Višnjin kutak: Sveta Hildegarda ne može nahvaliti kesten – liječi srce i slezenu, a evo i recepta za fini namaz s kestenovim brašnom

Još jedan predivan plod iz Božjeg vrta, koji Hildegarda ne može dovoljno nahvaliti, je pitomi kesten (lat. Castanea sativa). Rabi se i za sprječavanje i liječenje raznih bolesti i tegoba: od srčanih, jetrenih, želučanih, crijevnih sve do cirkulacije u mozgu i cijelom organizmu te za jačanje živaca, pri čemu se koristi sirov, kuhan ili pečen…

Autor: Višnja Bartolović
event 05.10.2025.
Photo: Davor Javorović/Pixsell

Još jedan predivan plod iz Božjeg vrta, koji Hildegarda ne može dovoljno nahvaliti, je pitomi kesten (lat. Castanea sativa). Rabi se i za sprječavanje i liječenje raznih bolesti i tegoba: od srčanih, jetrenih, želučanih, crijevnih sve do cirkulacije u mozgu i cijelom organizmu te za jačanje živaca, pri čemu se koristi sirov, kuhan ili pečen – ovisno o problemu. U svom djelu “Physica” Hildegarda preporučuje kesten kod svih vrsta slabosti, čak i slabog imuniteta (AIDS, karcinom, borelioza), pa je važno da ga takvi pacijenti redovito konzumiraju.
Hildegarda o drvetu kestena navodi sljedeće: „Kesten je po svojoj naravi vrlo topao i u sebi ima jako veliku snagu koja je povezana s toplinom te označava mudrost. Sve što je u njemu, kao i njegov plod, vrlo je koristan za čovjeka kod bilo kakve slabosti.“
Pečeni se kesten koristi kao jedno od najvažnijih sredstava za liječenje slezene. Hildegarda piše: „Koga boli slezena, neka ispeče plodove kestena na vatri i neka ih često jede, umjereno tople. Slezena će se na taj način ugrijati i potpuno ozdraviti.“
Slezena je, uz probavni trakt, najvažniji organ za imunitet u čovjeku. Prema Hildegardi njezina je funkcija još i ta da čisti srce od otrova. Za slezenu je veliko opterećenje kad se jede sirova hrana: u tom slučaju se ona može povećati, upaliti i dovesti do srčanih bolova. Zbog povezanosti između srca i slezene, po Hildegardi se u liječenje slezene trebaju uključiti i ljekovita sredstva za srce.
Za jačanje i oporavak srca kesten se treba jesti sirov, jer Hildegarda navodi: „Tko trpi srčane bolove, tako da mu srčana snaga slabi i da uslijed toga postaje žalostan, neka često jede sirove kestene. To će njegovom srcu uliti tako blage sokove pa će mu se vratiti snaga i radost.“ U tu svrhu je još bolje i praktičnije kestenovo brašno, pri čemu treba polako otapati u ustima 1-4 čajne žličice raspoređeno tijekom dana, što se pokazalo izvrsnim kod srčanih bolova nakon teških srčanih oboljenja.
Svježi plod kestena osim škroba, masti i bjelančevina sadrži brojne visokovrijedne ugljikohidrate koji isporučuju energiju svim stanicama, osobito živčanim; on sadrži i vrijedne tanine i bioflavonoide za uklanjanje stresa (lovce na slobodne radikale) i obnovu krvnih žila (vitamin P) te minerale i elemente u tragovima: željezo, cink, bakar, mangan, magnezij, kalcij, kalij i malo natrija i brojne vitamine: A, E, B1, B2, B3, B5, B6 i vitamin C (oko 27 mg/100 g).

Recept s kestenom
Meni je najukusniji recept s kestenom u kojem kombiniram ekstradjevičansko kokosovo ulje i kestenovo brašno, s raznim dodacima. Ovaj namaz ima veliku prednost što u njega nije potrebno dodati šećer, a slatkog je okusa te daje puno energije. Dakle, dobitna kombinacija ako želite biti zdravi i imati mnogo energije. K tome, namaz je gotov za pet minuta.
Sastojci su sljedeći:
5-6 velikih žlica kestenova brašna (praktično je jer kesten ne treba kuhati ni guliti)
100 g ekstradjevičanskog kokosovog ulja
3 kapi eteričnog ulja naranče ili limuna
eventualno žličica meda, ili otopljeni vanilin šećer, ako volite slađe deserte.

Sastojke temeljito izraditi da nastane kremasta masa; nju možemo koristiti kao nadjev za palačinke, namaz na kruhu, kao desert s voćem, ili zamrznuto umjesto sladoleda. Može se dodati i više kestenova brašna u smjesu, pa ohladiti u hladnjaku i kasnije izrezati na kockice, posuti kokosovim brašnom ili čokoladom u prahu pa tako konzumirati.
U navedenu smjesu ponekad dodajem malo kakaa, ili mljevenog rogača, ili naribane tamne čokolade, džem od višanja, malina ili dunje, a za dodatni bogatiji okus umiješam sljedeće začine u prahu (pojedinačno ili kombinirano): cejlonski cimet, kardamom, galgant, đumbir, muškatni oraščić, klinčić.
Brojne recepte s kestenom možete pronaći u knjizi dr. Strehlowa „Sv. Hildegarda i hrana kao lijek“ u izdanju Verbuma.

