašećerene voćne sokove, coca-colu i slična pića, žestoka pića, mineralnu vodu, svježi mošt, vino, „kuhinjske otrove“ (jagode, breskve, šljive, poriluk) i sirovu hranu.
Ako obolite od virusne gripe preporučljivo je ostati u krevetu.
Prostorija se ne treba previše zagrijavati, a korisno je staviti ovlaživač zraka. Preporučuje se više puta dnevno popiti topli čaj od komorača: jednu litru čaja rasporedimo na cijeli dan, nakon što smo u njega dodali sok od dvije naranče i jednog limuna.
Kod povišene temperature uputno je 1-3 dana držati sljedeću dijetu:
1. dan – potpuni post. Piti nezaslađeni čaj od komorača, eventualno s pirovim dvopekom.
2. dan – rijetka juha od pirove krupice (griza), s malo soli i peršina. Jesti juhu s pirovom tjesteninom, pirov dvopek sa čajem te kompot od jabuka
3. dan – pileća juha i malo pilećeg mesa. Ne jesti drugo voće osim kuhanih komadića jabuke i tekućinu u kojoj su se one kuhale. Eventualno popiti deglazirano vino.
Za jak imunitet i dobro tjelesno zdravlje potrebno je prije svega jačati duhovno područje, odnosno raditi na vrlinama: optimizmu, vjeri, strpljivosti, umjerenosti. Duhovni lijekovi koji nam stoje na raspolaganju su čitanje Sv. pisma, redovna molitva i primanje sakramenata.
ZA DUŠU – Iz djela Ozdravljenje tijela i duše
Hildegarda zna da za čovjeka nije jednostavno da se uzdigne iz loših navika prema pravednosti, jer tijelo često neće slijediti „visoki let duše“.
„Pa ipak posjeduje duša sve u svemu ljubav prema svom tijelu s kojem je zajedno na djelu“. Nakon svog duhovnog uzdignuća ona se opet obraća svom tijelu i jača ga, „jer je tijelo kao i zemlja krhko i lomno“.
Hildegarda čuje od Isusa Krista u govoru Sina čovječjega koji je ona zapisala u svojoj knjizi „Scivias“ vrlo jasne riječi: „O čovječe, zašto nisi istražio njivu svoje duše kako bi iščupao beskorisno trnje, korov i drač, to jest mene zazvao i sebe sagledao prije nego kao pijan i lud, koji sebe ne poznaje, dolaziš k meni? Jer ti ne možeš bez moje pomoći izvesti nikakvo svijetlo djelo…Kojeg si to vođu i pomagača za to potražio? Svoje varljivo osjetilo koje te je dovelo do ludosti u pustinji bez životne snage i osjećanja za tvoj uvid. (Sc 530)
Meditacija: Zid
Duh sliči zidu
uz koji prolaze promjenjivi oblaci
Ti gledaš posvuda uokolo,
ali nemaš mira.
Stojim tu poput zida,
ne znam ništa o samome sebi,
jer uvijek gledam za oblacima –
mnogi, uvijek novi oblaci,
tamni oblaci, kišni oblaci, olujni oblaci:
loše vijesti o ratu, o zločinima,
radioaktivnim zrakama i ozonskim rupama.
Oblaci laki poput perja, oblaci janjci:
putovanja i zadovoljstvo, televizija i glazba,
društvenost i časopisi.
Uvijek novi oblaci, sve više, sve više,
hoće li mi koji promaknuti?
Stojim ovdje poput zida
i ne znam ništa o samome sebi.
Imam li srce od kamena,
koje daje svemu samo da prolazi,
gleda za tim i onda – zaboravlja?
Što bih ja bio bez oblaka,
bez promjene,
bez novosti?
Mogu li izdržati
jedanput biti sam sa sobom?
Ili čak sam sa svojim Bogom?
Tko zna tko se skriva
iza primjetljivih oblaka?
(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)