ZA DUŠU
Iz Hildegardinog djela „Scivias“ – Vodi nas radosti spasenja
O snago vječnosti! Ti si sve u svom srcu po svojoj Riječi uredio. Sve je bilo tako stvoreno kako si ti htio.
I tvoja Riječ odjenula se u tijelo u istom liku koji potječe od Adama. Tako je Adamova odjeća oprana najvećom mukom. O kako je velika dobrota Spasitelja, koja je utjelovljenjem sve oslobodila. U tu ljudsku priliku ušlo je božanstvo bez okova grijeha.
Sve što je Bog stvorio, izvršio je On u ljubavi, poniznosti i miru. Stoga može i čovjek ljubiti, i u pravoj poniznosti naći mir. Ako čovjek živi u ljubavi, shvaća poniznost i drži mir, neće propasti. Bog ovim snagama liječi, sve dok se čovjek ne vrati u svoje prvobitno stanje.
O vječni Bože, dopusti sada da ti se svidimo, i pogledaj na našu nevolju. Poradi svoga Sina ukloni je od nas. Vodi nas radosti spasenja. Mi smo udovi koje si u ljubavi stvorio.
Bog je prije svih dana vidio da će đavao htjeti da po ženi uništi život. I stoga je Bog u svojoj mudrosti postavio veliki bedem. I u jednoj drugoj ženi, u čistoj nevinosti, poklonio je drugi život.
Stoga, o Bože, u tvojoj mudrosti časte te nebesa i anđeli, dive ti se nebeske čete i govore: »Oh, iz gliba zemaljskog nastala su Božja čudesa, bogato ukrašena, tako da je izašlo novo sunce, zablistalo je novo svjetlo, i odjeknula je nova pjesma.«
Stoga, o mudrosti, neka ti je hvala! Jer si našao drugu ženu, koju zmija nije mogla prevariti. To je Djevica Marija. Ona je kruna cjelokupnog ljudskog roda. Đavao ne može više prevariti niti jednog čovjeka kao što je to jednom učinio. Eva je u bolima pravog zapomaganja začela. U Mariji je međutim odjeknula radost, svirka na citri, simfonija.
O živote, ti se nalaziš u jutarnjem rumenilu zore. U tom jutarnjem rumenilu zore pokazao je svemogući Kralj pun smilovanja svoju mudrost. Od iskona bila je ona (mudrost) kod mudrog čovjeka (Adama), kada je žena preko starog zavodnika pošla ususret smrti. Mi se žalimo, kakva žalost, kakav plač, jer smo po ženi nastali.
O rumenilo jutarnje zore, sve si ovo opralo u pojavi čiste žene. O prasliko žene, sestro mudrosti, kako si krasna! Jer u tebi je nastao nadasve jaki život, koji nikada više neće ugušiti smrt. Tebe je mudrost podigla. Stoga si ti kruna svih stvorova. Primili su bolji udio od onoga koji su nekada izgubili.
Ti si najuzvišeniji mir i najčistije sunce! Tebe donosi živi korijen, a to je ponovno rođenje po Duhu i vodi.
Ako ti ljudi prilaze da te upoznaju, tada će se iskrivljeni brzo uspraviti prema pravednosti i istini.
Da, ti su ljudi bili duboko poniženi nečistoćom i neizrecivom prljavštinom zbog teških prokletstava. I oni koji su te mržnjom i zavišću raznijeli na žive komadiće, grle te sada žarkom ljubavlju u ogledalu vjere.

(Prof. Višnja Bartolović prevoditeljica je knjige “Hildegarda i hrana kao lijek” u nakladi “Verbuma” te svojim savjetima po načelima sv. Hildegarde pomaže ljudima u održavanju dobrog tjelesnog, mentalnog i duhovnog zdravlja.)

Pročitaj više

Naše srce lako ostaje dolje: zarobljeno brigama, gnjevom, osjećajem nepravde. Ali svaka misa nas podsjeća: „Gore srca!“ – „Imamo ih kod Gospodina.“ To nije tek liturgijska formula, nego stvaran poziv: Bog nas ne ostavlja u prašini. On nas podiže k sebi.

Đavlu se treba odmah čvrsto suprotstaviti. Dok počnemo s njime pregovarati i pomalo mu popuštati, već smo stradali, jer je on mnogo inteligentniji i lukaviji od nas. S njime nema kompromisa.

Kad Isus kaže “vjera te tvoja spasila”, on ne misli samo na tjelesno ozdravljenje. U tim riječima krije se mnogo više. Oslobođenje, oproštenje, novi početak. Dar onome tko otvori srce i dopusti Bogu da uđe u njegovu nemoć.